Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ο Μεθόδιος ζητά χρήματα από τον κόσμο για τα λειτουργικά έξοδα της Μητρόπολης



Του Θεοδώρου Καλμούκου


Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος. Φωτογραφία: Μητρόπολη Βοστώνης/Αρετή Μπράτση.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Επιστολή στην αγγλική γλώσσα έστειλε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος προς τους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, ζητώντας χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα της Μητρόπολης.
Οπως αναφέρει στην επιστολή του της 15ης Δεκεμβρίου 2017, η Αρχιεπισκοπή λόγω της οικονομικής κρίσης δεν του έδωσε χρήματα κατά το 2017.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος γράφει πως «ίσως περισσότερο από άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία, χρειαζόμαστε ιδιαίτερα την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την προστασία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας μέσω των διακονιών της Εκκλησίας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεταγγίσουμε την κληρονομιά της πίστης μας, τις παραδόσεις και τις αξίες της στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για σωτηρία από εκείνη εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος, τονίζει πως «δοκιμάσαμε πολλές προκλήσεις και ευλογίες κατά τον περασμένο χρόνο στη Μητρόπολη μας. Ανάμεσα στις όμορφες ευλογίες ήταν αρκετές γενναιόδωρες αποκλειστικές δωρεές για τη συνεχή επέκταση και οικοδομικά έργα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο και στον Οίκο Φιλοξενίας, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες».
Αναφέρει επίσης πως «επί πλέον με τις προκλήσεις σε μερικές κοινότητές μας σ’ αυτό το έτος, χτυπηθήκαμε επίσης δυνατά από την οικονομική κρίση στην Αρχιεπισκοπή. Αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής Εθνικής κατάστασης είναι η Μητρόπολή μας να μην έχει λάβει καμία χρηματοδότηση για τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του έτους 2017. Συνεπώς, ολόκληρος ο λειτουργικός μας προϋπολογισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί τοπικώς μέσω της γενναιόδωρης υποστήριξης των πιστών μας».
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «προκειμένου να βοηθηθεί η Μητρόπολή μας να ενδυναμώσει τις πολλές μας διακονίες, ευγενώς ζητώ την υποστήριξη σας του προγράμματος ΦΩΣ. Η δωρεά σας προς το πρόγραμμα ΦΩΣ πηγαίνει απευθείας στις κατηχητικές, φιλανθρωπικές, πνευματικές και πολιτιστικές διακονίες, οι οποίες απευθύνονται σε αμφοτέρους σε μικρούς και μεγάλους στην ηλικία. Σας παρακαλώ να προσθέσετε το όνομα της κοινότητας σας στον κατάλογο των δωρητών του προγράμματος ΦΩΣ».
Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος ζητά ακόμα από τους ιερείς και προέδρους να γράψουν κι άλλους δωρητές. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «θα το εκτιμούσα πολύ εάν μπορούσατε να πλησιάσετε ένα ή δύο άτομα από την κοινότητα σας τα οποία είναι πιθανόν σε θέση να προσφέρουν στο ΦΩΣ και να τα ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν».
Ο «Ε.Κ.» διευκρινίζει ότι αυτό το πρόγραμμα με το όνομα ΦΩΣ είναι ένα ειδικό ταμείο που έχει ιδρύσει ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος πριν από αρκετά χρόνια με το οποίο μαζεύει χρήματα για τις διακονίες της Μητρόπολης. Πρόκειται για χρήματα που ζητά από τις κοινότητες, αλλά και ιδιώτες πάνω και πέρα από αυτά που καταβάλλουν στην Αρχιεπισκοπή εκ των οποίων το 25% επιστρέφει στη Μητρόπολη, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τις υπόλοιπες Μητροπόλεις.
Εν τω μεταξύ, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 21 Οκτωβρίου 2015, ο άκληρος ομογενής μπάρμαν Γεώργιος Γκρίνης, από την πόλη Melrose της Μασαχουσέτης, άφησε στη διαθήκη του μεγάλα χρηματικά ποσά σε ιδρύματα και εκκλησίες, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στη Μητρόπολη Βοστώνης και συγκεκριμένα ποσό ύψους $1.183.486,14. Τονίζεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιθυμία ή υπόδειξη του δωρητή για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.
Ο Γεώργιος Γκρίνης απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου του 2013, σε ηλικία 79 ετών στο Νοσοκομείο των Απομάχων, στην πόλη Γουέστ Ρόξμπουρι. Η διαθήκη του είχε αριθμό Docket No. MI13P5704EA και είχε ορίσει εκτελεστή της τον επίσης ομογενή Κωνσταντίνο Μαυρομάτη από τo Winchester.
Ο εκλιπών έκανε τη διαθήκη του πέντε ημέρες πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ο Γεώργιος Γκρίνης υπέγραψε τη διαθήκη του ενώπιον μαρτύρων και επικυρώθηκε θεσμικά στις 6 Νοεμβρίου του 2013, ενώ απέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 2013.
Ακόμα, ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 με την ευκαιρία της εκδημίας της Κάθριν Πάππα, έγραψε ότι ένα μήνα προ του θανάτου της είχε δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στο Κατασκηνωτικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα, είχαμε γράψει τα εξής: «Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος μιλώντας στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ επιβεβαίωσε την πληροφορία μας ότι η αείμνηστη έδωσε πριν από ένα μήνα δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης».
Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε, ότι «η αείμνηστη ήταν άνθρωπος της αγάπης και της φιλανθρωπίας και είχε ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά. Μέρος από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για να δίνουμε υποτροφίες σε παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των κατασκηνώσεων και έχουν οικονομικές δυσκολίες οι γονείς τους».
Είπε ακόμα, πως «δεν ήταν η πρώτη φορά που έδωσε δωρεά στη Μητρόπολη, αλλά κατά τη διάρκεια των ετών σποραδικώς είχε δώσει άλλο ένα εκατομμύριο» και συμπλήρωσε «αλλά ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν επιθυμούσε δημοσιοποιήσεις».
Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», η Μητρόπολη Βοστώνης δεν έχει δώσει οικονομικό απολογισμό κατά το παρελθόν έτος, ενώ ούτε τοπική Κληρικολαϊκή Συνέλευση έγινε για το έτος 2017, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου