Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Σεξ μόνο με ρητή συναίνεση στη Σουηδία

 Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν, η νέα νομοθεσία εισάγεται στη σκιά της εκστρατείας #MeToo
Οποιασδήποτε σεξουαλικής πράξης θα πρέπει να προηγείται η ρητή συναίνεση όλων των (δύο ή περισσοτέρων) εμπλεκομένων. Αυτό προστάζει πλέον ο νόμος στη Σουηδία, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή της χώρας.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, ένας βιασμός θα μπορεί να αποδεικνύεται εάν ο/η κατήγορος αποδείξει με στοιχεία πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν είχε δώσει λεκτικά την συγκατάθεση του/της, ή ότι δεν είχε κάνει εμφανή την πρόθεση του/της να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή.
Η αλλαγή είναι σημαντική δεδομένου ότι μέχρι τώρα ο νόμος αναγνώριζε βιασμό μόνο στις περιπτώσεις που είχε χρησιμοποιηθεί βία ή απειλές. Ωστόσο πλέον, αναγνωρίζεται και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προηγούμενη ρητή και σαφής συγκατάθεση. Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης του Στέφαν Λεβέν, να προστατεύσει τα θύματα της σεξουαλικής βίας και του τράφικινγκ. Ήδη η κυβέρνηση έχει περάσει νόμους που απαγορεύουν στους Σουηδούς να αγοράζουν ερωτικές υπηρεσίες εντός αλλά και εκτός Σουηδίας, και έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν, η νέα νομοθεσία εισάγεται στη σκιά της εκστρατείας #MeToo που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στις οποίες προχωρούσαν ισχυροί άνδρες του Χόλιγουντ, όπως ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, αλλά και δεκάδες άλλοι. Όπως μάλιστα υποστήριξε η Σουηδή πολιτικός, η καμπάνια #MeToo κατέδειξε «την ανάγκη που υπάρχει για νέους νόμους» προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι παρά τα ωραία λόγια της κυβέρνησης, η νέα νομοθεσία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε περισσότερες καταδίκες ενόχων.
 Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου