Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Bαριά σύννεφα στον "γάμο" του Τσίπρα με τον Καμμένο

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017

Αρχισαν τα βαριά σύννεφα στον "γάμο" του Τσίπρα με τον ΚαμμένοΠρόκειται για ένα «πολιτικό γάμο» που περνά κρίση αλλά διαζύγιο δεν φαίνεται στο προσκήνιο καθώς το «ζευγάρι» δεν φαίνεται να το επηρεάζουν οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στα ενδότερα των οικογενειών τους, που δεν επιθυμούν να συνεχιστεί αυτό το σύμφωνο συμβίωσης. Οι σχέσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ συνεχίζουν να περνούν από 40 κύματα,  χωρίς αυτό να έχει επηρεάσει οποιαδήποτε κυβερνητική ψηφοφορία, παρουσιάζοντας μια συμπαγή εικόνα. Ωστόσο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις είναι σχεδόν καθημερινές με αρκετά στελέχη να χαρακτηρίζουν τον Πάνο Καμμένο «βαρίδι» για την κυβέρνηση.
Εκείνο που ουσιαστικά σώζει την κυβερνητική συμμαχία είναι οι πολύ καλές σχέσεις που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Κάμμενο. Τον υπουργό Άμυνας στηρίζει αναφανδόν και ο Νίκος Παππάς, ενώ σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που συνομιλεί τακτικά με τον υπουργό Άμυνας. Επίσης ένας πολύ καλός σύνδεσμος μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτελούν και οι σχέσεις του Αλέκου Φλάμπουράρη με τον Τέρενς Κουίκ.

Οι νέες "φωτιές" στην κυβερνητική συνοχή

Οι βολές των 53 εναντίον του Πάνου Καμμένου που έκαναν λόγο για οδυνηρή συμμαχία, ο χαρακτηρισμός του «ακροδεξιού» που απέδωσε στον κυβερνητικό εταίρο ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ και το «άδειασμα» του Νίκου Κοτζιά στον υπουργό Άμυνας για την ονομασία των Σκοπίων άναψαν νέες "φωτιές" στην κυβερνητική συνοχή. Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, καθώς θεωρούν πως υπάρχει οσμή σκανδάλου στην υπόθεση.     
Από το Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς οι καλές σχέσεις και οι συνεννοήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο έχουν λειτουργήσει καταλυτικά σε παλαιότερες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις. Ωστόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο μια ή δυο νέες κρίσεις θα έκαναν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή που επιχειρεί να στρέψει τα φώτα στο πεδίο της οικονομίας.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν χαρακτηρίσει τη «συμβίωση» με τους ΑΝΕΛ αναγκαστική και έχουν θέσει ως ημερομηνία λήξης της συνεργασίας τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αυτό που βλέπουν είναι πως η «κοινοβουλευτική ζωή» των ΑΝΕΛ τελειώνει και συνεπώς το κέρδος  που έχει να αποκομίσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάνο Καμμένο είναι μόνο η εξάντληση της  παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. 

Γκρίνιες και από τους ΑΝΕΛ

Κραδασμοί επικρατούν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως βαρύ, τόσο για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, όσο και για τις «αναίτιες» επιθέσεις που δέχονται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ . «Είναι οδυνηρό που συνεισηγούμαστε και έχουμε πάρει όλοι το βάρος; Για ποιους είναι οδυνηρό; Είναι οδυνηρό για τους 144 και όχι για εμάς τους 9;» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καμμένος απαντώντας στους «53» δείχνοντας πως δεν θα μένει πλέον τίποτα αναπάντητο.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμμαχία δύσκολα θα επαναληφθεί έχει προκαλέσει αναταράξεις στο στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου με τους βουλευτές να σκέφτονται από τώρα το πολιτικό τους μέλλον. Πολλά τα σενάρια που έχουν ακουστεί για τον Δημήτρη Καμμένο και για πιθανή μετακίνηση του στην ΝΔ, λόγω των επιθέσεων που εξαπολύει εναντίον της κυβέρνησης. Την ανεξαρτητοποίηση του φέρεται να σκέφτεται και ο Κώστας Κατσίκης που εμφανίζεται  απογοητευμένος από την κυβερνητική συνεργασία.

Οι συγκρούσεις

Τα τρία χρόνια συγκυβέρνησης έχουν υπάρξει πολλές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν όσα νομοσχέδια δεν επιθυμούσαν τα οποία περνούσαν χάρη στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ρύθμιση για τη σύσταση τεμένους, η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν μερικά από τα νομοσχέδια που καταψήφισαν.
Παράλληλα υπήρξε η σύγκρουση με τον Νίκο Φίλη για την εκκλησία που στοίχισε την έξοδο από την κυβέρνηση του τότε υπουργού Παιδείας και οι ανοικτές αντιπαραθέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Βούτση και τον Γιάννη Μουζάλα. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τον κίνδυνο να χαθεί η δεδηλωμένη στήριξε τον κυβερνητικό του εταίρο σε όλες τις υποθέσεις τις οποίες εμπλεκόταν όπως το «ΝΟΟR1», το ταξίδι στο Λονδίνο και την επίσκεψη του στο Καζίνο της Βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Σε αντάλλαγμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι βουλευτές τους ψήφισαν επί της αρχής την νομιμοποίηση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα αλλαγής φύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου