Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Από το ΒΗΜΑτοδότης: Ενα άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών

Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, 2017

Ενα άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών

Την πρώτη του νέου έτους είθισται, μετά την καθιερωμένη δοξολογία, η πολιτική, η διπλωματική και η στρατιωτική ηγεσία να δίνουν τις ευχές τους για το νέο έτος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεντρώνονται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σε μια αίθουσα περιμένοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκατασταθεί στην αίθουσα διαπιστευτηρίων και εν συνεχεία ένας-ένας (με πρώτο τον Πρωθυπουργό) του εύχεται τα χρόνια πολλά. Σε αυτή λοιπόν την αίθουσα αναμονής όπου θα συνυπάρξουν για αρκετά λεπτά οι Τσίπρας, Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμμένος, Λεβέντης και Κουτσούμπας πολλά μπορούν να συμβούν. Δεν νομίζω ότι θα περιοριστούν σε ευχές μεταξύ τους, αλλά κάτι θα έχουν να πουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ή να γίνει κάποια βολιδοσκόπηση εάν θα υπάρξει ή όχι Συμβούλιο Αρχηγών για το ζήτημα αυτό, όπως το ζητεί ο Πάνος Καμμένος.


Και δημοψήφισμα;
Ο τελευταίος βεβαίως δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει Συμβούλιο Αρχηγών, αφού το προνόμιο αυτό ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό. Η ΝΔ, διά του Κ. Μητσοτάκη, δεν συναινεί στη σύγκληση ενός συμβουλίου για πολιτικούς αρχηγούς, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ενιαία θέση από τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα. Βεβαίως οι εκτιμήσεις είναι ότι ο κ. Καμμένος επιζητεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αποκρύψει το ρήγμα που δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο το κόμμα του διά του αντιπροέδρου του Π. Σγουρίδη (προερχόμενου από το ΠαΣοΚ) προχώρησε ακόμη ένα βήμα περισσότερο όσον αφορά την περίπτωση της «κωλοτούμπας» που πιθανόν να κάνει. Αφησε ανοικτό το θέμα τού... δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι εάν θελήσει ονομασία ο ελληνικός λαός διά του δημοψηφίσματος τότε το κόμμα του και ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να πάνε κόντρα.

nnn

Από ό,τι με πληροφορεί ο γνωστός πράκτοράς μου στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοψήφισμα και προτιμά λύση που να προέρχεται από τη Βουλή. Αφήστε που τα δημοψηφίσματα για τον κ. Τσίπρα έχουν καταντήσει... εφιάλτης. Θυμάστε την επική κωλοτούμπα που έκανε στο δημοψήφισμα. Κωλοτούμπα που έγινε διεθνές... σύμβολο.

nnn

Προϋπόθεση βεβαίως για να υπάρξει έστω μία στοιχειώδης συζήτηση στην αίθουσα αναμονής του Προεδρικού Μεγάρου είναι οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλιούνται μεταξύ τους. Γιατί, απ' ό,τι ξέρω, Μητσοτάκης και Καμμένος δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα μεταξύ τους και η Φώφη έχει κάποια χρωστούμενα στον Τσίπρα (όπως και ο Κουτσούμπας).


Γιατί δεν θέλει τα μικρόφωνα ο Πρόεδρος
Για να επανέλθω στις ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανήμερα Πρωτοχρονιά εφέτος θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συνέβη και πέρυσι. Δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απομακρύνει τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων από κοντά του. Δεν θέλει να ακούγεται τι λέει (ή εύχεται) στον κάθε πολιτικό αρχηγό ή στους δικαστές. Μία φορά το έκανε (ακολουθώντας το έθιμο όλων των προηγούμενων από τη μεταπολίτευση προέδρων) και του δημιούργησε προβλήματα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ακούστηκε να λέει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το 2016 θα φορέσει... γραβάτα και στον Νίκο Παππά να δίνει συγχαρητήρια για τον νόμο (αυτόν με το Ινστιτούτο Φλωρεντίας) για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον Νίκο Παππά να του απαντά «με τη συνδρομή τη δική σας, κύριε Πρόεδρε».



Μόνοι στη Λέσχη Αξιωματικών
Αλλά άλλο ένα έθιμο τείνει να εκλείψει. Αυτό της παρουσίας της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στη Λέσχη Αξιωματικών  Ενόπλων Δυνάμεων για την αλλαγή του χρόνου. Ενα έθιμο που διήρκεσε πολλά χρόνια, αλλά καταργήθηκε προσωρινά λόγω της κρίσης από τον Ευ. Βενιζέλο (τότε υπουργό Αμυνας) και το επανέφερε ο Πάνος Καμμένος (που επανέφερε και τις στρατιωτικές παρελάσεις με άρματα μάχης και επιδείξεις μαχητικών αεροσκαφών). Μαθαίνω ότι και εφέτος προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να περάσει την αλλαγή του χρόνου με τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά το σκεφτόταν εάν θα παραστεί ή όχι. Τελικά την Πέμπτη το πρωί αποφάσισε να μην πάει. Δεν ανακοίνωσε τον λόγο.


Ο Μητσοτάκης επιλέγει Ελλάδα
Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση και στις εορταστικές διακοπές του. Είδε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να περάσει τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σερβία, αυτός επιλέγει Ελλάδα! Μαθαίνω ότι μετά την Πρωτοχρονιά αναχωρεί συν γυναιξί και τέκνοις για την Πελοπόννησο. Θα μείνει εκεί έως τα Φώτα. Τώρα πού ακριβώς επέλεξε να πάει θα σας γελάσω. Δεν το ανακοινώνει για ευνόητους λόγους. Τους οποίους εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω. Τι είδους ευνόητους. Εκεί που θα πάει δεν θα τον δουν, δεν θα κυκλοφορήσει;


Αρχίζουν τα κομματικά πάθη
Τις ίδιες ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκουράζεται «κάπου στην Πελοπόννησο» ο κ. Τσίπρας ξεκούραστος από τις χειμερινές- χριστουγεννιάτικες διακοπές του θα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα λεγόμενα όργανα του κόμματός του. Δεν θα είναι και τόσο εύκολες αυτές οι συναντήσεις, αφού θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τους πλειστηριασμούς, για το πώς εννοεί την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, για το Σκοπιανό, ακόμη και για το φιάσκο των βλημάτων που επιχείρησε ανεπιτυχώς ο κ. Καμμένος να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου