Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνει κρύο – Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας

 Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, 2017
Η πτώση της θερμοκρασίας επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του σώματος.
Αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού ενεργοποιούνται αμέσως για να αντιμετωπίσουν το εξωτερικό κρύο και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Οι μυς αρχίζουν να τρέμουν και τα δόντια τρίζουν.
Προσπαθούν να παράγουν την θερμότητα που δεν βρίσκουν πουθενά αλλού. Όσο περισσότερο είναι το κρύο, τόσο πιο έντονο είναι το τρέμουλο.
Πολλές φορές, όταν έχει κρύο ανατριχιάζουμε και τα μαλλιά σηκώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας από το κρύο.
Όταν έχει κρύο νιώθουμε σαν να μας τρυπάνε καρφίτσες στα χέρια και στα πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα συγκεντρώνει το αίμα στο κέντρο που βρίσκονται τα όργανα και περιορίζει την ροή του αίματος στις εξωτερικές επιφάνειες.
Τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζεται η ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει κανονικά.
Το αίμα δεν ρέει κανονικά στους μυς και έτσι, νιώθουμε πόνο. Μειώνεται η ευελιξία και είναι πιο επικίνδυνο να πάθουμε τράβηγμα ή κράμπα.
Μερικές φορές όμως, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ξαφνικά και εκρήγνυνται. Γι’ αυτό και κοκκινίζουμε σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Το υγρό που υπάρχει στις αρθρώσεις αυξάνεται, γι’ αυτό και όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδα έχουν πιο έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το σώμα παράγει περισσότερα ούρα λόγω της αυξημένης ροής αίματος στο ζωτικά όργανα με αποτέλεσμα να θέλουμε συνεχώς να πάμε στην τουαλέτα.
Δείτε το βίντεο που δείχνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, όταν κάποιος κάτσει στο κρύο έστω για λίγα λεπτά χωρίς ρούχα:
Σύμφωνα με γιατρούς, το σώμα ενεργοποιείται για να διατηρήσει την θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να καίει περισσότερη ενέργεια. Έτσι, καίει περισσότερες θερμίδες αλλά και ενισχύει το αίσθημα της κόπωσης.
Το αίσθημα αυτό της εξάντλησης προκαλείται και από την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα που ο ήλιος βγαίνει πιο σπάνια, το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη, η ορμόνη που ευθύνεται για την υπνηλία.
Η απουσία του ήλιου μειώνει τα επίπεδα της Βιταμίνης D και της σεροτονίνης, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάθεσή μας.
Η χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζει και τη λειτουργία του μυαλού, καθώς τα ένζυμα του εγκεφάλου είναι λιγότερο αποδοτικά. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι και μπερδεμένοι.
Το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική μας κατάσταση, επηρεάζεται. Αυτό μας παροτρύνει να βάλουμε περισσότερα ρούχα αλλά και να γκρινιάξουμε για το πόσο χάλια νιώθουμε.
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας.
Παρ’ όλα αυτά, τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να πάθουν υποθερμία και σε θερμοκρασίες άνω των 0 βαθμών Κελσίου.
Η ήπια υποθερμία εκδηλώνεται με ρίγη, αίσθημα κρύου και κούρασης, χλωμάδα και η θερμοκρασία του σώματος έχει πέσει στους 34-35°C.
Στη μέτρια υποθερμία, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει στους 31-33°C.
Σύγχυση, δυσκολία ομιλίας, απώλεια μνήμης, έλλειψη συντονισμού, αδυναμία, υπνηλία, αίσθημα φόβου ή αδιαφορίας είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Στη σοβαρή υποθερμία, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από τους 31 °C. Ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ο σφυγμός του πέφτει, η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά.
Όταν το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα, αυξάνει την πίεση στην καρδιά. Πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα στα άκρα.
Οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται.
Αυξάνεται η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων και επομένως είναι πιο επικίνδυνο να προκληθεί εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Το κρύο και ο αέρας δυσκολεύει τη λειτουργία των πνευμόνων και επηρεάζει την αναπνοή.
Σε περίπτωση σοβαρής υποθερμίας, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Διαφορετικά, σε πιο ήπια υποθερμία, τα ζεστά ρούχα και ένα ζεστό ρόφημα μπορούν να επαναφέρουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου