Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος το χύμα λάδι στα εστιατόρια – Τι λένε ιδιοκτήτες εστιατορίων και ελαιοτριβείς



Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου, 2017

Ποικίλες αναμένονται οι αντιδράσεις ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και ελαιοτριβείων, ύστερα από το νέο κυβερνητικό μέτρο που αναμένεται να ξεκινήσει την ισχύ του από 1η Ιανουαρίου του 2018 και το οποίο δεν επιτρέπει τη χρήση χύμα λαδιού στους χώρους εστίασης, παρά μόνο μικρών τυποποιημένων και συσκευασμένων μπουκαλιών.
Συγκεκριμένα, το νέο αυτό μέτρο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων αφού το μικρό συσκευασμένο μπουκαλάκι που θα προσφέρεται σε κάθε πελάτη, αναμένεται να κοστολογηθεί από τους εστιάτορες. Μέχρι πρότινος, το λάδι προσφερόταν χύμα και δωρεάν στον πελάτη, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει από πού προέρχεται και αν η ποιότητά του είναι άριστη. Το νέο μέτρο θα δίνει τη δυνατότητα ο πελάτης να ανοίγει το σφραγισμένο μπουκαλάκι με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γνωρίζοντας πλέον τι βάζει στο πιάτο του. Ο μοναδικός βραχνάς στο ζήτημα αυτό όμως, φαίνεται ότι είναι η τιμή καθώς το συγκεκριμένο δοχείο αναμένεται να κοστολογηθεί από τους εστιάτορες.
Απόψεις εστιατόρων
Σύμφωνοι με τη θέσπιση του νέου αυτού μέτρου εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, αφού το να γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες τους ότι στο τραπέζι τους βρίσκονται ποιοτικά προϊόντα είναι σημαντικό. Η τυποποίηση όμως του συγκεκριμένου λαδιού σε μικρά συσκευασμένα μπουκαλάκια είναι αυτό που τους διχάζει, καθώς θα αναγκαστούν να κοστολογήσουν το προϊόν γνωρίζοντας ότι δεν θα αρέσει στο καταναλωτικό κοινό. Παρακάτω εμφανίζονται οι απόψεις τους για το ζήτημα αυτό:
Κωνσταντίνος Τσαντίλης-«Τριάδα»: «Θεωρώ πως αυτός ο νόμος είναι σωστός από πλευράς κυβέρνησης, διότι ο καταναλωτής θα έχει ευκαιρία να ανοίξει εκείνη τη στιγμή ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Συνήθως δεν γνωρίζει τι αγοράζει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου ή ένας σεφ, γιατί συνήθως δεν φέρνουν γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρει ο πελάτης ότι το λάδι στο πιάτο του θα είναι καθαρό. Όσον αφορά την κοστολόγηση του συγκεκριμένου σφραγισμένου μικρού δοχείου από τα εστιατόρια, θεωρώ ότι είναι λάθος κίνηση. Θα αγοράζει μια μικρή συσκευασία, για την οποία θα χρεωθεί στην ουσία μόνο το τύπωμα για αυτά τα μπουκαλάκια. Όπως και να ‘χει, το λάδι που αγοράζει το πληρώνει. Προσωπικά έχω δικό μου ελαιόλαδο, στο οποίο θα τυπώσω το όνομα της επιχείρησής μου και θα το προσφέρω».
Ανδρέας Γιαννόπουλος-«Αίγλη»: «Με τη χρήση τυποποιημένου και σφραγισμένου λαδιού που θα σερβίρεται πλέον στα τραπέζια, συνεπάγεται αυξημένο κόστος  για τον καταναλωτή εφόσον το κάθε εστιατόριο αποφασίσει να χρεώσει τη συσκευασία που θα είναι σε μικρό μπουκαλάκι. Από ‘ δω και πέρα, πρόκειται για απόφαση που ήδη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Ενώ από τη μία μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της τυποποίησης που περιορίζει τις δυνατότητες της κατανάλωσης νοθευμένων λαδιών, ταυτόχρονα όμως εκφράζονται και επιφυλάξεις για εξοβελισμό των μικρότερων παραγωγών και μονοπώληση της συγκεκριμένης αγοράς από μεγάλες οργανωμένες βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων. Από την άλλη μόνο αρνητικό δεν μπορεί να είναι στη μαζική εστίαση, παρά μόνο για όσους έχουν συμφέρον να διακινούν το χύμα λάδι απευθείας στην κατανάλωση. Εμείς σαν κατάστημα βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, γιατί εφόσον θα ζητήσει ο πελάτης κάτι τέτοιο, θα είμαστε υποχρεωμένοι να του δώσουμε τη συσκευασία και έτσι θα μπούμε στη διαδικασία να το χρεώσουμε. Πιστεύω ότι θα έχουμε με τον καταναλωτή διάφορες αντιδράσεις και δεν είναι ότι καλύτερο για την εστίαση».
Θανάσης Μπούκλης-«Εν Λευκώ»: «Θεωρώ το μέτρο σωστό, αν και αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε όλο το θέμα με το θέμα της εστίασης, θα πρέπει να ψάξουμε από την αρχή. Αν πλέον ο ιδιοκτήτης είναι τίμιος σε όλα του τα πράγματα. Βέβαια ο αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο τελικός καταναλωτής. Προστατεύεται έτσι, αλλά εάν κάτι κάνει λάθος ο καταστηματάρχης δε θα ξαναπάει. Φτάνοντας στο συγκεκριμένο μέτρο, είναι 100% καλό μιας και δεν μπορεί να προσμίξει κάποιος κάτι μέσα στο λάδι του πελάτη και να του το προσφέρει και έτσι να μη φτάσει το προϊόν με την αρχική του μορφή. Αυτό φυσικά δε γίνεται μόνο εις βάρος του προϊόντος, αλλά και του καταστήματος και των άλλων συναδέλφων. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικό, όχι όμως με αυτή τη συσκευασία που προσπαθούν να παρουσιάσουν και φτάνει σχεδόν τα 2 ευρώ. Θα πρέπει να είναι οικονομικότερη για να μπορούμε να το δώσουμε στον πελάτη και να μην το χρεώσουμε. Με αυτό τον τρόπο, θα αναγκαστούμε δυστυχώς να τον επιβαρύνουμε».
Απόψεις ελαιοτριβών
Στο ίδιο κύμα σκέψης με τους εστιάτορες βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, αφού γνωρίζουν πως οι περιπτώσεις νοθείας του λαδιού μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην αγορά. οι μικρές συσκευασίες λαδιού θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε, αλλά και την ποιότητά τους. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη γνώμη τους επί του θέματος:
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-«Ελαία Παπαδόπουλος»: «Είναι θετικό, γιατί έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια και αυτό είναι σημαντικό. Όλα πρέπει να χρησιμοποιούν ποιοτικό ελαιόλαδο, γιατί στην ουσία διαφημίζουν το λάδι της χώρας μας από τη στιγμή που βασιζόμαστε στον τουρισμό. Είναι προτιμότερο να το χρεώνουν και να βάζουν ένα ποιοτικό λάδι, παρά να μην χρεώνουν τίποτα και να χρησιμοποιούν νοθευμένο και κακής ποιότητας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο, αρκεί να υπάρχουν έλεγχοι ότι τηρείται ο νόμος και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια από την πλευρά των εστιατορίων. Εμείς σαν επιχείρηση είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες τους και μπορούμε ακόμα και το ελαιόλαδό τους να το συσκευάσουμε με δική τους επωνυμία».
Χρήστος Τάγαρης-«Olympian Green ΑΕ-Ελαιουργείο, Τυποποιητήριο»: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι σημαντική, αφού το λάδι πρέπει να είναι επώνυμο και ποιοτικό. Το λάδι αποτελεί «θησαυρό», αφού βοηθάει στην πρόληψη εμφράγματος, έχει αντιγηραντική δράση, ελαττώνει την πίεση, είναι αντιφλεγμονώδες, με τον κατάλογο των ευεργετικών ιδιοτήτων του να μην σταματάει σε αυτά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως Έλληνες, είναι να μάθουμε να το καταναλώνουμε σωστά και καταφέρνοντας αυτό θα μπορούμε ακολούθως να το μεταδώσουμε και στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα τους τουρίστες. Η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βλέπουν με συγκεκριμένα νούμερα πόσο σημαντικό είναι το ελαιόλαδό μας. Πλέον οι άνθρωποι πρέπει να τρέφονται από άριστης ποιότητας προϊόντα. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα, αφού διαθέτει στοιχεία που σε άλλες δε συναντώνται. Ήλιος, λάδι και αμπέλι βρίσκονται σε αφθονία και είναι οι λόγοι που η Ελλάδα είναι «μαγνήτης» για τους ξένους. Η ποιότητα και γεύση των προϊόντων μας, είναι τα στοιχεία που κερδίζουν όσους τα γεύονται. Από ‘κει και πέρα, όσον αφορά το θέμα της κοστολόγησης δε θεωρώ ότι αποτελεί σημαντικό βραχνά. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι και οι οικονομικές δυνατότητες πολλών περιορισμένες, αλλά πληρώνοντας το μικρό αυτό μπουκαλάκι έχεις δυνατότητα να γευτείς αυθεντικό προϊόν χωρίς καμία νοθεία και επιπλέον μαθαίνεις να εκτιμάς την πραγματική αξία του λαδιού και να μην το σπαταλάς. Τα εστιατόρια αποτελούν βιτρίνα του καλού λαδιού, με τους πελάτες του να έχουν δυνατότητα να γνωρίζουν την τεράστια σημασία του λαδιού στη ζωή τους».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου