Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Κρανιά – Το άγνωστο φυτό που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για παθήσεις και τόνωση του οργανισμού



Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017

Η κρανιά ανήκει στην κατηγορία των αγγειόσπερμων, όπως η μανόλια και το κρίνο, έχει φύλλα κίτρινου χρώματος και καρπό με έντονο κόκκινο.
Οι καρποί της ονομάζονται κράνα, έχουν ξινή γεύση και με αυτά παρασκευάζονται λικέρ, ποτά και μαρμελάδες.
Είναι δέντρο με πολλαπλές ιδιότητες, που οι καρποί της χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων μέχρι και σήμερα.
Η πρώτη αναφορά στο φυτό γίνεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς η μάγισσα Κίρκη μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους και τους τάισε κράνα.
Οι Αρχαίοι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, δυσπεψία, προβλήματα στην καρδιά και για τόνωση του οργανισμού.
Ο Διοσκουρίδης ήταν ο πρώτος, που ανακάτεψε κράνα μαζί με άλλα υλικά, φτιάχνοντας φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ο χυμός από κράνα, για αιώνες χρησίμευε στην Κινεζική ιατρική ως θεραπεία για την ελονοσία και το διαβήτη, ενώ στην Κροατία δρούσε κατά της παχυσαρκίας, των αιματωμάτων, του πυρετού και του πονοκεφάλου.
Οι ιθαγενείς Cherokee της Αμερικής, έπιναν το απόσταγμα της ρίζας του φυτού, για να καταπολεμήσουν τη διάρροια, τα αφροδίσια νοσήματα, τη φυματίωση, το βήχα και τη λαρυγγίτιδα.
Στα ορεινά χωριά της Μακεδονίας, φτιάχνεται το παραδοσιακό λικέρ από κράνα, η κρανάδα, που ανακουφίζει από πόνους περιόδου, πόνους στη μέση και ρίχνει τον πυρετό.
Οφέλη

Η κρανιά, είναι το φυτό με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και υδροκυάνες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσοντας από εποχιακές ιώσεις και κρυολογήματα.
Η μεγάλη περιεκτικότητα των καρπών σε σίδηρο και βιταμίνη C, προλαμβάνουν την εμφάνιση λοιμώξεων, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του στόματος και ανακουφίζουν από πόνους στις αρθρώσεις.
Τα κράνα περιέχουν τανίνες, ουσίες που ρυθμίζουν τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, δρουν κατά των εντερικών παθήσεων και χρησιμεύουν ως αντιπυρετικό.
Το εκχύλισμα του φλοιού της ρίζας, θεραπεύει την ψώρα των σκύλων.
Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός από κράνα είναι διεγερτικός, βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τους μυϊκούς πόνους.
Πηγή: valueforlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου