Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Βόμβες πωλήθηκαν 19 μήνες... πριν από την έγκριση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2017
Του Τάσου Τελλόγλου
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι είχε μεταβιβάσει αεροπορικές βόμβες ΜΚ 82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2015 με σύμβαση αλλά και έγκριση μεταβίβασης σε τρίτο κράτος (third party transfer), που ολοκληρώθηκαν 19 μήνες... αργότερα. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από στρατιωτικές πηγές που έλαβαν μέρος στη μεταφορά των βομβών. Το υπουργείο Αμυνας επιβεβαιώνει τη μεταφορά μόλις 300 βομβών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ την άνοιξη του 2015, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης θυμάται ότι έγινε η πρώτη σχετική συζήτηση στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για την ανάγκη πώλησης ΜΚ 82 (αεροπορικών βομβών που είχαν αγοραστεί από τις ΗΠΑ) σε χώρες του Κόλπου.
Οι βόμβες έφυγαν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις 13.5.2015 από την 155 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα) και την ίδια μέρα τα ΗΑΕ έκαναν δωρεά σε είδος (ανταλλακτικά) στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) ισόποση της αξίας των 700 ΜΚ 82 (σ.σ. η καθεμιά βόμβα κοστίζει 2.500 δολάρια, άρα 1.750.000 δολάρια). Τον Νοέμβριο του 2015 η σύμβαση πέρασε από το ΚΥΣΕΑ διά περιφοράς και 13 μήνες αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 2016, τα ΗΑΕ εξόφλησαν στον λογαριασμό του ΓΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος 791.679 δολάρια. Ομως η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το third party transfer, δηλαδή την έγκριση για να μεταπωληθούν οι βόμβες σε τρίτη χώρα, μόλις στις 9 Απριλίου 2017. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη για τη μεταπώληση παρόμοιων όπλων και χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατή η μεταπώλησή τους.
Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο συμφωνίας παρόμοιων βομβών στη Σαουδική Αραβία (σ.σ. αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων) που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» και την ύπαρξη της οποίας παραδέχθηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπήρχε παρεμφερής προϋπόθεση. Επρεπε δηλαδή να δώσουν την έγκρισή τους οι αμερικανικές αρχές πριν γίνει η μεταπώληση στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, επειδή ούτε ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος ούτε και το ελληνικό Δημόσιο ζήτησαν παρόμοια έγκριση από τις αμερικανικές αρχές.
Τα θραύσματα
Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, θραύσματα από τις βόμβες που δόθηκαν στα Εμιράτα βρέθηκαν από Αμερικανούς spotters (πληροφοριοδότες στο έδαφος) στην Υεμένη, με αποτέλεσμα να αναζητηθεί στη συνέχεια η έγκριση των αμερικανικών αρχών στη μεταπώληση σε τρίτη χώρα και αυτή να μη βρεθεί, αν και πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να μιλήσουν επίσημα, διευκρίνιζαν ότι οι Αμερικανοί ήταν γενικά ενήμεροι για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει τις βόμβες αυτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι βόμβες ΜΚ 82 έχουν χρησιμοποιηθεί από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, με αποτέλεσμα συχνά εκατοντάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου