Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Τα άλογα της Πηνείας – Με επιτυχία οι 4οι Ιππικοί Αγώνες στο Σιμόπουλο


Εκεί που πετάλωναν τα άλογα ανάποδα*

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, 2017
Σε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον πραγματοποιήθηκαν οι 4οι Ιππικοί Αγώνες χθες στο Σιμόπουλο του δήμου Ήλιδας από τον Ιππικό Σύλλογο Αμαλιάδας-Πηνείας. Οι φετινοί αγώνες ήταν ξεχωριστοί, καθώς διεξήχθησαν στη νέα πίστα, η οποία τους φιλοξενεί σε μόνιμη βάση, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για τη γιγάντωση και τη δημοφιλία των αγώνων.
Οι συμμετοχές και φέτος ξεπέρασαν τις εβδομήντα, με αναβάτες από όλη την Ηλεία (Σπάρτη, Ακράτα, κ.ά.) και όλων των ηλικιών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των επισκεπτών από όλη την Ηλεία παρά τη ζέστη. Την παράσταση έκλεψαν τα άλογα Πηνείας, γνωστά και ως γεωργαλίδικα» ή «πλαγιοτροχαστές», λόγω του ιδιαίτερου βηματισμού τους, καθώς δεν καλπάζουν αλλά βηματίζουν σε δύο χρόνους,  κατά τους οποίους σηκώνονται εναλλάξ τα δύο δεξιά και τα δύο αριστερά πόδια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αντώνης ΣΚουρλής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση των αγώνων αλλά και στη δημιουργία της πίστας στο Σιμόπουλο, τονίζοντας ότι στόχος του Συλλόγου είναι η μετεξέλιξη των αγώνων σε θεσμό.
Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη ράτσα που λέγεται φυλή Πηνείας και η οποία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το γεωργό του βήμα και η ανθεκτικότητα. Δώσαμε μια υπόσχεση ότι θα αναδείξουμε τη Φυλή Πηνείας και ότι θα κάνουμε τους αγώνες προς τιμήν των αλόγων.  Ο δήμαρχος έκανε μεγάλο αγώνα για την πίστα και για ό,τι του έχουμε ζητήσει και για αυτό και τον ευχαριστούμε. Θέλουμε να συνεχίσει αυτό το ωραίο γεγονός, για να κάνουμε τη γιορτή μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Η πίστα ολοκληρώθηκε και του χρόνου θα είναι ακομα καλύτερη αφού σπείρουμε και ειδικό γρασίδι», είπε ο κ. Σκουρλής.
«Όπλο» η μόνιμη στέγη
Ο γ.γ. του Συλλόγου, Αλ. Νησιώτης, εξέφρασε την  ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των αναβατών και των πολιτών στους αγώνες, υπογραμμίζοντας
«Ξεκινήσαμε εδώ και 4 χρόνια την προσπάθεια και από λίγα μέλη καταφέραμε να έχουμε 70 μέλη. Από εκεί που παρακαλούσαμε να μας δώσουν πίστα, τώρα με τη βοήθεια του δημάρχου, υλική και οικονομική, έχουμε τη δικιά μας και κάθε χρόνο θα τη βελτιώνουμε. Είμαστε η Τρίτη πίστα στην Ελλάδα, μετά τη Βόνιτσα και την Ακράτα. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια των μελών, του ΔΣ και του κόσμου να την κάνουυμε πρώτη. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 70 από όλη την Ελλάδα (Πύλος, Ακράτα, Σπάρτη, κ.ά.), από 54 πέρυσι και είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Νησιώτης.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, δήλωσε ότι επιδίωξη του είναι ευρεία αναγνώριση των αλόγων Φυλής Πηνείας, καθότι είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής, και πρόσθεσε ότι πλέον με τη μόνιμη εγκατάσταση στο Σιμόπουλο οι αγώνες θα είναι όλο και καλύτεροι.
«Φέτος σε έναν χώρο πολύ καλύτερο με καλύτερη διαμόρφωση, που ανήκει στους εκθέτες, στο δήμο,  καταφέραμε και τον διαμορφώσαμε ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται μια ιππική έκθεση με ασφάλεια, η οποία θα έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά για αγώνες. Πιστεύω ότι έγινε πλέον θεσμός και αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτή η φυλή να αναγνωριστεί και επίσημα τότε θα είμαστε ευτυχείς. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες που ήρθαν από μακριά αλλά και τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει το θέαμα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ του paneliakos.com
 Τι εννοούμε με το: 
“ Εκεί που πετάλωναν τα άλογα ανάποδα
Τα παλιά τα χρόνια έκλεβαν για να ζήσουν. Ότι ήταν στο αλώνι, στο χωράφι ακόμα και γύρω από τα σπίτια. Εάν σε συνέλαβαν οι χωροφύλακες έτρωγες το ξύλο της αρκούδας και μετά στην αγροτική φυλακή. 
Στην Πηνεία όπου υπήρχαν τα ωραία άλογα μερικοί έκλεβαν και άλογα. Όχι όμως από την Πηνεία αλλά από την περιοχή του Κάμπου, του Πύργου, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας!
Οι κλεφτό-αλογάδες ήσαν οργανωμένοι, πρώτα πρώτα πήγαιναν 2-3 μαζί και είχαν μαζί τους τα σύνεργα του “αλμπάνη” (πεταλωτή) οπότε αφού απομακρυνόντουσαν λίγο από το μέρος που έκλεβαν τα άλογα σταματούσαν σε ένα απόμερο μέρος και αφού έβγαζαν τα πέταλα του αλόγου ξανα-καλίγωναν και γύριζαν τα πέταλα προς τα πίσω. Οπότε όταν οι ιδιοκτήτες ψάχνωντας να βρουν τα άλογά τους κοιτούσαν για τα ίχνη, αυτά τους οδηγούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πηνεία λοιπόν, η πενία (φτώχεια) τέχνας κατεργάζεται και... πετάλωμα στα άλογα, ανάποδα!
Η ΣΥΝΤΑΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου