Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ισπανία επί το έργο της αποτροπής δημοψηφίσματος στην Καταλωνία


Η τοπική αστυνομία δε θα επιτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στις κάλπες
Η Ισπανία επί το έργο της αποτροπής δημοψηφίσματος στην Καταλωνία

Πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή του εξαγγελθέντος από την καταλανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, την 1η Οκτωβρίου, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας επιταχύνει τις κινήσεις της για την αποτροπή του, με τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλονίας να διατάσσει την Τρίτη την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.
Από την πλευρά της, η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra αναμένεται να κοινοποιήσει σήμερα Τετάρτη στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής, η οποία μπορεί να εκτραχηλισθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα στην δημόσια τάξη.
Η διαταγή που διακοινώθηκε χθες στον επικεφαλής των Mossos Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο από τον Ανώτατο Εισαγγελέα της Καταλωνίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, τονίζει πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων». που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».
Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας να κατασχέσουν ο,τιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.
Όπως προστίθεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, τους διατάσσει να αποτρέψουν τη συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Η εισαγγελία παραγγέλλει στους Mossos πως εάν θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και το δυναμικό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τότε θα πρέπει να αποταθούν στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και εάν ούτε και τότε δύναται να εκτελεσθεί επακριβώς το έργο τους, να προσφύγουν στη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλωνία.
Από την πλευρά τους, οι Mossos μετά την εξέταση του περιεχομένου της διαταγής αναμένεται, κατά τη σημερινή συνάντηση στην εισαγγελία όλων των υπευθύνων για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, να ενημερώσουν για την αδυναμία τους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα να εκπληρώσουν την αποστολή.

Παράλληλα, οι Mossos θα εκφράσουν την Τετάρτη την αντίρρησή τους να είναι επικεφαλής τους ένας συνταγματάρχης της Εθνοφυλακής (ο Ντέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος), όπως αποφασίσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως υποστηρίζουν οι Μossos, φυσικός προϊστάμενός τους είναι η ‘Χούντα’ Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα.

Παρά τις καθημερινές συναντήσεις, οι σχέσεις μεταξύ των Mossos και της εισαγγελίας ουδέποτε υπήρξαν αγαθές. Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο συμβούλιο Οικονομίας της Καταλωνίας, όπου παρέμειναν έγκλειστοι και πολιορκημένοι οι άνδρες της Εθνοφυλακής για πολλές ώρες, πολιορκημένοι από το πλήθος, χωρίς να επέμβουν από την πρώτη στιγμή οι Μοssos. Μάλιστα, η ένταση τούτη ανάμεσα στις δύο πλευρές τις τελευταίες τούτες, κρίσιμες, μέρες μοιάζει να αυξάνεται.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου