Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια λείπουν από το Ταμείο ανοικοδόμησης του Αγ. Νικολάου

Του Θεόδωρου Καλμούκου


Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ποσό ύψους δεκαπέντε (15) εκατομμυρίων δολαρίων λείπει από τον ειδικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, όπως προέκυψε από την ειδική σύσκεψη που έγινε στην Αρχιεπισκοπή την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.
Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται τα $15 εκατομμύρια, πώς και γιατί δεν είναι στον ειδικό λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, με πρώτον τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για όλα τα θέματα της εν Αμερική Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.
Στην ανασκόπηση των οικονομικών τού υπό ανοικοδόμηση ιερού ναού του Αγίου Νικολάου ελέχθη ότι έχουν συγκεντρωθεί $48.500.000 (σαράντα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες) από τα οποία ξοδεύτηκαν $22 εκατομμύρια, ενώ τα $27 εκατομμύρια βρίσκονται στον λογαριασμό. Ωστόσο, λείπουν πάνω από $15 εκατομμύρια, τα οποία δεν γνωρίζει κανείς πού έχουν πάει.
Στο δημοσίευμά του ο «Ε.Κ.» ανέφερε ότι «έγινε μεταφορά από το ειδικό ταμείο ανέγερσης του ναού του ποσού των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη τρεχουσών εξόδων της Αρχιεπισκοπής», πλην όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για τα οικονομικά του Αγίου Νικολάου.
Στη συνάντηση της Τρίτης, η οποία έγινε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, συμμετείχαν οι εξής: Γεώργιος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και συνάμα πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, ο οποίος είναι οικονομολόγος και δικηγόρος, ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και επικεφαλής του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος του τομέα των Επικοινωνιών και πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο π. Σωτήριος Μπαρούντι CFO της Αρχιεπισκοπής και ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.
Ουδείς εκ των παραπάνω γνωρίζει για την τύχη των $15 εκατομμυρίων. Οι μόνοι που όφειλαν να γνωρίζουν, καθότι χειρίζονταν το θέμα του ναού του Αγίου Νικολάου, είναι οι κύριοι Τζέρη Δημητρίου, εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής και Γεώργιος Παπαδάκος, διευθυντής των Οικονομικών, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη σύσκεψη διότι απελύθησαν από τις θέσεις τους, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», ενώ όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα». Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος είπε «ουδέν σχόλιο για τώρα». Οι κύριοι Γεώργιος Τσαντίκος, ιερέας Σωτήριος Μπαρούντι, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος δεν ανταποκρίθηκαν σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.». Επίσης, ο κ. Γεώργιος Παπαδάκος δεν απάντησε σε e-mail του «Ε.Κ.».
Οταν είχε παρουσιασθεί στασιμότητα στις προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής για συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εκκλησιαστικού και εθνικού ιδρύματος, του ναού του Αγίου Νικολάου, επιστρατεύθηκε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος γι’ αυτό το σκοπό, ο οποίος και κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτά τα σεβαστά ποσά.
Η Αρχιεπισκοπή, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια δεν έδωσε απολογισμό για τα συγκεντρωθέντα ποσά των δωρεών από επιφανείς ομογενείς με οικονομική ευχέρεια, από την Ηγεσία των 100, τις επί μέρους κοινότητες, την Φιλόπτωχο, την AHEPA, τους ιδιώτες και τους πιστούς των κοινοτήτων. Αναφορικά με τις Μητροπόλεις, με την εξαίρεση μερικών, οι υπόλοιπες συνέβαλλαν με μικρά ποσά.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου