Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017

  • Πλημμύρες και κατολισθήσεις έχει προκαλέσει στη Σαμοθράκη η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει το νησί από το βράδυ της Δευτέρας. Σωτήρια ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής που απεγκλώβισε τέσσερα άτομα από αυτοκίνητο σε ρέμα στην Κακιά Μεριά.
  • Το ρόλο του παρατηρητή έχει υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι ομόλογοι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται σε νομοθετική εγρήγορση, καταδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να αναχαιτίσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που «ξύπνησε» την ιλαρά και σήμανε υγειονομικό συναγερμό για επικίνδυνες επιδημίες.
  • Οι πρώτοι Κινέζοι ήρθαν! Όσο και αν το κράτος στήνει γραφειοκρατικά εμπόδια το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιμένει και οι πρώτοι 23 φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Πεκίνο ήρθαν για να παρακολουθήσουν τα δυο εξάμηνα της φετινής χρονιάς στην Φιλολογία του. Έναντι διδάκτρων φυσικά, παρά την ιδεολογική «αλλεργία» που προκαλεί το θέμα στους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην επικριτική έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζουν ότι λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
  • Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), που δημοσιεύεται σήμερα.

Κόσμος

  • Σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.
  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Kιάουνγκ-χα.
  • Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς, μετά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, οι πολίτες καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις διαρροές ψήφων όχι τόσο στους επικεφαλής, αλλά σε ολόκληρα τα κόμματα.
  • Ο θάνατος του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Ασάποφ στην Συρία, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά τρομοκρατών, υπήρξε αποτέλεσμα της διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην χώρα αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
  • Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, ενώ ο φραστικός πόλεμος ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν χτυπά κόκκινο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγ δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα με την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών. «Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η Ουάσινγκτον.

Οικονομία

  • Βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης. Από το βήμα του Economist, μίλησε για ταχεία ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους, ώστε από 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο 2,1%-2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
  • Αν όλα την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο γίνουν σωστά είναι εφικτή μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα, τονίζει ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Στη παρατήρηση ότι η επιτυχία αυτού εξαρτάται και από το θέμα του χρέους, τονίζει ότι «το Eurogroup έχει δώσει καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν». Τι λέει για νέα μέτρα, επιτροπεία μετά το πρόγραμμα, αλλά και για το τι θα γινόταν αν το 2014 δεν υπήρχε διακοπή του προγράμματος.
  • Το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, με επίκεντρο το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. Βάση του σχεδίου αυτού μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων». Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους τομείς.
  • Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία επενδυτικού fund με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ στη χώρα μας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών μετά την επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Γ.Τσίπρα.
  • Εθνικό σχεδιο ανασυγκρότησης με διακομματική συναίνεση για τη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με το χρέος προτείνει ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναιος, Ευ.Μυτιληναιος. Απο το βημα του Economist, παρουσίασε το σχεδιο του που συνίσταται σε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με τη συναινεση όλων των φίλο-ευρωπαϊκών κομματων, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, με μετρήσιμους στόχους που θα συνδέει τις μεταρυθμίσεις με την απομείωση του χρέους.

Αθλητισμός

  • Η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας την πρόσληψη του Τάκη Λεμονή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μπέσνικ Χάσι που απομακρύνθηκε μετά την ήττα από την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής.
  • Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται ο Μπέσνικ Χάσι από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ήττα από την ΑΕΚ, κυρίως από τον τρόπο που προήλθε, εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πήρε την απόφαση να «τελειώσει» άμεσα τον Αλβανό τεχνικό. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί πολύ σύντομα. Το πιθανότερο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα πάει στο ματς με την Γιουβέντους με τον Χάσι στον πάγκο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του να γίνει εντός των επόμενων ωρών.
  • Η Μίλαν πραγματοποίησε ίσως τη χειρότερη φετινή της εμφάνιση και ηττήθηκε δίκαια 2-0 από τη Σαμπντόρια στο «Λουίτζι Φεράρις», σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Ντ΄ Αμπρόζιο με το τέρμα που πέτυχε στο 88΄ γλίτωσε την Ίντερ από εντός έδρας «στραβοπάτημα» με την Τζένοα, με τους Νερατζούρι να επικρατούν με 1-0. Η Λάτσιο πέρασε εύκολα με 3-0 από την έδρα της Βερόνα. Η Μπολόνια πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επικρατώντας στο 90' 1-0 της Σασουόλο. Το αήττητο σερί της Αταλάντα (4 ματς) δεν διακόπηκε ούτε στο «Αρτέμιο Φράνκι». Η Φιορεντίνα, που μέχρι το 94΄ είχε τη νίκη στα... χέρια της, τελικά ισοφαρίστηκε για πρώτη φορά μετά από 5 αγώνες και το τελικό 1-1 «σφράγισε» το ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 6ης αγωνιστικής της Serie A.
  • Η Χετάφε με ένα ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο επικράτησε εντός έδρας με 4-0 της Βιγιαρεάλ, σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Με τον Δημήτρη Σιόβα να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο η Λεγανές νίκησε εκτός έδρας την Λας Πάλμας με 2-0, και ανέβηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας της Primera Division. Το αήττητο που έχει από την έναρξη της περιόδου διατήρησε η Βαλένθια, η οποία έφυγε με το «διπλό» από το «Σαν Σεμπαστιάν» με 3-2 επί της Σοσιεδάδ.
  • Με την... σφραγίδα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και την είσοδο του Λιβάγια στο β' μέρος η ΑΕΚ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό κι ενώ έχανε με 0-2 μέχρι το 64΄, νίκησε με 3-2 στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League. Ο Μάριν στο 22΄ με εξαιρετικό πλασέ άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό, στο 46΄ ο Οφόε έκανε το 2-0 κι από κει και πέρα με δύο γκολ του Χριστοδουλόπουλου (64΄, 80΄) η Ένωση ισοφάρισε και στο 90΄ με τον Μάνταλο πήρε τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου