Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS ΓΙΑ «ΤΑ ΝΕΑ»: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ Η ΝΔ

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2017

Πρώτο κόμμα η ΝΔ, τρίτο η ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τη

δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ»

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ»: Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔΣε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας κινείται η ΝΔ, ενώ εδραιώνεται σε διψήφια ποσοστά το προβάδισμά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι και η προώθηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ευρύτερος χώρος (μαζί Το Ποτάμι) συγκεντρώνει ήδη διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Από την πανελλαδική μέτρηση, που καλύπτει χρονικά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως το ζήτημα με την επένδυση στη Χαλκιδική και την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά μια μη αναστρέψιμη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε ήδη από τις αρχές του έτους, καθώς το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο (στις 14 ποσοστιαίες μονάδες).

Το μόνο εκλογικό αίνιγμα, σύμφωνα με τη μέτρηση, έχει να κάνει με την οροφή της ΝΔ και την κοινοβουλευτική υπεροπλία της στην επόμενη Βουλή. Κι αυτό γιατί στα ποσοστά που ήδη κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περί του 36%-37%) η αυτοδυναμία δείχνει εξαιρετικά πιθανή και εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους. Με τα σημερινά ποσοστά, σε μια επτακομματική Βουλή, η ΝΔ συγκεντρώνει 149 έδρες, οι οποίες όμως αυξάνονται έως τις 160 έδρες, εάν δύο ή περισσότερα από τα κόμματα που κινούνται κοντά το όριο του 3% βρεθούν εκτός Βουλής.                       

Στην πραγματικότητα, και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι με τη συμπλήρωση της διετίας από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την επανασυγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει συντελεστεί μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος που προδικάζει εν πολλοίς και την επόμενη ημέρα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό καταλυτική είναι και η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ συντριπτικό είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Η πολιτική αντεπίθεση που επεδίωξε ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη Μακρόν και την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, είχε οριακά μόνον αποτελέσματα - πρωτίστως έβαλε φρένο στην πολύμηνη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά διαμόρφωσε συνθήκες για μια ουσιαστική ανάκαμψη της κυβέρνησης. Αντίστοιχο φρενάρισμα, εξάλλου, καταγράφεται και στην απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 75%)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου