Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

O πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής πήρε 900.000 δολάρια


Του Θεοδώρου Καλμούκου



Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών Γεώργιος Βουρβούλιας και ο Γεώργιος Μάθιους στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο επί 10 και πλέον χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Γεώργιος Βουρβούλιας, αν και ήταν εθελοντής, έλαβε από την Αρχιεπισκοπή $900.000 -εννιακόσιες χιλιάδες δολάρια- αιτιολογώντας τα ως έξοδα κινήσεως.
Αυτό γινόταν επί δέκα χρόνια. Ο κ. Δημητρίου οικονομικός υπεύθυνος δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα». Επίσης, ο κ. Βουρβούλιας δεν απάντησε σε τηλεφωνικό μήνυμα, ούτε σε e-mail του «Ε.Κ.».
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το θέμα το ανακάλυψε πριν λίγο καιρό ο νεοδιορισθείς διευθυντής των Οικονομικών (CFO) ιερέας Σωτήριος Μπαρούντι, όταν άρχισε να ερευνά τα οικονομικά βιβλία και θέματα της Αρχιεπισκοπής.
Το ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Βουρβούλια ζητώντας εξηγήσεις, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στο Τμήμα των Οικονομικών να σταματήσει αμέσως η ηλεκτρονική ροή χρημάτων προς τον κ. Βουρβούλια.
Ο Σεβασμιότατος δεν απάντησε σε γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» να προβεί σε σχολιασμό του θέματος. Επίσης, ο π. Σωτήριος Μπαρούντι δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικά μηνύματα, αλλά και σε e-mail του «Ε.Κ.».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών κ. Γέώργιος Βουρβούλιας, ομιλεί σε Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι το θέμα έθεσε με ερώτηση η γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου δικηγόρος κυρία Κάθι Μπουφίδη-Γουόλς στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν.
Η κυρία Γουόλς ρώτησε ευθέως τον κ. Βουρβούλια αν έχει λάβει χρήματα από την Αρχιεπισκοπή και συγκεκριμένα το ποσό των 900.000 δολαρίων, πλην όμως εκείνος στην αρχή το αρνήθηκε.
Στην επιμονή όμως της κ. Γουόλς ότι υπάρχουν τεκμήρια προς τούτο, ο κ. Βουρβούλιας είπε ότι τα χρήματα αυτά ήταν για την κάλυψη των εξόδων του για τις ανάγκες της μετακίνησής του από το Σικάγο προς τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις της Αμερικής για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και τις Κληρικολαϊκές.
Ο κ. Βουρβούλιας είπε ότι τα χρήματα που λάμβανε τα είχαν εγκρίνει ο Μάικλ Τζαχάρης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ο Εμμανουήλ Δήμος, γενικός νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής πλην όμως αμφότεροι σήμερα έχουν πεθάνει.
Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» δεν υπάρχει τίποτε γραπτό που να στοιχειοθετεί τον ισχυρισμό του κ. Βουρβούλια, ενώ αίνιγμα παραμένει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος και σ’ αυτή την περίπτωση για άλλη μία φορά ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτε. Η κυρία Γουόλς δεν απάντησε στα τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».
Τονίζεται ότι ο «Ε.Κ.» άφησε τηλεφωνικά μηνύματα στον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Τσαντίκο και στον επί των οικονομικών υποθέσεων κ. Γεώργιο Παπαδάκο, πλην όμως δεν ανταποκρίθηκαν.
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από απόρρητη αλληλογραφία της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2017, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Κ.», προτάθηκε η αύτανδρη παραίτηση της Επιτροπής των Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, όταν ο «Εθνικός Κήρυξ» απεκάλυψε ότι η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, της οποίας το έλλειμμα ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια, ότι επρόκειτο να αποπεμφθεί ο κ. Τζέρι Δημητρίου, ότι θα γίνουν απολύσεις προσωπικού και περικοπές στους προϋπολογισμούς των διαφόρων Τμημάτων, μέλος της Επιτροπής των Οικονομικών έστειλε e-mail στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Βουρβούρλια προτείνοντας να παραιτηθούν όλοι μαζί.
Απάντησε ο ιερέας Θεόδωρος Μπάρμπας, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης ο οποίος διατύπωσε την αντίθεσή του σε παραιτήσεις, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο τόσο του κ. Βουρβούλια, όσο και του κ. Τζέρι Δημητρίου.
Ακολούθησε ο ιερέας Γεώργιος Λιβανός από την περιφέρεια του Πίτσμπουργκ ο οποίος αρνήθηκε κι αυτός κάθε ενδεχόμενο για παραίτηση συμπλέοντας στην ίδια γραμμή του π. Μπάρμπα.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Σικάγο πριν το καλοκαίρι παραιτήθηκε αιφνιδίως από την Επιτροπή των Οικονομικών ο κ. Γεώργιος Μάθιους, από την Ατλάντα χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Ηταν τότε που έγινε συζήτηση και αποφασίσθηκε το ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους Μητροπολίτες κι όχι σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας ή πρεσβεία χειροτονίας.
Εν τω μεταξύ, σε κάθε συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων οι κύριοι Βουρβούλιας και Δημητρίου σηκώνονταν και παρουσίαζαν τα πάντα ρόδινα, μεγαλαυχώντας μάλιστα για την πρόοδο των εθνικών, λεγόμενων, διακονιών ενώ κατ’ ουσία συνέβαινε το αντίθετο, όπως άλλωστε και αποδείχτηκε με την πτώχευση της Αρχιεπισκοπής.
Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Βουρβούλιας, ο οποίος είναι και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διορίστηκε στην προεδρία της Επιτροπής των Οικονομικών από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.
Ο διορισμός του Βουρβούλια, ο οποίος κατάγεται από το Σικάγο και ήταν επιχειρηματίας στον τομέα σίτισης ιδιοκτήτης εταιρίας catering, έγινε το έτος 2006 στα πλαίσια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί.
Ηταν εκεί που χωρίς καμία προειδοποίηση και εκ των προτέρων προετοιμασία των κοινοτήτων άλλαξε το σύστημα καταβολής της οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, μέχρι τότε οι κοινότητες έδιναν το 15% από τα έσοδά τους, αλλά επειδή πολλές κοινότητες απέκρυπταν τα πραγματικά τους έσοδα διατηρώντας διπλά λογιστικά βιβλία, υιοθετήθηκε το σύστημα από τα έξοδα για να εισπράττει η Αρχιεπισκοπή το μέγιστο ποσό.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου