Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

«Δεν μας τρομάζετε, θα γίνουμε ανεξάρτητοι» λένε χιλιάδες Καταλανοί


Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2017

Σε «πύρινο κλοιό» βρίσκεται η Ισπανία με το πολιτικό θερμόμετρο να σημειώνει απότομη άνοδο λίγες ώρες προτού οι Καταλανοί ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία ψηφίζοντας για την απόσχισή τους. Κρύος ιδρώτας λούζει τον Μαριάνο Ραχόι που προσπαθεί να μπλοκάρει τον δρόμο της ανεξαρτησίας, ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος και χαρακτηρίζοντάς το παράνομο.

Οι Καταλανοί, όμως, δεν φαίνεται να κοντοστέκονται μπροστά στις ισπανικές απειλές. Με σημαίες, μπλουζάκια και συνθήματα ξεχύνονται στους δρόμους για να σχηματίσουν μια μεγάλη ουρά που ισοδυναμεί με το «ναι» στην απόσχιση.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας, πάντως, έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, με τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλονίας να διατάσσει την Τρίτη την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει ιστορική σημασία, όμως για την επόμενη ημέρα ανακύπτουν ερωτηματικά αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έχει διαμηνύσει ότι ως ανεξάρτητο κράτος η Καταλονία θα χρειαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Την αντίθεσή τους, πάντως, στη στάση που τηρεί ο Ραχόι απέναντι στο καταλανικό δημοψήφισμα εξέφρασαν μέσα από επιστολή τους 56 ευρωβουλευτές.
Η ιστορία και η επόμενη ημέρα
Το κράτος της Καταλονίας καταργήθηκε επίσημα το 1714, οπότε και η περιοχή αποτέλεσε μέρος της Ισπανίας, όμως από το 1975, μετά τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία αποτελεί μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές του Βασιλείου της Ισπανίας, σύμφωνα με το σύνταγμα του 1978.
Η Καταλονία αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ, ανταγωνίζεται τη Μαδρίτη (18,9%) για τον τίτλο της πιο πλούσιας περιοχής της χώρας (Ισπανίας), και βρίσκεται τέταρτη στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (28.600 ευρώ έναντι 24.000 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της χώρας), πίσω από τη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα.
Έχει επενδύσει στην έρευνα, κυρίως στους τομείς της γενετικής, της νευροβιολογίας, αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό της Ισπανίας, όμως το βάρος του δημοσίου χρέους είναι ένα από τα ασθενή σημεία της. Αντιστοιχεί στο 35,2% του ΑΕΠ, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας το πρώτο τρίμηνο 2017.
Διχογνωμία επικρατεί στο θέμα των οικονομικών επιπτώσεων που θα ισχύσουν για την Καταλονία την επομένη του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το ΑΕΠ της Καταλονίας θα μειωθεί κατά 25% έως 30% εξερχόμενη από την ΕΕ, ενώ η ανεργία θα διπλασιασθεί.
Ορισμένοι οικονομολόγοι, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι η Καταλονία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι το ΑΕΠ της θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σταθερό, ενώ μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί κατά 7%.
Να σημειωθεί ότι το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αναστείλει καταλανικό νόμο που σκιαγραφεί το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Σύμφωνα με καταλανούς αξιωματούχους, 14 κυβερνητικοί παράγοντες έχουν συλληφθεί, την ώρα που 150 ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έδωσε εντολή στην Google να διαγράψει την εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι Καταλανοί υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας για να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους σε επαγρύπνηση ενόψει του δημοψηφίσματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συστήνει στους πολίτες που βρίσκονται στην Καταλονία να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.
«Αποφύγετε τις διαδηλώσεις. Να είστε σε επαγρύπνηση» προειδοποίησε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας. Συστάσεις προς τους πολίτες του εξέδωσε και το Λονδίνο, ενώ το γαλλικό ΥΠΕΞ ζήτησε από τους Γάλλους να «παραμείνουν στο περιθώριο πιθανών μετακινήσεων πλήθους».
«Δεν αισθάνομαι Ισπανός»
Η υποστήριξη, πάντως, απέναντι στο «ναι» έχει φέρει εκτός από αναταράξεις κοσμοσυρροή στους δρόμους της Βαρκελώνης. Σειρά από τρακτέρ με καταλανικές σημαίες και πανό υπέρ της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν τους δρόμους, με την υποστήριξη των αγροτών απέναντι στο «ναι» να θεωρείται σίγουρη.
«Δεν μας τρομάζετε. Η ψηφοφορία δεν είναι κακούργημα», σύνθημα που αναγραφόταν σε πανό αγρότη.
Σύλλογοι φοιτητών βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας ψηφοδέλτια και υποδηλώνοντας έτσι ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ψήφο της Κυριακής.
Ο ενθουσιασμός φαίνεται να κατακλύζει και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όπως τον 80χρονο Ραμόν Φερνάντες που βρισκόμενος δίπλα στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης μίλησε στο CNN και είπε τα εξής: «Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα αφορά στη δημοκρατία και την ανεξαρτησία. Θέλουμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική απέναντι στην ανεξαρτησία».
Η 79χρονη Ισαμπέλ Μαρτίνεθ, σύζυγος του Ραμόν, δηλώνει ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν αισθάνεται πλέον Ισπανίδα.
«Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Η Καταλονία θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε», δηλώνει ο 67χρονος Πέπε Μαρκές που ενώ κατάγεται από την Ανδαλουσία ζει μισό αιώνα στην Καταλονία.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου