Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2017

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Αρρυθμίες στην κυβερνητική συνοχή προκαλούν οι «ιδεολογικές αποκλίσεις» των δύο κομμάτων σε συγκεκριμένες πολιτικές, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να υποδυθεί το δεκανίκι του Μαξίμου

Δεδηλωμένη ανησυχία για τις ψήφους των ΑΝΕΛ
Οι «διαφορετικές οπτικές» των Τσίπρα - Καμμένου προκαλούν έντονες αναταράξεις στην κυβέρνηση
Πολλαπλές συνέπειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιφέρει η πολιτική ντρίμπλα της αντιπολίτευσης, η οποία αφήνει «γυμνό» τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιπτώσεις διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου. Οι παρενέργειες στον κυβερνητικό συνασπισμό από την κίνηση της ΔΗΣΥ που ακολούθησαν ΝΔ και Ποτάμι άρχισαν να καταγράφονται ήδη από προχθές το βράδυ στη Βουλή, καθώς η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και η «ανταρσία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν άρον άρον στην απόσυρσή της.
Στην ουσία, η δεδηλωμένη θα δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία, αφού η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται εφεξής να τη διασώσει ακόμη και σε νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φουντώνει τους φόβους για την κυβερνητική συνοχή, ενώ ούτως ή άλλως υποβόσκει δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Παράπονα έχουν εκφραστεί, άλλωστε, αρκετές φορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στα κομματικά όργανα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που δεν τιμά την Αριστερά. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αποστροφή του Σάκη Παπαδόπουλου από του βήματος της Βουλής: «Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "θα πάμε μαζί για να δώσουμε τη μάχη του έργου που κάνουμε στις επόμενες εκλογές". Με τέτοια τερτίπια, δεν πάει πολύ. Και νομίζω ότι αυτή η προειδοποίηση πρέπει να απευθυνθεί. Οι καθαρές κουβέντες κάνουν και τους καθαρούς φίλους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
  
«ΟΠΤΙΚΕΣ...». Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και επιχείρησε να το «γυρίσει» σε ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τους για υποκριτική στάση. «Η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τον χαρακτήρα της απόλυτης ιδεολογικής σύγκλισης. Σε μια σειρά από ζητήματα υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές. Η κυβερνητική αυτή συνεργασία έχει έναν κύριο σκοπό. Να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα Μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και να βοηθήσει έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη από την περίοδο εκείνη και μετά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεχόμενος παράλληλα ότι υπάρχουν «αποκλίσεις σε ιδεολογικά ζητήματα», ενώ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην προκειμένη περίπτωση λέγοντας πως η τροπολογία «ρύθμιζε ένα δικονομικό ζήτημα και δεν ήταν τροπολογία ουσίας».
Με επίθεση στη ΝΔ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας μάλιστα ότι «η δεδηλωμένη είναι ακλόνητη και η συνοχή της κυβέρνησης απόλυτα αρραγής». Ο ίδιος φρόντισε να διευκρινίσει πως  «η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τού Συμβουλίου της Ευρώπης και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας» - αφήνοντας, ουσιαστικά, ανοικτό παράθυρο για μια αναδίπλωση των ΑΝΕΛ.
Οπως γράψαμε και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εξαρχής έντονη ενόχληση του ΥΠΕΞ για την τροπολογία καθώς και απειλή καταψήφισής της ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη.  
Εκνευρισμός και για τον Σαρωνικό
Το βαρύ κλίμα και ο εκνευρισμός που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή «εσωτερική» σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για το οικολογικό έγκλημα στον Σαρωνικό. Με το Μαξίμου - διά του Τζανακόπουλου - να εξακολουθεί να καλύπτει απόλυτα τον Παναγιώτη Κουρουμπλή («δεν υπάρχει δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), περίπου 50 βουλευτές «ανέκριναν» τον υπουργό και τον έφεραν σε αρκετά δύσκολη θέση ως προς τις πράξεις και τις παραλείψεις του για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Σύμφωνα με παρισταμένους στη σύσκεψη, που συνομίλησαν με «ΤΑ ΝΕΑ», αν και δεν υπήρξε βουλευτής που έθεσε ευθέως θέμα παραίτησης Κουρουμπλή, οι βουλευτές της Β' Αθήνας και της Β' Πειραιά μετέφεραν την αγωνία των ψηφοφόρων και των τοπικών στελεχών και στο σύνολό τους μίλησαν για λάθος επικοινωνιακή διαχείριση. «Περάσαμε κάτω από τον πήχη», «θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε όταν βγαίνουμε στα κανάλια» είπαν μεταξύ άλλων στον υπουργό, χρεώνοντάς του καθυστερήσεις και ζητώντας να δοθεί έμφαση στα επόμενα βήματα και όχι στο τι έγινε (ή δεν έγινε) τις προηγούμενες ημέρες. Πιεστικές ήταν και οι ερωτήσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις πλοίων. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, διαψεύδουν σ' αυτή τη φάση το ενδεχόμενο μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου