Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η οικονομική κρίση στην Αρχιεπισκοπή μεταφέρεται στην οικοδόμηση του Αγίου Νικολάου


Του Θεόδωρου Καλμούκου



Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου. «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κρίση που ταλανίζει την Αρχιεπισκοπή μεταφέρεται και στην οικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου καθότι ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι έγινε μεταφορά από το ειδικό ταμείο ανέγερσης του ναού του ποσού των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη τρεχουσών εξόδων της Αρχιεπισκοπής.
Μέχρι στιγμής ουδείς φαίνεται να γνωρίζει ποιος έδωσε εντολή για μία τέτοια μεταφορά. Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Ηγεσίας των 100 και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προτίθεται να καταφύγει στον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί, εάν δεν λάβει πειστικές απαντήσεις.
Εν τω μεταξύ, απολύθηκε και ο κ. Γεώργιος Παπαδάκος, άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από το Τμήμα των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος έφερε τον τίτλο του διευθυντή «των οικονομικών» και ο οποίος ήταν επί σειρά ετών εκ των στενών συνεργατών του επίσης απολυθέντος κ. Τζέρη Δημητρίου.
Απαντώντας σε e-mail του «Εθνικού Κήρυκα», ο κ. Παπαδάκος μας παρέπεμψε στον ιερέα Σωτήριο Μπαρούντι CFO της Αρχιεπισκοπής, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί απολύθηκε από την Αρχιεπισκοπή. Ο ιερέας Μπαρούντι δεν απάντησε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».
Επίσης, μηνύματα στο Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου τον ρόλο του «εκτελεστή» των απολύσεων, καθώς και στον κ. Γεώργιο Τσαντίκο, αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, παρέμειναν αναπάντητα.
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος μίλησε για πρώτη φορά στο υπαλληλικό προσωπικό της Αρχιεπισκοπής, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αρχιεπισκοπή με την οικονομική καθίζηση, πλην όμως πέρασε για μία ακόμα φορά το μήνυμα πως όλα είναι καλά κι όλα ωραία. Υπήρξε, είπε, «κακοδιαχείριση», για την οποία καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστεί και όλα θα είναι όμορφα κι ωραία από τώρα και στο εξής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Δεν έκανε λόγο καν για οικονομική κρίση, ούτε για πτώχευση, ούτε φυσικά για τα φαινόμενα απορρόφησης εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από την Αρχιεπισκοπή, όπως έγινε με την περίπτωση του προέδρου της Επιτροπής των Οικονομικών του κ. Γεωργίου Βουρβούλια, που αποκάλυψε ο «Ε.Κ.».
Οπως ήταν αναμενόμενο, ήταν καθησυχαστικός στο προσωπικό, στο οποίο είπε να μην πιστεύουν όσα διαβάζουν, δίχως βέβαια να αναφερθεί στον «Ε.Κ.». Είπε ωστόσο ότι η Αρχιεπισκοπή προέβη σε απολύσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Εθνικού Κήρυκα» του αριθμού των απολυθέντων, μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 18 υπάλληλοι ολικής απασχόλησης (full time) και 12 μερικής απασχόλησης (part time).
Ο κ. Δημήτριος διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους ότι ο ίδιος δεν πάει πουθενά, εδώ θα μείνει, ενώ διάβασε και χωρία από την Αγία Γραφή.
Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.», ο Σεβασμιότατος προσπαθεί να βρει κάποιο τρόπο να απευθυνθεί στο πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής, για να δικαιολογήσει την κατάσταση πτώχευσης στην οποία έχει περιέλθει αυτή επί αρχιεπισκοπίας του. Προς τούτο ενδεχομένως να κυκλοφορήσει έκτακτη έκδοση του «Ορθόδοξου Παρατηρητή».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε, ελπίζοντας ότι οικονομικά επιφανείς ομογενείς θα συντρέξουν για να καλυφθεί το έλλειμμα των $8,5 εκατομμυρίων, διότι πλανάται ο φόβος πως αν η Αρχιεπισκοπή ζητήσει από τις κοινότητες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους θα υπάρξει «έκρηξη».
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι έχουν εγερθεί ερωτήματα εάν και κατά πόσο οι χορηγίες που έδωσε η Ηγεσία των 100 για την στήριξη των Προγραμμάτων ή «διακονιών» της Αρχιεπισκοπής, έχουν πραγματικά διατεθεί για τα προγράμματα και τους σκοπούς που δόθηκαν.
Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι, τόσο από εντός της Αρχιεπισκοπής, όσο και από τον ευρύτερο εκκλησιαστικό χώρο, διατείνονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είτε δεν έχει προσλαμβάνουσες παραστάσεις του μεγέθους της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή, είτε ηθελημένα -όπως είναι η πρακτική του όλα αυτά τα χρόνια της αρχιεπισκοπίας του- επιδίδεται σε προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων, προσπαθώντας να συγκαλύψει την οικονομική κατάρρευση.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος και ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου