Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: ΕΛΛΑΔΑ, 2017". Δεύτερη Συνέχεια

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017
2ο Ηλειακό Αντάμωμα στην Αμαλιάδα

Είναι Παρασκευή μεσημέρι, 28 Ιουλίου όταν βρίσκομαι με τον εξάδελφό μου Δημήτρη Γιαννακόπουλο (Μάκη) στη παραλία της Κουρούτας και αναπολούσαμε τα παλιά και μιλούσαμε για το σήμερα, το αύριο. 

Με το Μάκη παίζαμε μαζί στο χωριό, στην ίδια γειτονιά.  Αυτός με την οικογένειά του μετακόμησαν στην Αθήνα όταν ήταν 9 χρονών ενά εγώ ύστερα από μερικά χρόνια έφυγα για τις ΗΠΑ, οπότε συνατιόμαστε ελάχιστα όταν και οι δύο βρισκόμαστε στο χωριό.   Eίναι εργολάβος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα και έχει φτιάξει μεγάλα έργα μεταξύ αυτών το κτήριο του ΟΤΕ, το El Venizelos και άλλα έργα εντός και εκτός Ελλάδος αλλά τώρα με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα οι δουλειές του είναι λίγες.

Σε κάποια στιγμή κτύπησε το κινητό τηλέφωνο και από την άλλη άκρη ακούω “γειά σου Βασίλη, ο Δήμαρχος είμαι”.  Του είπα ότι είμε στη Κουρούτα και σε 15 λεπτά ήρθε στη καφετέρια, Τουριστικό Περίπτερο, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Επαμεινώνδα Παναγιωτόπουλο, συμμαθητή μου στο εξατάξιο Γυμνάσιο στο Σιμόπουλο.

Η θέα από αυτό το σημείο είναι το κάτι άλλο. Βλέπεις την καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου, την χρυσή αμμουδιά, τις χιλιάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες στη μαγευτική παραλία, τη Γαλάζια Σημαία που έδωσε σε αυτή τη παραλία η Ευρωπαϊκή Ένωση να κυματίζει.  Η Γαλάζια σημαία σημαίνει ότι η παραλία είναι καθαρή και οργανωμένη. Στο βάθος βλέπεις τη Ζάκυνθο και αριστερά την Αγία Μαρίνα, το Παλούκι και πιό πέρα οι παραλίες του Δήμου Πύργου και το Κατάκολο.  Εάν επισκευθείς τη παραλία και τη θάλασσα της Κουρούτας δεν σου κάνει κέφι να πας στα νησιά και να ταλαιπωρηθείς με καράβια και ακριβά ξενοδοχεία.  Γι αυτό εξ άλλου η Κουρούτα λέγετε και "η Μύκονος της Πελοποννήσου"!
Συζητήσαμε διάφορα με το Δήμαρχο, για τον Κώστα το Κουτρουμπή και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο γιό του. Μιλήσαμε και για το 2ο Ηλειακό Αντάμωμα που θα γινόταν το Σάββατο στην Αμαλιάδα, δηλαδή μετά από 2 ημέρες και για το οποίο είχαμε μιλήσει πάλι εκ του μακρόθεν από το τηλέφωνο.
Είδα το Δήμαρχο να αγωνιά για την περιοχή και από τα λεγόμενά του μάθαμε ότι έτρεχε, πανταχού παρών, σε δυσκολίες, χαρές και λύπες των κατοίκων του Δήμου. Η συζητησή συνεχίστηκε με κύριο θέμα το 2ο Ηλειακό Αντάμωμα που θα γινόταν στην αυλή του Μουσείου Πέτρου Τατάνη, ιδρυτού του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης και μου ζήτησε εάν μπορούσε να χρησιμοποιήσει υλικό δικό μου. Του είπα, βεβαίως Δήμαρχε, όλο το υλικό είναι στη διάθεσή σου.
Αφού μιλήσαμε για θέματα του Δήμου και της Ομογένειας δώσαμε ραντεβού για το Σάββατο το βράδυ, 29 Ιουλίου,2017 στις 9:00 στο Μουσείο Πέτρου Τατάνη και στο 2ο Ηλειακό Αντάμωμα.

Τελικά το Σάββατο το βράδυ και πήγαμε στην Αμαλιάδα, ο αδελφός μου Γεράσιμος, και τα δύο ξαδέλφια μου, Κώστας Καυκάς και Δημήτριος Γιαννακόπουλος. Οδήγησε ο Δημήτρης (Μάκης) το αυτοκίνητό του, ένα Α-Ρομέο και εμείς επιβάτες του. Όταν φτάσαμε στο Καλίτσα της Αμαλιάδας είδαμε αυτοκίνητα σταθμευμένα δεξιά και αριστερά. Ο Μάκης σαν οδηγός από την Αθήνα έψαξε λίγο και στρίμωξε το αυτοκίνητο σχεδόν μπροστά στην είσοδο της αυλόπορτας.

Στην είσοδο ήταν αρκετοί από το Δήμο Ήλιδας που καλωσόριζαν το κόσμο και έδιναν πληροφοριακό υλικό. Εκεί είδα αρκετούς γνωστούς και παρ' ότι μία από το Δημαρχείο θέλησε να με πάει εκεί που ήταν οι επίσημοι της είπα ότι θα πάω μόνος μου εφ' όσον ρίξω μία ματιά εντός της Οικίας Πέτρου Τατάνη, του ιδρυτού της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.
Πράγματι, μαζί με την παρέα μου επισκεφθήκαμε το διατηρητέο κτίριο που έγινε Μουσείο με υλικό από εφημερίδες και περιοδικά από την Ομογένεια. Εκεί και φύλλα της εφημερίδας ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.
Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην αυλή όπου ακουγόντουσαν συνομιλίες όταν έμπαινε ο Δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος. Ανταλλάξαμε χειραψίες και σύστησα την παρέα μου. Μας οδήγησε στην αυλή η οποία ήταν γεμάτη κόσμο. Ο Δήμαρχος μου είπε “θα μιλήσεις μετά από εμένα. Μεγάλη μου τιμή του είπα και κάθισα ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργουλόπουλο και τον Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου Κατακώλου και ιδιοκτήτη της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Πύργου κ. Λεωνίδα Βαρουξή. Λίγο πιο πέρα ομογενείς από την Νέα Υόρκη, Καναδά και Αυστραλία. Σηκώθηκα και τους χαιρέτισα όπως χαιρέτισα και τους επίσημους της πρώτης και δεύτερης σειράς μεταξύ αυτών και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό κ. Γιάννη Κουτσούκο και άλλους αξιωματούχους. Καρφίτσα δεν έπεφτε από το κόσμο. Όλα τα καθίσματα πιασμένα ενώ αρκετοί ήσαν όρθιοι.

Σε λίγο άρχισε το πρόγραμμα. Ο παρουσιαστής της βραδιάς παρουσίασε το Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο ο οποίος χαιρέτισε το ακροατήριο και καλωσόρισε τους ομογενείς, μίλησε για τη σημασία που έχει το 2ο Ηλειακό αντάμωμα. Στη συνέχεια ο παρουσιαστής της βραδιάς με κάλεσε στο βήμα.

Αλήθεια πόσα είχα να πω, εμπειρίες και θέματα που θα μπορούσε να πάρει ώρες ημέρες. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο σύντομος μπορούσα. Αρκετές φορές με διέκοψαν με χειροκροτήματα. Νομίζω ότι δεν ήταν για εμένα αλλά για τον κάθε μετανάστη που ζει ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Το μετανάστη που η πατρίδα είναι στη καρδιά του. Τη πατρίδα όλων των Ελλήνων και όχι των πολιτικών που την εκμεταλλεύτηκαν κατά καιρούς. Μίλησα για την ιστοσελίδα μας (paneliakos.com) που έχει γίνει σημείο αναφοράς εκατοντάδων χιλιάδων στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και πολλά μέρη του κόσμου (200,000 αναγνώστες). Σε κάποιο σημείο θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ στον επίτιμο Πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Κώστα Κουτρουμπή ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες έφυγε από την Αμαλιάδα για το Τορόντο μαζί με τη σύζυγό του Ζωή να είναι στο πλευρό του γιού τους που ήταν διασωληνωμένος σε νοσοκομείο του Τορόντο και ζήτησα να τους έχουν στις σκέψεις τους και στις προσευχές τους. Ζήτησα από το Δήμαρχο όπως στο μέλλον επεκταθεί η γιορτή αυτή με θέματα και προτάσεις.
Τελείωσα γεμάτος συγκίνηση που ήμουνα εκεί στη συνάντηση, το 2ο Ηλειακό Αντάμωμα, στην ιδιαίτερη μου πατρίδα.

Κατεβαίνοντας από την εξέδρα ο Δήμαρχος και σχεδόν όλοι που ήσαν στη πρώτη θέση με αγκάλιασαν και μου έσφιξαν το χέρι.
Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολή του κ. Σωτήρη Κωνσταντακόπουλου, Προέδρου του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και του Προέδρου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Αντώνη Παπαδόπουλου. Οφείλω να πω ότι και οι δύο επιστολές ήταν καλογραμμένες και οι κυρίες που τις διάβασαν τις απέδωσαν σωστά. Η συνέχεια όμως ήταν λίγο βαρετή και μας έβγαλε εκτός προγράμματος. Κάλεσαν στο βήμα τον Αντιπρόεδρο του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης ο οποίος είχε γράψει πολλές σελίδες με διάφορες τοποθετήσεις του από το Σωκράτη μέχρι τα χημικά όπλα και τα σκουπίδια! Η ώρα περνούσε και τόσο οι οργανωτές όσο και ο κόσμος άρχισαν να δυσχεραίνουν. Αρκετές φορές παρέμβει ο Δήμαρχος να σταματήσει ενώ ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί για να καταλάβει ο άνθρωπος ότι έπρεπε να σταματήσει. Τελικά μετά από πολλές παρεμβάσεις σηκώθηκε ο Δήμαρχος και του είπε, “δεν έχουμε άλλο χρόνο, δυστυχώς”.
Έχω άλλες τρεις σελίδες είπε”, τελείωσες του είπε ο Δήμαρχος!


Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο κ. Κουτσούκος, ο κ. Γεωργουλόπουλος και άλλοι.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φιλαρμονικής από τα Λεχαινά η οποία δεν ανήκει στο Δήμο παρακαλώ αλλά είναι μια οργάνωση φιλόμουσων.
Παρουσιάστηκαν σε διαφάνειες και βίντεο ντοκουμέντα από τους Έλληνες μετανάστες, πολλές από τις πληροφορίες ήσαν από την Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ και PANELIAKOS.COM
Ακολούθησε πλούσιο μπουφέ ενώ στήθηκαν πηγαδάκια και οι δημοσιογράφοι έβγαζαν φωτογραφίες.
Δώσαμε ραντεβού για του χρόνου και κάπου στις 1:00 το πρωί αποχωρίσαμε. Στο δρόμο της επιστροφής ο Μάκης με κοίταζε σαν να ήθελε να μου πει κάτι. “Πες το” του είπα. “Ξάδερφε, απόψε έμαθα πολλά που δεν γνώριζα. Χαίρομαι που είμαστε συγγενείς και φίλοι”. Του είπα “Μάκη, εκεί στο εξωτερικό υπάρχουν καλοί Έλληνες, καλοί Πατριώτες. Έχουμε τις παραξενιές μας, τις χαρές και τις δυσκολίες μας αλλά η καρδιά μας κτυπά Ελλάδα”.

Οι επόμενες ημέρες κύλισαν ομαλά, επισκεπτόμενος συγγενείς και φίλους ενώ παράλληλα μίλησα με εργολάβο για να γίνουν επιδιορθώσεις στο σπίτι αφού ένας "εργολάβος" πριν 30 χρόνια έκανε κακοκατασκευή χρησιμοποιόντας μπετό για δάπεδο στις κολώνες και λίγα σίδερα χωρίς να είναι δεμένα.  Μιλάμε για εσκεμένη κοκοτεχνία.  Τους τελευταίους 3 μήνες έβλεπα τη μητέρα μου που έχει "φύγει" από το 2003 να μου λέει στον ύπνο μου "παιδάκι θα πέσει το σπίτι"!  Και θα είχε πέσει εάν πριν δύο χρόνια δεν το υποστίλωνα με σιδηρένια υποστηρίγματα.


Κάθε ημέρα όμως πηγαίναμε με συγγενείς και φίλους στη θάλασσα για μπάνιο. Εκεί άκουγα παντού Αγγλικά. Δύο οικογένειες από το Σικάγο, 2-3 άλλες από τη Νέα Υόρκη, αρκετοί από τον Καναδά και την Αυστραλία. Μιλούσαν για το Ηλειακό Αντάμωμα κι εγώ τους άκουγα από τη διπλανή ομπρέλα ή τραπέζι χωρίς να μπαίνω στη συζήτησή τους.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο πέρασε με επισκέψεις σε συγγενείς στη Δάφνη, στη Λαϊκή αγορά της Αμαλιάδας, και στη παραλία της Κουρούτας. Στην Ελλάδα λένε “πάμε για μπάνιο” ενώ στη Βοστώνη που τα νερά του Ατλαντικού είναι κρύα λέμε “πάμε στη παραλία”! Η θερμοκρασία ήταν κάθε ημέρα 94-102 βαθμούς Φαρενάιτ οπότε η παραλία είναι καταφύγιο και απόλαυση.

Φώτος:
1) Ο Γιώργος Καυκάς με τη Σοφία στη παραλία της Κουρούτας
2) Η παρουσιάστρια διαβάζει για τον Πέτρο Τατάνη ενώ η φωτογραφία του ιδρυτού του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ φαίνεται σε διαφάνια.
3) Άλλη παρουσιάστρια διαβάζει για το πως ανακαλήφτηκε ο τάφος του Πέτρου Τατάνη όπου ο Ντίνος Λυκογιάνης από τη Νέα Υόρκη (βλέπε τη φωτογραφία του στη διαφάνεια) είχε ενεργό μέρος.
4) Το Μουσείο πλέον "ΟΙΚΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΑΝΗ, στην Αμαλιάδα Ηλείας.
5) Η Φιλαρμονική των Λεχαινών έκανε μία εξερετική παρουσία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών
6) Επιδιόρθωση μίας κακοκατασκευής που με το σεισμό λίγο ακόμα και θα είχε πέση.

Αύριο η Συνέχεια
Στο Καραϊστάκη να δούμε τον Ολυμπιακό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου