Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΥΒΑ: ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Κούβα: Αποσύρονται διπλωμάτες των ΗΠΑ ύστερα από μυστηριώδεις επιθέσειςΣάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2017

Το μυστήριο που περιβάλλει τις «επιθέσεις» σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα δεν έχει διαλευκανθεί, ωστόσο οι ΗΠΑ ανακάλεσαν σήμερα «άνω του 50%» του προσωπικού της πρεσβείας τους, μια υπόθεση που ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον- Αβάνας. 

Μεταξύ και των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι επικεφαλής της αμερικανικής και κουβανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον και Μπρούνο Ροντρίγκες: η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου ρουτίνας για τους Αμερικανούς στην Κούβα «αναστέλλεται για άγνωστο διάστημα» και τα ταξίδια στην περιοχή κυβερνητικών αξιωματούχων περιορίζονται, προς το παρόν, λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη νήσο εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με αυτές τις «επιθέσεις», που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε 21 υπαλλήλους της πρεσβείας, αλλά και να μεταβαίνουν στα κτίρια που διαμένει το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ και σε «ξενοδοχεία όπου συχνάζουν Αμερικανοί πολίτες». 

«Όσο η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματών μας στην Κούβα, η πρεσβεία μας θα περιορίζεται στο απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των διπλωματών που είναι εκτιθειμένοι» σε πιθανές «επιθέσεις» στο μέλλον, εξήγησε ο Ρεξ Τίλερσον σε ένα δελτίο τύπου. 

Το προσωπικό που δεν θεωρείται απαραίτητο όπως και οι οικογένειές των εργαζομένων θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. 
Μέχρι πρότινος το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε για «περιστατικά» που προκάλεσαν ποικίλα «συμπτώματα» χωρίς να διευκρινίζει ποια ακριβώς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε μιλήσει μία φορά για «επιθέσεις σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας» των διπλωματών. 

Η ιδέα των «επιθέσεων με ηχητικά κύματα» ή της «ηχητικής παρενόχλησης», που χρησιμοποίησε μια συνδικαλιστική ένωση των Αμερικανών διπλωματών, δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα και η αμερικανική διοίκηση περιορίστηκε σήμερα να καταγγείλει «συγκεκριμένες επιθέσεις» ή «στοχευμένες», όμως «άγνωστης φύσεως». 

«Αυτοί οι υπάλληλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες εξαιτίας των επιθέσεων» ιδίως απώλεια ακοής, ιλίγγους, κεφαλαλγίες όπως και προβλήματα στην αντίληψη, την ισορροπία και τον ύπνο, υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η έρευνα δεν έχει εντούτοις προς το παρόν επιτρέψει να αναγνωριστεί η αιτία ούτε οι δράστες αυτών των «επιθέσεων» και θα συνεχιστεί με «τρόπο δυναμικό» υποσχέθηκε ο Τίλερσον. 

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έφθασε στο σημείο να κλείσει την πρεσβεία- ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε, και φρόντισε να διαβεβαιώσει στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε ότι δεν θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, παρουσιάζοντας την ανάκληση των διπλωματών ως προληπτικό μέτρο με στόχο την προστασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου