Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Σχόλιο: Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε



Του Αντώνη Η. Διαματάρη



Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου. AP Photo/J. Scott Applewhite.
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε,
Χαίρομαι που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση απαντήσατε σε μια από τις όντως συγκλονιστικές αποκαλύψεις του «Εθνικό Κήρυκα» για τον οικονομικό τυφώνα μέσα στον οποίο βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή μας.
Και χαίρομαι γιατί με τον τρόπο αυτό επιτέλους αναγνωρίζετε στην Ομογένεια το δικαίωμα να ενημερωθεί για κάτι, έστω με μια ανακοίνωση Τύπου απ’ ευθείας από εσάς, άσχετα από την ουσία του περιεχομένου της ανακοίνωσης, όπως θα δούμε πιο κάτω.
Εξάλλου, Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής η πορεία της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας μας αποτελεί ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Εκεί όλοι μας ακουμπάμε. Από εκεί σε κάποια στιγμή της ζωή μας παίρνουμε δυνάμεις. Είναι λοιπόν η Αρχιεπισκοπή, η Αρχιεπισκοπή όλων μας. Εσείς είστε ο διαχειριστής της και όχι ο ιδιοκτήτης της. Ιδιοκτήτης είναι το πλήρωμα της Εκκλησίας. Αυτό την ίδρυσε κι αυτό την συντηρεί.
Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτή την εφημερίδα. Στην Ομογένεια ανήκει. Εγώ -και οι συνεργάτες μου- στην ουσία δρούμε ως οι διαχειριστές της, για ένα χρονικό διάστημα.
Η αποστολή μας έχει αρκετά κοινά σημεία. Και δεν εννοώ τα εκκλησιαστικά. Εκεί που διαφέρουμε βέβαια είναι στο ότι η δική μας αποστολή είναι να ελέγχουμε την κάθε εξουσία, να είμαστε η φωνή, το μάτι, το αφτί των αναγνωστών μας.
Με αυτά ως δεδομένα, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι στη διάθεσή σας.
Μάλιστα, είμαστε στη διάθεσή σας, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να φιλοξενήσουμε τις απόψεις σας. Να σας παραχωρήσουμε όσο χώρο χρειάζεστε για να εκθέσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή. Να μας μιλήσετε για τους λόγους που την οδήγησαν μέχρι εδώ. Να μας αφήσετε μια παρακαταθήκη για το μέλλον.
Εξάλλου, πριν δημοσιεύσουμε μια αποκάλυψη πάντα -πάντα- σας ζητάμε να δώσετε μια απάντηση. Πάντα!
Ζητήσατε πρόσφατα από τον οργανισμό Leadership 100, το ποσό των 75.000 δολαρίων για να προβείτε σε μια ακόμα έκδοση του «Ορθόδοξου Παρατηρητή» ώστε να απαντήσετε στα δημοσιεύματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε ακόμα 75.000 δολάρια στον αέρα. Επαναλαμβάνω πως οι σελίδες μας είναι στη διάθεσή σας.
Τώρα, όσον αφορά την περίτεχνη, την σοφιστικής έμπνευσης ανακοίνωσή σας.
Γράφετε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυξ’ ότι ‘$15 εκατομμύρια λείπουν από το ταμείο του Αγ. Νικολάου’ είναι απολύτως ψευδείς».
Ζούμε βέβαια, Σεβασμιώτατε, σε μία εποχή που οι επιθέσεις στον Τύπο έχουν γίνει της μόδας. Οταν μια είδηση δεν είναι αρεστή στην εξουσία χαρακτηρίζετε ως «fake news» -ψευδής είδηση- και τελειώσαμε.
Είμαστε δηλαδή στην εποχή της ωραιοποίησης των πάντων. Ακόμα και αυτών που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν είναι έτσι.
Και εσείς τα τελευταία 18 χρόνια έχετε διακριθεί στην τέχνη του εξωραϊσμού των πάντων.
Ομως η πραγματικότητα είναι ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε την Τρίτη με αποκλειστικό αντικείμενο τα οικονομικά για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, έλειπαν από τα εισπραχθέντα κονδύλια 15 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο όρος που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν ότι ήταν «unaccountable«. Οτι δηλαδή έλειπαν, και δεν γνωρίζατε τι είχαν γίνει. 15 εκατομμύρια δολάρια!
Ετσι δεν είναι;
Τώρα μας λέτε: «Υπάρχει πλήρης και λεπτομερής απολογισμός και αντιπροσωπεύει τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν τα τελευταία 16 χρόνια για διάφορες δαπάνες που αποκλειστικά χρησιμοποιήθηκαν και οδήγησαν στο έργο της ανοικοδομήσεως του Ελληνορθόδοξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτός πολλών άλλων, την αναγκαία και πολύχρονη νομική εργασία διά της οποίας εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματά μας για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, καθώς και τις ποικίλες και απαραίτητες προ της ανοικοδομήσεως αρχιτεκτονικές υπηρεσίες και μηχανικές μελέτες».
Πολύ ωραία τα λέτε. Και με παραδειγματική προσοχή να μην δεσμευτείτε σε κάτι… Λέτε: «Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτός πολλών άλλων…». Ωστόσο, αφού «υπάρχει πλήρης και λεπτομερής απολογισμός», γιατί δεν τον παρουσιάσατε στη σύσκεψη; Aλλά ακόμα γιατί δεν τον επισυνάψατε στην ανακοίνωση Τύπου που εκδώσατε; Θα τελείωνε το θέμα άπαξ διά παντός.
Είναι λοιπόν προφανές ότι, αν όντως γνωρίζετε πού πήγαν τα $15 εκατομμύρια, το ανακαλύψατε εκ των υστέρων και μετά το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα».
Αρα τα 15 εκατομμύρια δολάρια έλειπαν, ήταν unaccountable, όπως πολύ σωστά αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας».
Γράφετε επίσης στην ανακοίνωσή σας:
«Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτός πολλών άλλων, την αναγκαία και πολύχρονη νομική εργασία διά της οποίας εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματά μας για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, καθώς και τις ποικίλες και απαραίτητες προ της ανοικοδομήσεως αρχιτεκτονικές υπηρεσίες και μηχανικές μελέτες».
Οντως στοίχησαν αυτές οι υπηρεσίες… $15 εκατ.;
Κι αν πάλι γενναιόδωρα δεχτούμε πως έτσι είναι τα πράγματα, είναι ποτέ δυνατόν να μην… θυμάστε πόσο ακριβά στοίχισαν αυτές οι υπηρεσίες;
Πώς ξεχνά κανείς -ακόμα και όταν τα χρήματα τα έχουν δώσει άλλοι- πού πήγαν $15 εκατ.;
Θεωρώ πολύ πιθανόν να μην θυμάστε πού πήγαν $1.500 ή $15.000, αλλά να μην θυμάστε πού πήγαν $15 εκατομμύρια!
Κι όλα εκείνα τα «ευχαριστώ» στον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο της Νέας Υόρκης στο δείπνο των Αρχόντων τι σκοπό εξυπηρετούσαν, αφού οι δικηγόροι… έκαναν την δουλειά;
Σημειώνω με ενδιαφέρον Σεβασμιώτατε Γέροντα Αμερικής ότι από όλες τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο «Εθνικός Κήρυκας» τις τελευταίες εβδομάδες, μόνον αυτή που έχει σχέση με τον Αγιο Νικόλαο σας οδήγησε στο να χάσετε την ψυχραιμία σας.
Καταλαβαίνω ότι η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν θα θέλατε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς σας.
Και ασφαλώς αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά έργα της Ομογένειας.
Γι’ αυτό και η εφημερίδα τούτη, που είναι αφοσιωμένη στην υπηρεσία του ομογενή, έχει το χρέος να αποκαλύπτει την αλήθεια. Οσο πικρή κι αν είναι. Και άσχετα ποιος ενοχλείται.
Γιατί η αλήθεια απελευθερώνει τον άνθρωπο. Κι έτσι προοδεύει η κοινωνία.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ, δική μας:  Πριν τρεις εβδομάδες γράψαμε να μην κάνει το λάθος η Αρχιεπισκοπή και αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ γιατί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιώλου.  Και από ότι μαθαίνουμε, είμαστε στην αρχή ακόμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου