Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Με στροφή στην ελληνικότητα και με αυξημένο αριθμό φοιτητών το νέο έτος στη Σχολή

Tου Θεόδωρου Καλμούκου

ARXH SXOLHS 2
Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πλαισιώνουν οι πρωτοετείς φοιτητέςΒΟΣΤΩΝΗ. Εμφαση στην ελληνικότητα, ελληνική γλώσσα και πολιτισμό είναι η κατευθυντήρια γραμμή που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στον νέο πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στον «Ε.Κ.».
ARXH SXOLHS 4
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι κατευθυντήριες δώσατε στον νέο πρόεδρο, είπε: «Να εστιαστεί η προσοχή του στο θέμα που λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία και Ευαγγέλιο σε μία χώρα που είναι χώρα Ευαγγελισμού δεν είναι χώρα Ορθόδοξη εκ παραδόσεως. Επίσης, θέλουμε το στοιχείο το ελληνικό όσο γίνεται πιο έντονο, διότι ο Ελληνισμός είναι μία παγκόσμια αξία κι αυτό έχει σχέση και με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Επειδή ταξιδεύω σ’ όλη την Αμερική κι έχω εκπλαγεί από το γεγονός ότι σε περιοχές απόμακρες όπως Καλιφόρνια βρίσκω μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι μιλούν Ελληνικά. Είμαστε δίγλωσση Εκκλησία», τόνις. Υπογράμμισε πως «εάν ένας άνθρωπος έχει ως δεύτερη γλώσσα τα Γαλλικά δεν κερδίζει πολλά, αλλά με τα Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα κερδίζει πάρα πολλά, έχει ένα κλειδί που δεν το έχει άλλη γλώσσα για να πάει στις πηγές».
ARXH SXOLHS 5
Είπε επίσης ότι «αρχίσαμε με μία σημαντική αλλαγή που είναι η αλλαγή προέδρου. Ο π. Νικόλαος Τριανταφύλλου εργάσθηκε επί 15 χρόνια και ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος και έκανε πάρα πολλή εργασία. Ο νέος πρόεδρος έχει πολλή διάθεση και όρεξη, είναι και πολύ καλή σχέση με τους ιερείς μας που είναι βασικό στοιχείο αυτό για τη Σχολή, διότι στην ουσία οι ενορίες θα τροφοδοτήσουν τη Σχολή».
Σε σχετική ερώτηση, για το δεύτερο γάμο των ιερέων σε περίπτωση θανάτου της πρεσβυτέρας ή διάζευξης, ανέφερε πως «το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει στην δική μας εδώ Σύνοδο, αλλά κι εγώ προσωπικά το συζήτησα με τον Πατριάρχη. Του είπα ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο ιερεύς ευθύνεται, αλλά τι γίνεται όταν η πρεσβυτέρα πεθάνει από καρκίνο ή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή εγκαταλείψει τον ιερέα; Δηλαδή δεν του φτάνει ότι έχει αυτό το φοβερό πλήγμα και βρίσκεται με 2 ή 3 παιδιά, πρέπει να έχει και το πλήγμα να χάσει την ιεροσύνη του; Ο Πατριάρχης μου απάντησε πως έχω γράψει στους Προκαθημένους, ορισμένοι απάντησαν πως πρέπει να το δούμε, άλλοι είπαν ότι δεν το συζητούμε».
ARXH SXOLHS 3
Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι «αναφερθήκαμε στο θέμα και πρόσφατα στη Σύναξη της Ιεραρχίας και πιθανότατα να συζητηθεί στην Μεγάλη Σύνοδο του 2016».
Στην ερώτηση εσείς προσωπικά τι προτείνετε, απάντησε πως «ιδιαιτέρως σε περίπτωση ατυχήματος, θανάτου λόγω ασθενείας ή εγκαταλείψεως της συζυγικής στέγης πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με σωστό και σεμνό τρόπο για να μη χάσουμε τον ιερέα. Εάν ο ιερεύς έχει δημιουργήσει ο ίδιος ιστορίες και ευθύνεται εκεί το θέμα θέλει προσωπικό χειρισμό».
Στην ερώτηση γιατί κάθε κοινότητα δεν προσφέρει 20 χιλ. δολ. στη Σχολή το χρόνο, είπε ότι «δεν μπορεί κάθε κοινότητα, αλλά μπορούν πάρα πολλές κοινότητες» και τόνισε πως και «διακόσιες κοινότητες να το κάνουν θα είναι τεράστια η βοήθεια. Ναι πρέπει να υπάρξει αυτή η συνδρομή».
Με καλούς οιωνούς και προοπτικές ξεκίνησε φέτος το νέο ακαδημαϊκό έτος. Το σύνολο του φοιτητού σώματος ανέρχεται στα 187 άτομα από τα 167 που ήταν πέρυσι. Ο αριθμός των πρωτοετών του Ελληνικού Κολεγίου ανέρχεται στους 36 και της Θεολογικής Σχολής στους 34.
Με δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο π. Μητρόπουλος είπε ότι «ο αριθμός των φοιτητών στο επόμενο εξάμηνο, τον Ιανουάριο, αναμένεται να φτάσει τους 200, ενώ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεταξύ 230 και 250».
Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτή η αύξηση, σημείωσε: «Οταν οι μαθητές παίρνουν τις εξετάσεις, γνωστές ως SAT για την εισαγωγή τους στο Κολέγιο, έχουν την επιλογή να σημειώσουν την πίστη τους. Οπότε είχαμε δώδεκα χιλιάδες παιδιά τα οποία είχαν σημειώσει ότι είναι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκ των οποίων 1.100 φοιτητές έδειξαν ενδιαφέρον για το σχολείο μας, οπότε τώρα έχομε μία δεξαμενή φοιτητών για να πάμε να τους μιλήσουμε. Δεν σημαίνει ότι θα έλθουν εδώ, αλλά τουλάχιστον έχομε τα ονόματα εκείνων που δείχνουν ενδιαφέρον για την πίστη μας».
Ο π. Μητρόπουλος κάνει έκκληση μέσω του «Ε.Κ.» στην Ομογένεια να δώσει παιδιά στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Σχολή. Είπε πως «θα ήθελα να δω τουλάχιστον δύο παιδιά από κάθε κοινότητα να έλθουν να σπουδάσουν εδώ ένα στο Ελληνικό Κολέγιο κι ένα στη Θεολογική Σχολή».
Το εσπέρας της Κυριακής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.
ARXH SXOLHS 1
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους φοιτητές αναφέρθηκε στον συμβολισμό και το νόημα του σταυρού αναλύοντας ένα ιδιόμελο τροπάριο. Κατά την τελετή της ρασοφορίας στην τάξη των τελειοφοίτων της Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «είναι το πιο ιερό ένδυμα που θα μπορούσε να φέρει κάποιος διότι το έχουν φορέσει άγιοι, ομολογητές και μάρτυρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας», ενώ προέτρεψε τους φοιτητές και μελλοντικούς κληρικούς να το φορούν «με σεβασμό και τιμή». Οπως τόνισε, «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εκείνους που το φορούν».
Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι αρκετοί φοιτητές είναι παιδιά ιερατικών οικογενειών, ενώ στο τέλος του Εσπερινού κάλεσε όλες τις μητέρες που είχαν μικρά παιδιά και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου