Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Γιούνκερ: Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τους όρους του μνημονίου η αντίδραση της ΕΕ θα είναι διαφορετική

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2015

The party is over

«Το Grexit ήταν πιθανότητα, αλλά όχι επιλογή»
 Γιούνκερ: Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τους όρους του μνημονίου η αντίδραση της ΕΕ θα είναι διαφορετική
Με ένα πολύ φιλόδοξο και πολύπτυχο σχέδιο, η Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και ει δυνατόν να ανασχέσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα που σαρώνει την ΕΕ, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στα κράτη-μέλη που πρέπει να σταματήσουν να κωφεύουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου την Τετάρτη τις βασικές πτυχές του σχεδίου στο πλαίσιο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ενωσης. Πλέον, ο αριθμός των ασυλούχων προς μετεγκατάσταση αυξάνεται από 40.000 σε 160.000. Θα αφορά σε 15.600 ανθρώπους από την Ιταλία, σε 50.400 από την Ελλάδα και σε 54.000 από την Ουγγαρία που προστίθεται στη λίστα. Οι βασικές εθνικότητες που θα επωφεληθούν είναι όσοι προέρχονται από Συρία, Ιράκ και Ερυθραία.

Η κατανομή τους θα γίνει βάσει τεσσάρων υποχρεωτικών κριτηρίων - κλειδών: το ΑΕΠ (40%), τον πληθυσμό (40%), την ανεργία (10%) και τον μέσο όρο παλαιότερων αιτήσεων ασύλου (10%). Για κάθε ασυλούχο, οι τρεις χώρες θα λαμβάνουν 6.000€ ενώ το συνολικό πρόγραμμα θα ανέλθει σε 780 εκατ. €. 

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη. Η Δανία έχει πλήρη εξαίρεση, ενώ η Βρετανία και η Ιρλανδία έχει δικαίωμα εξαίρεσης (opt out). Αν κάποια άλλη χώρα επιθυμεί να εξαιρεθεί από τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να καταβάλλει ένα πρόστιμο που θα ισούται με 0,002% του ΑΕΠ της στον κοινοτικό προυπολογισμό. Τα ποσά αυτά θα δίνονται στις υπόλοιπες χώρες ως συνδρομή στις προσπάθειές τους.

Επιπλέον, η Κομισιόν ορίζει και λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης στην οποία αρχικώς περιλαμβάνονται οι Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σερβία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Τουρκία. Με τη λίστα αυτή θα μπορούν να επισπεύδονται τόσο οι αιτήσεις ασύλου όσο και οι επιστροφές.

Το θέμα των επιστροφών παρανόμων μεταναστών θεωρείται κρισιμότατο. Διαμορφώνεται Σχέδιο Δράσης με έμφαση στην επανεισδοχή, στην ενίσχυση του ρόλου του Frontex και στη χορήγηση ποσού ύψους 800 εκατ. € την περίοδο 2014-2020. 

Τέλος, ιδρύεται ένα ταμείο για την παροχή βοήθειας στην Αφρική με κονδύλια ύψους 1,8 δις ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ταμείο που έχει ήδη ιδρυθεί για τη Συρία σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση και να διαφυλαχθεί όσο είναι εφικτό η κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου