Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης Πλέον το επιτόκιο αναφοράς διαμορφώνεται σε 4,25%-4,50%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. REUTERS/Andrew Kelly

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για χαλάρωση της επιθετικής πολιτικής που ακολουθούσε με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Πλέον το επιτόκιο αναφοράς διαμορφώνεται σε 4,25%-4,50% (στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007), ανακοίνωσε η Fed σε δελτίο Τύπου μετά τη συνεδρίαση, κατά την οποία η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Παράλληλα, προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων σηματοδοτεί πάντως την έναρξη μιας νέας φάσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της Fed εδώ και μήνες.

Αντιμέτωπη με την άνοδο των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, η Fed είχε προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, εμφανίζεται πλέον λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τον Σεπτέμβριο για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί σε 3,1% το 2023 όταν πρόσφατα προέβλεπε πως θα έφθανε στο 2,8% την επόμενη χρονιά.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2023: 0,5% αντί 1,2% που εκτιμούσαν.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας, προβλέπουν πως θα αυξηθεί στο 4,6% το 2023 από 3,7% που είναι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου