Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Εκεί που βρίσκεται το πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, 2022

Η FIFA το φυλάει σαν πολύτιμο πετράδι

Μουντιάλ 2022: Εκεί που βρίσκεται το πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο

Πού βρίσκεται σήμερα το παγκόσμιο Κύπελλο που ύψωσε στον ουρανό του Κατάρ ο Λιονελ Μέσι το βράδυ της Κυριακής (18/12); Το τρόπαιο από μασίφ χρυσό, με ύψος 36,8 εκατοστά, βάρος 4.97 κιλά το ίδιο και 6,175 κιλά μαζί με τη βάση του, η οποία αποτελείται από δύο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη. Σε αυτήν αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και έπειτα.

Εκτός ότι είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα τρόπαια στον αθλητισμό, είναι και ένα από εκείνα που κινδυνεύουν να κλαπούν. Και αυτός είναι ο λόγος που το πρωτότυπο δεν το κρατούν ούτε οι παίκτες ούτε η Ομοσπονδία που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, εν προκειμένω η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

Σαν «πολύτιμο« πετράδι

Έχοντας βιώσει δύο φορές την…απώλειά του στο παρελθόν, η FIFA διατηρεί το πιο πολύτιμο στολίδι της στην έδρα της στη Ζυρίχη, περιτριγυρισμένο από φρουρούς, και το βγάζει μόνο για μερικές, απαραίτητες περιπτώσεις, όπως ο εναρκτήριος αγώνας και ο τελικός. Αλλά σήμερα δεν είναι ούτε στη Ζυρίχη.

Το πραγματικό και μοναδικό τρόπαιο, ήταν αυτό που φίλησε, κράτησε στην αγκαλιά του και το σήκωσε ψηλά ο Λιονέλ Μέσι στο στάδιο Lusail. Όμως αυτός και οι συμπαίκτες του μπόρεσαν να το κρατήσουν και να πανηγυρίσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή 15 λεπτά.

Και βέβαια, βάση κανονισμών πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αγγίξουν το κύπελλο, δηλαδή παγκόσμιοι πρωταθλητές του παρόντος και του παρελθόντος, αρχηγοί κρατών.

Αμέσως μετά το πέρας των 15 λεπτών στους παίκτες παρουσιάστηκε ένα αντίγραφο του τροπαίου, εγκεκριμένο από τη FIFA. Η διαφορά με το πρωτότυπο είναι ότι το ένα έχει χρυσή βάση, ενώ αυτό έχει μαύρη βάση. Και με αυτό ακριβώς γιόρτασαν ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του στο Μπουένος Άϊρες.

Από το Κατάρ στην… Ιταλία

Το πραγματικό κύπελλο δεν ταξίδεψε στην Αργεντινή αλλά στην Ιταλία, όπου εδρεύει η εταιρεία GDE Bertonia, που βρίσκεται στο Παντέρνο Ντουνιάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Είναι η εταιρεία, η οποία συνήθως είναι υπεύθυνη για την…αποκατάστασή του πριν επιστρέψει στην αρχική της έδρα του στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Η ίδια εταιρεία έχει κατασκευάσει το αντίγραφο που θα κρατήσει την πρωταθλήτρια ομάδα, το οποίο παράγεται με μείγμα χαλκού, ψευδαργύρου και «λουσμένο» σε τρία στρώματα χρυσού.

Αυτό το αντίγραφο που ονομάζεται επίσημα «Τρόπαιο του Νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου» βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής (AFA).

Το Κύπελλο του monsierur Ριμέ
Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι το παγκόσμιο Κύπελλο παλιότερα ονομαζόταν Jules Rimet (Κύπελλο Ριμέ) από το όνομα του Γάλλου παράγοντα που ζήτησε στον γλύπτη Αμπέλ Λαφλέρ να δημιουργήσει το τρόπαιο για την πρώτη διοργάνωση που εκείνος είχε εμπνευστεί.

Το Κύπελλο του Ριμέ, όπως όλοι ξέρουν κατέληξε στα χέρια των Βραζιλιάνων που το κατέκτησαν στο Μεξικό το 1970.

Ο κανονισμός προέβλεπε ότι η ομάδα που θα νικούσε τρεις φορές στην διοργάνωση θα το κρατούσε για πάντα σπίτι της. Στην πραγματικότητα που βρίσκεται αυτό το Κύπελλο σήμερα κανένας δεν ξέρει. Το 1983 το έκλεψαν από την ομοσπονδία της Βραζιλίας και κάποιοι υποστηρίζουν πως το έλιωσαν. Είχε κλαπεί επίσης το 1966, λίγο πριν το Μουντιάλ της Αγγλίας, αλλά τότε βρέθηκε από ένα σκυλάκι, με το όνομα όνομα «Πικλς», που το ανακάλυψε αναζητώντας χώρο για να κάνει την ανάγκη του σε ένα πάρκο κοντά στο Λονδίνο.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, μαζί με τα όσα έγιναν στις ιστορίες γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αποφασίστηκε να δημιουργούνται και ρεπλίκες για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου