Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Αγιον Ορος: Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

 Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, 2022 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αθω εν μέσω αναταράξεων στους κόλπους της παγκόσμιας Ορθοδοξίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Αγιον Ορος: Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το Aγιον Oρος, με τη θύελλα στην παγκόσμια Ορθοδοξία, την οποία προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας, να μαίνεται. Από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια έως το Aγιον Oρος και τις ζούγκλες της Αφρικής, στους κόλπους της οργανωμένης ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αναθερμαίνονται, με «πυροκροτητή» το Ουκρανικό, «παγωμένες εκκλησιαστικές διενέξεις» και καταγράφονται ισχυρές αναταράξεις, από τις οποίες έξω δεν έχει μείνει ούτε η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας».

Ο πνευματικός ηγέτης θα περιοδεύσει επί δύο ημέρες σε έναν Αθω, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολα προς επίλυση προβλήματα: τη διαβρωτική, όπως το Φανάρι τη θεωρεί, δράση της Ρωσίας, το διογκούμενο νεοζηλωτικό ρεύμα, που με επίκεντρο την κατειλημμένη από φανατικούς παλαιοημερολογίτες μονή Εσφιγμένου υποσκάπτει την πνευματική του ηγεμονία, και τα ανοιχτά ακόμη τραύματα από τον κορωνοϊό, ο οποίος εξακολουθεί να «θερίζει» και να πυροδοτεί θεωρίες συνωμοσίας. Οπωσδήποτε αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα εκπέμψει για όλα αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Την ατμόσφαιρα, τούτη την εποχή στον Αθω, φορτίζουν επιπλέον δηλώσεις στελεχών της αγιορείτικης κοινωνίας αλλά και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου γύρω από δράσεις και ροή ρωσικού χρήματος και για γενικότερα γεωπολιτικά σχέδια της Ρωσίας, ο μοναχισμός της οποίας, πάντως, έχει προαιώνια παρουσία στο Αγιον Ορος. Το Φανάρι έχει αποφύγει έως τώρα να σχολιάσει την όλη φιλολογία, το ίδιο και η Ιερά Κοινότητα, πηγές της οποίας υπογράμμιζαν στην «Κ» την ανάγκη να περιφρουρηθεί η πνευματική ακτινοβολία του Ορους.

Ωστόσο, καθώς οι συζητήσεις φουντώνουν, σε σημείο που να διακινούνται εντός και εκτός Αθω φήμες ακόμη και για επικείμενες απελάσεις ρωσικής καταγωγής (ψευδο)μοναχών –μπαίνουν ως τουρίστες και παραμένουν σε μονές ενδεδυμένοι παράνομα το ράσο–, όπως επίσης και για βίαιη εκκένωση της Εσφιγμένου, είναι πολύ πιθανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης να θελήσει να ξεδιαλύνει την κατάσταση.

Η εν εξελίξει ενίσχυση και αναβάθμιση της αστυνομικής παρουσίας στον Αθω, με την τοποθέτηση ταξιάρχου στη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στις Καρυές, τη μετατροπή των πέντε φυλακίων σε αστυνομικά τμήματα και την επάνδρωσή τους με έμπειρους αστυνομικούς, ενισχύει τις σχετικές εικασίες, αν και από τις Καρυές μεταδιδόταν ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης όσων εγκαταβιούν νόμιμα και με βάση τα οριζόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη. Και σε κάθε περίπτωση, υπογράμμιζαν αρμόδιες πηγές, ενέργειες του είδους θα δυναμίτιζαν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε μια περίοδο κατά την οποία με τις κινήσεις του εργάζεται για την αποκατάσταση της κανονικότητας και την καταλλαγή στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο πνευματικός ηγέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολα ζητήματα: τη διαβρωτική, όπως το Φανάρι θεωρεί, δράση της Ρωσίας και το διογκούμενο νεοζηλωτικό ρεύμα.

Τις παραπάνω διαδόσεις, πάντως, έσπευσε να υιοθετήσει με δηλώσεις του στο πρακτορείο Tass o γραμματέας Διαθρησκειακών Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ντμίτρι Σαφόνοφ, ο οποίος φέρεται ειπών ότι «ίσως να συμπέσει (σ.σ. η επίσκεψη) με ενέργεια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των μοναχών της μονής Εσφιγμένου που διαφωνούν με την πολιτική του Βαρθολομαίου». Ομως η σκέψη του κ.κ. Βαρθολομαίου ενόσω θα περιοδεύει στον Αθω θα είναι στραμμένη και στα άλλα «πεδία» εκκλησιαστικής σύγκρουσης με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, με πιο πρόσφατο αυτό της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία το Φανάρι επανέφερε στην κοινότητα των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης στην οποία το Πατριαρχείο Σερβίας την είχε απωθήσει ως σχισματική. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε κοινωνία και την «κανονική τάξη» αναγνωρίζοντας την Εκκλησία της χώρας αυτής ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», απόφαση που έγινε δεκτή με κωδωνοκρουσίες και διθυραμβικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια. Εκ των υστέρων το Πατριαρχείο Σερβίας εμφανίστηκε πρόθυμο να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, με το όνομα «μακεδονική» μάλιστα, ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε με δήλωση του εκπροσώπου της Ιγκορ Γιακιμτσούκ, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζει τα αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, με επιστολή του προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, αφού χαρακτήρισε «δίκαιο και σοφό βήμα» την αποκατάσταση της κανονικότητας, διατύπωσε και επισήμως αίτημα για «σύντομη οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την παραχώρηση του τόμου της αυτοκεφαλίας από εσάς».

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα καταγράφεται και στο Μαυροβούνιο, αντιπροσωπεία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του οποίου επισκέφθηκε το Φανάρι, σε μια πρωτοβουλία που κατά τους παρατηρητές των εκκλησιαστικών πραγμάτων ενδέχεται να εμπεριέχει μηνύματα και συμβολισμούς, δεδομένων των διεργασιών στο εσωτερικό της εκεί Εκκλησίας για απαγκίστρωση από το Πατριαρχείο Σερβίας. Η επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και στη συνέχεια η βάρβαρη ρωσική στρατιωτική εισβολή, την οποία ευλόγησε ο κ. Κύριλλος, άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στα εσωτερικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τη Μόσχα να επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα εναντίον του Φαναρίου.

Σε αυτόν τον «ιερό πόλεμο» απαγόρευσε την έλευση Ρώσων προσκυνητών στο Αγιον Ορος (ο Ρώσος πρωθυπουργός Μισούστιν μπαινοβγαίνει άνετα πάντως), διέκοψε την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο γιατί αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και υπαινίχθηκε την υποκίνηση υπονομευτικών ενεργειών στην Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και στην Τουρκία.

Σε μια άλλη, θεαματική, κίνηση αντιπερισπασμού, εξάλλου, το Πατριαρχείο Μόσχας (πίσω από αυτό και το Κρεμλίνο) επιχειρεί «απόβαση» στην Αφρική με εισπήδηση-διείσδυση στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, που και αυτό, όπως το Φανάρι, έχει επιδοκιμάσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και αποδοκιμάσει τη σύμπλευση του κ. Κυρίλλου με τον Πούτιν στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα. Η Ρωσική Εκκλησία δημιούργησε εξαρχία στην Αφρική για να εντάξει στους κόλπους της 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πρωτοβουλία που η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ομόφωνα χαρακτήρισε αντικανονική.

Το πρόγραμμα

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος φθάνει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 25 Μαΐου και την επομένη θα τον τιμήσει για τα 30 χρόνια πατριαρχίας του σε ειδική τελετή η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί έκθεση φωτογραφίας στην Ιερά Μονή Βλατάδων και θα αναχωρήσει για τον Αγιον Ορος, όπου η Ιερά Κοινότητα αναμένεται να του επιφυλάξει λαμπρή υποδοχή κατά τα προβλεπόμενα από το αγιορείτικο τυπικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου