Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Κίνα – Covid: 250 εκατομμύρια μολύνσεις μέσα σε 20 ημέρες

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου, 2022

Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, πλήθος που αντιστοιχεί στο 18% του κινεζικού πληθυσμού, μολύνθηκαν με Covid-19 μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, πλήθος που αντιστοιχεί δηλαδή στο 18% του κινεζικού πληθυσμού, μολύνθηκαν με Covid-19 μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, αφότου το Πεκίνο προχώρησε στην κατάργηση των δρακόντειων zero Covid περιορισμών οι οποίοι όμως συνοδεύονταν από κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Τα εν λόγω στοιχεία, μεταξύ αυτών και το στοιχείο για τους συνολικά 37 εκατομμύρια ανθρώπους (2,6% του πληθυσμού) που μολύνθηκαν μόνο την περασμένη Τρίτη, αποκαλύφθηκαν από τον Sun Yang, κορυφαίο αξιωματούχο του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο μιας κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, υποστηρίζουν οι Financial Times επικαλούμενοι ως πηγή δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

O αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φέρεται να είπε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται. Εκτίμησε, δε, ότι ήδη πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού σε Πεκίνο και Σετσουάν έχει μολυνθεί, όπως σημειώνουν οι FT επικαλούμενοι τις αναφορές προσώπων που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκαν τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Η έκρηξη στα κρούσματα έρχεται έπειτα από την απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει αυτόν τον μήνα την πολιτική του καλούμενου «μηδενικού Covid» (zero Covid).

Σύμφωνα με τους FT ωστόσο, τα στοιχεία που φέρεται να παρουσίασε ο Sun Yang την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης, έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασαν δημοσίως οι κινεζικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, τα κρούσματα τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου ήταν μόλις… 62.592 και όχι δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια όπως αναφέρουν δυτικά δημοσιεύματα (FT, Bloomberg κ.ά.).

Σημειώνεται ότι αρχής γενομένης από την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έχει σταματήσει δημόσια να καταγράφει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων αφού οι Αρχές περιόρισαν και τα σχετικά test.

Η Ουάσιγκτον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητούν από το Πεκίνο να αρχίσει να δίνει προς τα έξω με διαφάνεια περισσότερες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, τους θανάτους κ.ά., όπως κάνουν άλλωστε πολλές άλλες χώρες.

Στην πρωτεύουσα της Κίνας και σε άλλες πόλεις τα νοσοκομεία καλούνται πια να αντιμετωπίσουν την αυξημένη εισροή ηλικιωμένων ασθενών με Covid, με τις εναπομείνασες διαθέσιμες κλίνες στα επείγοντα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι πια πολύ λίγες, όπως αναφέρουν οι FT.

Η Κίνα έχει επισήμως αναφέρει μόνο οκτώ θανάτους από Covid από την 1η Δεκεμβρίου και έπειτα.

Ωστόσο, τα αποτεφρωτήρια στην κινεζική πρωτεύουσα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις σορούς που έχουν αυξηθεί ενώ παράλληλα πολλοί είναι και οι νεκροί που «στοιβάζονται» πια σε νοσοκομεία τα οποία επισκέφθηκαν οι Financial Times τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αρκετά μοντέλα μετρήσεων, η Κίνα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με 1 εκατομμύριο θανάτους από Covid καθώς αφήνει πίσω τους zero Covid περιορισμούς του πρόσφατου παρελθόντος με τις εξουθενωτικές καραντίνες, τους αποκλεισμούς και τους ελέγχους.

Ωστόσο, το άνοιγμα στο οποίο προχώρησαν οι κινεζικές Αρχές μέσα από την κατάργηση των δρακόντειων ελέγχων και περιορισμών στις μετακινήσεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος, φαίνεται πως συνεχίζεται παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο επικεφαλής στην περιοχή του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πολυαναμενόμενα ταξίδια χωρίς καραντίνα μεταξύ της πόλης και της ηπειρωτικής Κίνας θα ξαναρχίσουν από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησε να ανοίξει πλήρως τα σύνορα με σταδιακό και τακτικό τρόπο», είπε ο Λι σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από ένα τετραήμερο ταξίδι στο Πεκίνο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Οι οικογένειες που χωρίστηκαν για σχεδόν τρία χρόνια λόγω της πανδημίας μπορούν να επανενωθούν». . . η οικονομία του Χονγκ Κονγκ μπορεί να ενισχυθεί», συνέχισε.

Πηγή: FT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου