Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Wall Street: Τρεις εβδομάδες πτώσης… εκτός του Dow Jones

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, 2022

Οι φόβοι για ύφεση αναζωπυρώθηκαν, διαψεύδοντας τις ελπίδες επενδυτών για santa rally

Να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και να κλείσουν θετικά κατάφεραν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, χωρίς όμως να μπορούν να αλλάξουν το αρνητικό πρόσημο του πενθημέρου, ολοκληρώνοντας την τρίτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 33.204 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 3.844 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 10.497 μονάδες.

Το θετικό πρόσημο ήρθε παρά το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιμένει παρά τις προσπάθειες της Fed να τον καταπολεμήσει.

«Οι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα αναδεικνύουν τη δυσκολία για τους επενδυτές, όπου οι αδύναμοι αριθμοί φέρνουν φόβους για ύφεση και οι ισχυροί αριθμοί φέρνουν φόβο για τη Fed», δήλωσε ο Louis Navellier, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας επενδύσεων ανάπτυξης Navellier & Associates.

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν μία ακόμη εβδομαδιαία πτώση, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,2%. Ο Nasdaq Composite έχασε 1,9% αυτή την εβδομάδα, ενώ Dow διαφοροποιήθηκε και κέρδισε 0,8%.

Ανησυχίες για ύφεση

Οι φόβοι για την ύφεση αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα, διαψεύδοντας τις ελπίδες ορισμένων επενδυτών για ράλι στο τέλος του έτους (santa rally) και οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υπερβολική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

«Από μια ευρύτερη προοπτική της αγοράς και της οικονομίας, τίποτα δεν θα είναι διαφορετικό το επόμενο έτος», δήλωσε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικής της Solus Alternative Asset Management, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα θα παραμείνουν σχετικά με το πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed. «Η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική και παραμένει σε ισχύ».

Για τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 έχει χάσει πάνω από 6%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq έχουν χάσει 4% και 8% αντίστοιχα, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές βρίσκονται επίσης σε ρυθμό για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008.

Εκτιμήσεις

Την ίδια ώρα, ο βαθμός της αρνητικών εκτιμήσεων σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς στην τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Επενδυτών (AAII) σκαρφάλωσε στο 52,3%, σε υψηλό εννέα εβδομάδων, από 44,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό των αισιόδοξων υποχώρησε στο 20,3% από 24,3% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όσοι δήλωσαν ότι είναι ουδέτεροι όσον αφορά τις προοπτικές των μετοχών έπεσαν στο 27,4% από 31,1%.

Η έρευνα είναι ένα μέγεθος που δείχνει λιγότερο ρίσκο όταν η πτωτική διάθεση είναι υψηλή και περισσότερο ρίσκο όταν η ανοδική διάθεση κυριαρχεί. “Οι αποδόσεις της αγοράς πάνω από το μέσο όρο έχουν συχνά ακολουθήσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα αισιοδοξίας, ενώ οι αποδόσεις της αγοράς κάτω από το μέσο όρο έχουν συχνά ακολουθήσει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας”, αναφέρει η AAII.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο 59,7. Αυτό είναι πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 59,1 και από 56,8 τον Νοέμβριο.

Επίσης, ο βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε στο 4,7% τον Νοέμβριο, από το 5% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. O δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) υποχώρησε στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 6,1% τον Οκτώβριο.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου