Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: 17χρονη μαθήτρια έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ

  Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η Όλγα Κεραμέως, η οποία έγινε δεκτή στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και βλέπει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα.

Η 17χρονη που ζει στη Θεσσαλονίκη βλέπει ένα από τα όνειρά της, να παίρνει σάρκα και οστά. Μετά από διάβασμα και συστηματική προσπάθεια έγινε δεκτή από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Από μικρή ηλικία την ενδιέφερε να αποκτά γνώσεις και πάντα οραματιζόταν τον εαυτό της να σπουδάζει στο εξωτερικό. Από τα τρία της έτη ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά και πλέον είναι η δεύτερη μητρική της γλώσσα.

Το Χάρβαρντ αποκτά για πρώτη φορά μαύρη πρόεδρο

Ο λόγος για την μόλις 17 ετών, Όλγα Κεραμέως, η οποία έγινε δεκτή στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και βλέπει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει»

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Είναι σαν να είμαι χαρούμενη αλλά χωρίς να ξέρω το γιατί. Ξεχνιέμαι και φαντάζομαι τον εαυτό μου στο campus και με πιάνει ένας ενθουσιασμός», αναφέρει η Όλγα μιλώντας στο thestival μη μπορώντας να κρύψει την χαρά της.

Η κρυφή ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα προβληθεί για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια
Για την ίδια είναι δύσκολο να αποφασίσει το επάγγελμα που θα ήθελε να ακολουθήσει μελλοντικά. Για αυτό τον λόγο επέλεξε την Αμερική «που δίνει μεγάλη ευκαιρία στις επιλογές», σημειώνει. Χρειάστηκε να παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια για να ανακαλύψει ότι της κεντρίζουν το ενδιαφέρον οι κοινωνικές επιστήμες, που περιλαμβάνουν κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και οικονομικά.

Το επίτευγμά της δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε ένας χρόνος προετοιμασίας με μαθήματα που παρακολουθούσε κάθε εβδομάδα στο σχολείο και διάβασμα στο σπίτι. Παρακολούθησε το πρόγραμμα Studies Abroad, το οποίο προετοιμάζει τους μαθητές του Λυκείου για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης χωρίς International Baccalaureate (IB). Παράλληλα, με τα μαθήματα του σχολείου της, έδωσε εξετάσεις και χρειάστηκε να συντάξει εκθέσεις μέσα από τις οποίες έπρεπε να ξεδιπλώσει τα ενδιαφέροντά της.

Πώς έγιναν όλα

«Συμπλήρωσα την αίτηση που χρειαζόταν για να μπω στο πανεπιστήμιο την 1η Νοεμβρίου και μετά από λίγες ημέρες ένας απόφοιτος μου έστειλε μήνυμα για συνέντευξη. Τότε ήταν το μεγάλο σοκ και συνειδητοποίησα ότι μπορεί να τα καταφέρω. Μετά τη συνέντευξη, στις 16 του μηνός ήρθαν οι απαντήσεις. Ήρθαν στις 2 τα ξημερώματα και εγώ κοιμόμουν. Στο σχολείο μου είπαν να δω τα αποτελέσματα και έτσι έμαθα ότι είχα γίνει δεκτή στο Harvard», περιγράφει ενθουσιασμένη η Όλγα.

Οι γονείς της και η αδερφή της είναι περήφανοι για εκείνη και πάντοτε την στήριζαν σε όποια απόφαση και αν έπρεπε να λάβει. Αν και η Όλγα δεν συνηθίζει να ζητάει βοήθεια, οι δικοί της άνθρωποι ήταν πάντα εκεί για αυτήν. «Από μικρή έκανα αιτήσεις στο εξωτερικό οπότε πάντα τους έλεγα ότι ήθελα να σπουδάσω έξω. Με υποστήριξαν σε κάθε επίπεδο. Οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου ιδιαίτερα όταν με έβλεπαν να κουράζομαι, να αγχώνομαι ή να έχω ανασφάλεια. Ακόμη και αν δεν δεχόμουν βοήθεια αυτοί την προσέφεραν πάντα», λέει η 17χρονη Όλγα με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου θα δώσει κανονικά Πανελλήνιες Εξετάσεις καθώς όπως λέει θέλει να ζήσει την εμπειρία και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συμμαθητές της. Ιδανικά όταν ολοκληρώσει τις σπουδές της θα την ενδιέφερε μια ακαδημαϊκή πορεία αλλά όπως λέει για την ώρα θέλει να απορροφήσει όσες περισσότερες γνώσεις γίνεται. «Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την έρευνα ίσως μια ακαδημαϊκή πορεία αλλά είναι νωρίς να το κρίνω. Για την ώρα οραματίζομαι τον εαυτό μου να μαθαίνω πολύ και να διαβάζω πολύ για διαφορετικά πράγματα», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, με το εντατικό διάβασμα δεν ξεχνάει τα χόμπι της. Από πέρσι ασχολείται περισσότερο με την φιλοσοφία που αγαπά ιδιαίτερα, όπως εξομολογείται. Από την πρώτη γυμνασίου έχει λάβει μέρος σε θεατρικές ομάδες, σε ομάδες ρητορικών στα αγγλικά (debate) που παραμένει το αγαπημένο της χόμπι, σε διαγωνισμούς με κωμικά ντουέτα, αλλά και σε διαγωνισμούς με μαθηματικά και φυσική.

Αυτό που μένει τώρα για την Όλγα είναι να βγει η απόφαση για την υποτροφία την οποία περιμένει με μεγάλη αγωνία τον Απρίλιο. Αμέσως μετά θα δώσει πανελλαδικές και τον Αύγουστο θα ετοιμάζει βαλίτσες για να ανοίξει τα φτερά της στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου