Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

«Πικρό καφέ» σέρβιρε το 2022 στην καφεστίαση – Προβληματισμός για το 2023

 Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η «μάχη» του καφέ έχει μεταφερθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση εκτός σπιτιού

«Πικρό καφέ» σέρβιρε το 2022 στην καφεστίαση – Προβληματισμός για το 2023

Με «προίκα» τη μείωση της κατανάλωσης που αγγίζει το 10% θα ξεκινήσει το 2023 για τον κλάδο της καφεστίασης, μιας και η συνήθεια του «καφέ απ’ έξω» δεν επανήλθε ποτέ στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αντίθετα ο «καφές στο σπίτι», ή ο «καφές από το σπίτι», που «δοξάστηκε» τους ατέλειωτους μήνες του εγκλεισμού, συνεχίζει να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, γεμίζοντας τα ταμεία προμηθευτών και σούπερ μάρκετ.

«Τα δύο χρόνια της πανδημίας οι Έλληνες έμαθαν να φτιάχνουν τον καφέ τους στο σπίτι. Αγόρασαν εξοπλισμό, πειραματίστηκαν, βολεύτηκαν. Όταν σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα είχε ξεκινήσει να φουντώνει η ακρίβεια και οι «απολαύσεις», ακόμη και οι φθηνές, όπως ο καφές εκτός σπιτιού, άρχισαν να μειώνονται για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού» αναφέρει ιδιοκτήτης café στον ΟΤ.

Παρότι ο κλάδος του Ho.Re.Ca. (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες) ήταν από τους κερδισμένους εφέτος λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών, η κατανάλωση καφέ δεν ευνοήθηκε όσο θα περίμενε κάποιος, όπως συνέβη με την μπύρα και τα αλκοολούχα ποτά. Άλλωστε ανέκαθεν η αγορά της καφεστίασης, η αξίας της οποίας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, βασιζόταν στην αγοραστική κίνηση του εσωτερικού και όχι στους τουρίστες.

Η αιτία της μείωσης, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, εστιάζεται στην ελάττωση των παραγγελιών. «Οι δύο καφέδες ή οι τρεις καφέδες την ημέρα έγιναν ένας ή δύο», λένε χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός για το 2023

Με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους τι μέλλει γενέσθαι τη νέα χρονιά.

Διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να συγκρατούνται στα σημερινά επίπεδα ελέω και σταδιακής αποκλιμάκωσης του κόστους της πρώτης ύλης.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή του καφέ έχει αρχίσει να καταγράφει σημάδια αποκλιμάκωσης με την χρηματιστηριακή του τιμή να κυμαίνεται από 157 σεντς έως 170 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα, όταν το προηγούμενο διάστημα είχε «χτυπήσει» υψηλό 50ετίας ακόμα και 230 σεντς ανά λίβρα.

Υψηλές πωλήσεις στο λιανεμπόριο

Στον αντίποδα, σχεδόν σε επίπεδα πανδημίας διατηρούνται οι πωλήσεις καφέ στο λιανεμπόριο.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της IRI, η αγορά του καφέ στα σούπερ μάρκετ κατέγραψε άνοδο 10%-11% σε όγκο και αξία πωλήσεων το 2020 σε σχέση με το 2019.

Η συνολική αξία των πωλήσεων καφέ στο ράφι – και των μικρότερων καταστημάτων συμπεριλαμβανομένων – ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Η παντοδυναμία του espresso

Σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη καφέ, η κατανάλωση espresso εντός σπιτιού έχει απογειωθεί και ο λόγος είναι οι προσφορές.

Σχεδόν 7 στα 10 προϊόντα espresso πωλούνται με έκπτωση 10-35% στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις περισσότερες και μεγαλύτερες προωθητικές ενέργειες να γίνονται στις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso.

Πρόκειται για τη μόνη κατηγορία καφέ που εμφανίζει αυξητική τάση (+4% σε όγκο) στο λιανεμπόριο.

Η κατηγορία της συμβατής κάψουλας κατέχει μερίδιο 75% στο λιανεμπόριο, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά κάψουλες για κλειστά κυκλώματα τύπου Dolce Gusto ή Iperesrpesso Illy που όμως κινούνται πτωτικά.

Οι συνολικές πωλήσεις σε αξία στο ράφι (με ΕΦΚ και ΦΠΑ) στην κατηγορία της κάψουλας φθάνουν τα 42 εκατ. ευρώ βάσει των μετρήσεων της NielsenIQ (δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη της Lidl) εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso.

Σε όγκο οι κάψουλες espresso αντιστοιχούν σε 750 τόνους συνολικά (530 τόνοι αφορούν τις συμβατές κάψουλες με μηχανές nespresso), ενώ στο σπίτι, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις 52 εβδομάδων, πίνουμε περί τους 1.800 τόνους espresso (κάψουλες, αλεσμένο, σπυριά καφέ κ.λπ.).

Αντίστοιχα εκτός σπιτιού η κατανάλωση espresso υπολογίζεται περίπου σε 12.500 – 13.000 τόνους.

Πάντως την πρωτοκαθεδρία στην κατανάλωση εντός σπιτιού συνεχίζει να κατέχει ο ελληνικός καφές, καθώς κατέχει περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα ο στιγμιαίος έχει το 20% του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, ο εσπρέσο συμπεριλαμβανομένης της κάψουλας το 15% και ο φίλτρου το 14%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου