Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ρουμανία: Τι εξετάζουν οι Αρχές για το δυστύχημα με το λεωφορείο

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ο οδηγός προσπάθησε να περάσει από το σημείο ενώ υπάρχει η σήμανση ότι απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 μέτρων ύψος.

Φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα με το ελληνικό τουριστικό λεωφορείο στο Βουκουρέστι προσπαθούν να ρίξουν οι ρουμανικές Αρχές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ο οδηγός προσπάθησε να περάσει από το σημείο ενώ υπάρχει η σήμανση ότι απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 μέτρων ύψος.

Από τον πρώτο έλεγχο έχει προκύψει ότι το ύψος του τουριστικού λεωφορείου ήταν 3,6 μέτρα που δεν είναι απαγορευτικό όπως αναφέρουν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι στην οροφή του λεωφορείου υπήρχε η εξωτερική μονάδα του air condition που προκάλεσε τη σφοδρή σύγκρουση.


Αυτό που αναφέρεται επίσης είναι ότι στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο έχουν συμβεί και άλλα ατυχήματα, όχι όμως τόσο σοβαρά.

Σίγουρα, όπως επισημαίνεται από τις ρουμανικές αρχές, σημαντικό ρόλο στη σφοδρότητα της σύγκρουσης έπαιξε η ταχύτητα του λεωφορείου. Όλα δείχνουν ότι το μεγάλο όχημα είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και η σύγκρουση με την μεταλλική μπάρα προειδοποίησης ύψους, ήταν τόσο σφοδρή που συνέτριψε μέρος της οροφής του λεωφορείου με τραγικά αποτελέσματα τον θάνατο ενός επιβάτη και τον τραυματισμό άλλων 24.

Αυτό που σίγουρα θα εξετάσουν οι ρουμανικές αρχές είναι αν ο οδηγός είχε αντιληφθεί ότι περνούσε από σημείο με όριο ύψους και αν επιχείρησε να ελαττώσει ταχύτητα περνώντας κάτω από την μεταλλική μπάρα ή η διέλευση έγινε με την πλήρη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός.

Τι είπε ο οδηγός

Πληροφορίες από ρουμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στον Έλληνα οδηγό έγιναν αλκοτέστ και τεστ χρήσης ναρκωτικών ουσιών που βγήκαν αρνητικά.

Σοκαρισμένος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι ακολουθούσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έκανε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του κινητού του τηλεφώνου google maps ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Συγκεκριμένα ο άνδρας φέρεται να εξήγησε στην αστυνομία ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω της υπόγειας διάβασης Unirii.

Κατασκευαστικό λάθος

Πάντως υπάρχουν αναφορές ότι στον συγκεκριμένο δρόμο υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη.

Αρχές Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης υπόγειας διάβασης οχημάτων. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι τοποθετήθηκε νέα άσφαλτος μειώνοντας το ύψος της υπόγειας διάβασης. Για το λόγο αυτό ο τοπικός δήμος έχει τοποθετήσει μεγάλες προειδοποιητικές σήμανσης και την μεταλλική μπάρα. 

Στη συγκεκριμένα μεταλλική μπάρα έχουν κολλήσει ή συγκρουστεί τουλάχιστον άλλα 7 μεγάλα οχήματα από τον Σεπτέμβριο που έγιναν τα εγκαίνια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για δρόμο καρμανιόλα τον συγκεκριμένο στην περιοχή του Βουκουρετσίου. 

Πανικός

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στη 1.30 μ.μ. σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας της Ρουμανίας στην είσοδο της Pasajul Unirii, με κατεύθυνση από το Bd. Tineretului προς την πλατεία Πανεπιστημίου. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο οδηγός ενός πούλμαν προσέκρουσε στην πύλη του περάσματος Unirii. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι. Οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του τροχαίου».

Στο λεωφορείο επέβαιναν 47 επιβάτες και ο οδηγός όλοι Έλληνες. Από αυτούς ο ένας βρήκε τραγικό θάνατο. Πρόκειται για έναν άντρα περίπου 50 ετών ο οποίος μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ταυτοποιηθεί. 

Άλλοι 24 επιβάτες τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, στα οποία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν δύο παιδιά, ενώ τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η μία γυναίκα δεν έχει τις αισθήσεις της και οι άλλοι δύο έχουν χτυπήσει στο κεφάλι αλλά έχουν τις αισθήσεις τους.

Όσοι δεν έχουν τραυματιστεί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Στο σημείο του τροχαίο επικράτησε πανικός ενώ σοκάρουν οι εικόνες από τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης που δείχνουν εγκλωβισμένους επιβάτες μέσα στο λεωφορείο.

Από τη Λάρισα το ταξιδιωτικό γραφείο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουριστικό γραφείο, που έχει έδρα τη Λάρισα, 6 άτομα επιβιβάστηκαν από το Βόλο στο λεωφορείο, 24 από τη Λάρισα (22 πελάτες και δύο άτομα προσωπικό του γραφείου) και 17 από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, μαζί με τον οδηγό, επέβαιναν 48 άτομα με σκοπό να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Το ταξιδιωτικό γραφείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές στο Βουκουρέστι, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για να ενημερώσουν τους συγγενείς των ταξιδιωτών.

Ο ιδιοκτήτης του LA TRAVEL κ. Γιάννης Μπατζιόλας, του πρακτορείου που διοργάνωσε την εκδρομή για το Βουκουρέστι μίλησε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα έξω από τα γραφεία του πρακτορείου.

Δήλωσε ότι είναι τραγικό το γεγονός και επισήμανε ότι οι πληροφορίες που έχουν κι αυτοί έρχονται με το «σταγονόμετρο». Μάλιστα ανέφερε ότι ούτε και οι ίδιοι έχουν καταφέρει να μάθουν το όνομα του νεκρού.

Επικοινωνία Δένδια με συγγενείς

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ από διπλωματικές πηγές η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστη, είναι σε επαφή με τους συγγενείς των επιβαινόντων και των τραυματιών και δεν υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα ενημέρωσης.

Νωρίτερα το υπουργείο Εεξωτερικών ανακοίνωσε «με την γνωστοποίηση του τραγικού δυστυχήματος του ελληνικού τουριστικού λεωφορείου που συνέβη νωρίτερα στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε άμεσα με την πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά, όπου και της ζήτησε η ελληνική Πρεσβεία να συνδράμει τους επιβαίνοντες και να παραμείνει στο πλευρό των Ελλήνων τραυματιών και των οικείων τους για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί»

«Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με συγγενείς των τραυματιών, όπου τους μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση και την διαβεβαίωσή του πως η ελληνική πρεσβεία θα τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο. Επανέλαβε την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια ζωής Έλληνα πολίτη», σημειώνει.

Τέλος, σημειώνεται πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογντάν Αουρέσκου (Bogdan Aurescu), «προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την άμεση ανταπόκριση των ρουμανικών αρχών και την άριστη συνεργασία που έχουν με την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης».

Υπουργείο Υγείας Ρουμανίας

Ο Ραέντ Αραφάτ, επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, είπε σε δημοσιογράφους ότι 22 από τους επιβάτες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία και ένας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ορισμένοι από τους επιβάτες παγιδεύτηκαν μέσα στο λεωφορείο και ότι δέκα πληρώματα ασθενοφόρων στάλθηκαν στο σημείο για να παράσχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Δέκα άτομα που μεταφέρθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου έχουν τις αισθήσεις τους ανέφεραν ιατρικές πηγές στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Οι 10 ασθενείς έχουν τις αισθήσεις τους και είναι συνεργάσιμοι. Οι δύο από αυτούς θα παραμείνουν νοσηλευόμενοι στην πτέρυγα νευροχειρουργικής και ο ένας στην πτέρυγα θωρακοχειρουργικής», ανέφεραν οι πηγές στο Agerpres. Παράλληλα, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες λαμβάνουν τις πρώτες και την απαραίτητη φροντίδα στη Μονάδα Υποδοχής Επειγόντων Περιστατικών.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου