Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Η ιστορική επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοδεύτηκε από ακραία μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του.

 Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Σαν να βγήκε από ταινία ήταν η επιχείρηση που είχε στήσει ο Λευκός Οίκος, το ΝΑΤΟ και οι Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, για την ασφάλεια του  Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε μία ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, μία εικόνα με όλους τους συμβολισμούς που ήθελε να δώσει ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου προγραμματιζόταν εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Ζελένσκι είχε πει στον Αμερικανό Πρόεδρο πως οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο ταξίδι που ήθελε να κάνει όταν θα είναι ασφαλές για να ταξιδέψει. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το ταξίδι στις 11 Δεκεμβρίου, και ακολούθως ο Λευκός Οίκος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στις 14 Δεκεμβρίου.

Πώς έφτασε ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Το «κινηματογραφικό» ταξίδι του Ουκρανού Προέδρου ξεκίνησε με την μετάβαση του στην Πολωνία, φτάνοντας στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πρζέμισλ. Έπειτα, με την συνοδεία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι μεταφέρθηκε μέσω οχήματος της αμερικανικής πρεσβείας σε ένα αεροδρόμιο στο Ρζέσοβ.

Κατόπιν επιβιβάστηκε σε απευθείας πτήση που προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση του Άντριους. Μετά επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ένα κυβερνητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται συνήθως για τους γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους υπό τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Τα μέτρα από αέρος

Έχοντας υπολογίσει πως η Ρωσία παρακολουθεί με υποβρύχια που περιπολούν την Βόρεια Θάλασσα, στάλθηκε από την Γερμανία ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος AWACS (Airborne Warning and Control) της Boeing.

Έπειτα, όταν ο Ζελένσκι πέρασε πάνω από τη Βρετανία, τον συνόδευσε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από αεροπορική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της μυστικής αποστολής συνοδείας.

Το αεροσκάφος F-15 επέστρεψε στη βάση του λίγο μετά τη διέλευση του αεροσκάφους του Ουκρανού προέδρου πάνω από τη Σκωτία. Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εναέρια συνοδεία προσγειώθηκε με ασφάλεια με τον Ουκρανό πρόεδρο στην βάση Andrews των ΗΠΑ, μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Λευκό Οίκο. 

Το μήνυμα του Ζελένσκι σε όλο τον κόσμο

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την επίσκεψη χθες στο Twitter, λέγοντας: «Κατευθύνομαι προς τις ΗΠΑ για να ενισχύσω την ανθεκτικότητα και τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας». Χιλιάδες άνθρωποι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πτήση του τουλάχιστον για ένα μέρος του ταξιδιού καθώς διέσχιζε τον Ατλαντικό.

Το αεροπλάνο εμφανίστηκε πάνω από το Βερολίνο και μόνο για λίγο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας πριν εξαφανιστεί και πάλι.

Κοινός ο βηματισμός ΗΠΑ και Ουκρανίας

Ο Μπάιντεν καλωσόρισε τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να προβάλλουν μια «ενιαία άμυνα» καθώς η Ρωσία διεξάγει μια «βάναυση επίθεση στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως έθνος».

Το εξαιρετικά ευαίσθητο ταξίδι πραγματοποιήθηκε μετά από 10 μήνες σκληρού πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές και καταστροφές για τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό. Η επίσκεψη του Ζελένσκι είχε ως στόχο να αναζωογονήσει την υποστήριξη προς τη χώρα του στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον δαπανηρό πόλεμο και τη διαταραχή του στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας.

Λίγο πριν από την άφιξή του, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη παράδοση όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot, και το Κογκρέσο σχεδίαζε να ψηφίσει ένα πακέτο δαπανών που περιλαμβάνει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης προς την Ουκρανία. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου