Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Σε έξαρση γρίπη, κορονοϊός και RSV εν μέσω εορτών

 Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Τι δείχνουν τα στοιχεία της πρώτης ενιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις.

Με τον κίνδυνο των ιογενών λοιμώξεων φαίνεται ότι θα περάσουμε και τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς γρίπηκορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων από γρίπη στη χώρα μας ενώ στο σύνολο των καταγεγραμμένων περιστατικών αναπνευστικών λοιμώξεων το 49% των περιπτώσεων οφείλονται σε κορονοϊό.

Στο 26% του σύνολου των περιστατικών που ελέχθησαν εργαστηριακά εντοπίστηκε ο κορονοϊός, στο 14% οι ιοί της γρίπης και σε ποσοστό 9% ο συγκυτιακός ιός (RSV).


Στις γριπώδεις νόσους (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε κατά κύριο λόγο τις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Ειδικότερα, στον κορονοϊό η θετικότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών και 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης η θετικότητα παρέμεινε υψηλά. Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που
αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Συνολικά τις τελευταίες 10 εβδομάδες νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τέλος, στον RSV η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

HUFFPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου