Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Amazon: Έχασε το 50% της αξίας της το 2022

 Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, 2022 

Η κεφαλαιοποίηση της Amazon έχει συρρικνωθεί σε περίπου 834 δισ. δολάρια από 1,7 τρισ. δολάρια που ήταν στην αρχή του έτους

Απώλειες 50% για την Amazon φέτος, καθώς οι περισσότερες μετοχές τεχνολογίας βυθίστηκαν υπό τους φόβους για οικονομική ύφεση.

Το 2022 αποτέλεσε μια «κακή» χρονιά για τις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών μεγαλης κεφαλαιοποίησης σε όλους τους τομείς. Αλλά ιδιαίτερα για την Amazon, ήταν σχεδόν καταστροφική.

Κεφαλαιοποίηση μικρότερη του 1 τρισ.

Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου βιώνουν τη χειρότερη χρονιά τους από το κραχ της dot-com. Η μετοχή έπεσε κατά 51% το 2022, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2000, όταν «βούλιαξε» κατά 80%. Μόνο η Tesla με πτώση 68% και η Meta με πτώση 66%, είχαν χειρότερη χρονιά μεταξύ των κολοσσών της τεχνολογίας.

Η κεφαλαιοποίηση της Amazon έχει συρρικνωθεί σε περίπου 834 δισ. δολάρια από 1,7 τρισ. δολάρια που ήταν στην αρχή του έτους. Η εταιρεία βγήκε από το «κλαμπ» των τρισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Μεγάλο μέρος της κακής πορείας  της Amazon φέτος, συνδέεται με την οικονομία και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια έχουν ωθήσει τους επενδυτές σε εταιρείες με υψηλά περιθώρια κέρδους, σταθερές ταμειακές ροές και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Επιβράδυνση των πωλήσεων

Όμως οι επενδυτές της Amazon είχαν και άλλους λόγους για να αποχωρήσουν από τη μετοχή. Η εταιρεία παλεύει με την επιβράδυνση των πωλήσεων, καθώς οι προβλέψεις για μια διαρκή έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μετά την πανδημία δεν επαληθεύτηκαν. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, οι καταναλωτές άρχισαν να εξαρτώνται από τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές όπως η Amazon,για αγαθά που κυμαίνονται από χαρτί τουαλέτας και μάσκες προσώπου μέχρι έπιπλα βεράντας. Αυτό οδήγησε τη μετοχή της Amazon σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά, οι καταναλωτές επέστρεψαν σταδιακά στις αγορές σε καταστήματα και στις δαπάνες για πράγματα όπως ταξίδια και εστιατόρια, γεγονός που προκάλεσε την εξασθένηση της εντυπωσιακής αύξησης των εσόδων της Amazon. Η κατάσταση επιδεινώθηκε  στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε υψηλότερο κόστος που συνδέεται με τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο νέος CEO

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Άντι Τζέισι, ο οποίος διαδέχθηκε τον ιδρυτή Τζεφ Μπέζος στο τιμόνι τον Ιούλιο του 2021, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία προσέλαβε πάρα πολλούς εργαζόμενους και υπερδόμησε το δίκτυο αποθηκών της, καθώς έτρεχε να συμβαδίσει με τη ζήτηση της εποχής της πανδημίας. Έκτοτε, σταμάτησε ή εγκατέλειψε τα σχέδια για το άνοιγμα ορισμένων νέων εγκαταστάσεων και ο αριθμός των εργαζομένων της συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Τζέισι, έχει επίσης ξεκινήσει μια ευρεία αναθεώρηση των εξόδων της εταιρείας, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι προσλήψεις σε όλο το εταιρικό της προσωπικό. Τον περασμένο μήνα, η Amazon άρχισε να προβαίνει σε απολύσεις με στόχο να αποχωρήσουν έως και 10.000 υπάλληλοι.

Μείωση των προβλέψεων

Κοιτάζοντας προς το 2023, αρκετοί αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους, επικαλούμενοι επίμονες μακροοικονομικές αντιξοότητες και συνεχιζόμενη εξασθένηση στο διαδικτυακό λιανεμπόριο και στο cloud computing.

Ο αναλυτής της Evercore ISI, Mark Mahaney, σε σημείωμά του στις 18 Δεκεμβρίου, μείωσε τις εκτιμήσεις του για το 2023 για την Amazon, προβλέποντας συνολική αύξηση των λιανικών πωλήσεων για το έτος κατά 6%, από 10%. Μείωσε την πρόβλεψή του για την ετήσια αύξηση των εσόδων της Amazon Web Services στο 20% από 26%.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Παρόλα αυτά, ο Mahaney δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Amazon, χαρακτηρίζοντάς την, «αγορά σε μπουφέ», λόγω της ποικιλίας των επιχειρήσεων της. Επισήμανε το αυξανόμενο μερίδιο της Amazon στο λιανικό εμπόριο, το cloud και τη διαφήμιση, την προφανή «μόνωση» της από κινδύνους όπως οι αλλαγές στο απόρρητο των διαφημίσεων και τις συνεχείς επενδύσεις της σε τομείς όπως τα παντοπωλεία, η υγειονομική περίθαλψη και τα logistics.

«Για εκείνους τους επενδυτές που χρησιμοποιούν χρονικούς ορίζοντες 2-3 ετών και επιθυμούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη μετατόπιση στις μετοχές υψηλής ποιότητας του Net, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την AMZN», έγραψε ο Mahaney.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου