Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Απόφαση – σταθμός από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – «Φρένο» στους πλειστηριασμούς των funds

 Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, 2022

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας που δίνει ένα επιπλέον «όπλο» στους δανειολήπτες.

Εξεδόθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας απόφαση με την οποία ακυρώθηκε η επισπευδόμενη αναγκαστική εκτέλεση και ο προγραμματισμένος για τις 15-2- 2023 πλειστηριασμός ακινήτου εις βάρος δανειολήπτη από γνωστή εταιρεία διαχείρισης δανείων.

Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας με την εν λόγω υπ’ αριθμ. 187/13-12-2022 απόφασή του συντάσσεται με την άποψη που έχει διαμμορφωθεί ως κρατούσα στη νομολογία των Δικαστηρίων ουσίας της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης που εκπροσωπούν τα αλλοδαπά κερδοσκοπικά funds δεν νομιμοποιούνται για τη διενέργεια δικαστικών ενεργειών και επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών.

Ένα ακόμη «όπλο»…

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας που δίνει ένα επιπλέον «όπλο» στους δανειολήπτες, προκειμένου να αποκρούσουν τις επιθετικές ενέργειες των εταιρειών διαχείρισης δανείων και να προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία τους. Για τον λόγο αυτό ο κάθε δανειολήπτης εις βάρος του οποίου επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση και πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας του από τις εταιρείες διαχείρισης, πρέπει να απευθύνεται στον δικηγόρο του, για να προσφεύγει στα Δικαστήρια ασκώντας το κατάλληλο ένδικο βοήθημα. Το νομικό ζήτημα έχει προκύψει από την παράλληλη ισχύ του νόμου 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις και του νόμου 4354/2015, με τον οποίο δόθηκε υπό όρους στις εταιρείες διαχείρισης το δικαίωμα να προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για λογαριασμό των funds, καθώς πρόκειται για δύο νόμους που βρίσκονται σε παράλληλη ισχύ και ο ένας κατά κάποιο τρόπο εξουδετερώνει τον άλλο. Παρόμοιες αποφάσεις των Δικαστηρίων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει τεράστιο «πονοκέφαλο» στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, που έχουν υπό τη διαχείρισή τους δάνεια συνολικού ύψους περί τα 87 δισ. ευρώ, τα περισσότερα προερχόμενα από τιτλοποιήσεις, η ανάκτηση των οποίων έχει καταστεί πλέον προβληματική, προς όφελος των δανειοληπτών.

Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος το ιδιαίτερα λεπτό αυτό νομικό ζήτημα έχει παραπεμφθεί ήδη στην Ολομέλεια του ΑΠ και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή θα έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο νομικός παραστάτης του δανειολήπτη που πέτυχε την έκδοση της παραπάνω απόφασης από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας είναι ο δικηγόρος Αμαλιάδας Εμμανουήλ Μπιρμπίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου