Οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 17 κτηνοτρόφους και άρπαξαν τα ζώα τους σε πολιτεία της Νιγηρίας, όπου έχουν βρει καταφύγιο αρκετά μέλη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) σκότωσαν το Σάββατο 17 κτηνοτρόφους κι έκλεψαν τα ζώα τους στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο δυο στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που συγκρότησαν οι πολιτειακές αρχές.

Επίθεση τζιχαντιστών

Ξέσπασαν μάχες όταν τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον κτηνοτρόφων που φύλαγαν τα ζώα τους σε βοσκότοπο κοντά στο χωριό Αϊράμνε, στην περιφέρεια Μάφα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Δεκαεπτά κτηνοτρόφοι σκοτώθηκαν στις μάχες κι όλα τα ζώα τους εκλάπησαν από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ που διέπραξαν την επίθεση», δήλωσε ο Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Οι κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να προβάλουν αντίσταση, όμως είχαν αριθμητικό μειονέκτημα κι οι επιτιθέμενοι είχαν επίσης υπεροπλία», πρόσθεσε ο κ. Κολό.

Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεση ορμώμενοι από τον καταυλισμό τους στο κοντινό δάσος Γκατζιγκάνα.

Στην περιοχή αυτή έχουν βρει καταφύγιο αρκετά μέλη της Μπόκο Χαράμ αφότου πολλοί εξ αυτών εκδιώχθηκαν από το προπύργιό τους, το δάσος Σαμπίσα, είτε από την αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), ή εξαιτίας επιχειρήσεων του στρατού της Νιγηρίας, διευκρίνισε άλλο στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο Ιμπραήμ Λίμαν, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Στο στόχαστρο οι άμαχοι

Το ΙΚΔΑ γεννήθηκε όταν η Μπόκο Χαράμ διασπάστηκε το 2016. Η οργάνωση, που ορκίζεται πίστη στο ΙΚ, έγινε κυρίαρχη στη βορειοανατολική Νιγηρία μετά τον θάνατο σε μάχη με μέλη της του ηγέτη της αντίπαλης Μπόκο Χαράμ, του Αμπουμπακάρ Σεκάου, τον Μάιο του 2021.

Η Μπόκο Χαράμ και το ΙΚΔΑ βάζουν στο στόχαστρο ολοένα περισσότερο αμάχους, ιδίως ξυλοκόπους, αγρότες και κτηνοτρόφους, που κατηγορούν ότι κατασκοπεύουν για λογαριασμό του στρατού ή παραστρατιωτικών ομάδων.

Οι κτηνοτρόφοι πάντως που δέχονται να οδηγούν τα κοπάδια τους για βοσκή σε εδάφη ελεγχόμενα από τους τζιχαντιστές, μετά την καταβολή φόρου, γενικά γλιτώνουν από τέτοιες επιθέσεις.

Η ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε πριν 13 χρόνια στη βορειοανατολική Νιγηρία ανάμεσα στις αρχές και τους τζιχαντιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει 3 εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αντιμέτωποι με γενικευμένη ανασφάλεια – εν μέρει εξαιτίας της εξέγερσης των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας -, οι Νιγηριανοί καλούνται την 25η Φεβρουαρίου να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα έπειτα από δυο θητείες, δυνάμει του Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ