Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ – κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το φονικό πέρασμα του χιονιά

 Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου, 2022

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στο Μπάφαλο. Ιγκουάνα πέφτουν παγωμένα από τα δέντρα στη Φλόριντα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Φονική χιονοθύελλα σάρωσε σήμερα το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, παγιδεύοντας ανθρώπους στα αυτοκίνητά τους και προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Από το κύμα της κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 28 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταμέτρηση του δικτύου NBC News, ενώ το CNN έκανε λόγο για 26 νεκρούς.

ΗΠΑ – κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το φονικό πέρασμα του χιονιά-1
(AP Photo/Bridget Haslinger)

Ο αξιωματούχος της κομητείας Ίρι της Νέας Υόρκης, Μαρκ Πόλονκαρζ, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη θύελλα στην περιοχή του Μπάφαλο ανέρχεται πλέον στους 7. Το χιόνι σήμερα σε αυτήν την περιοχή της δυτικής Νέας Υόρκης έφτασε σε ύψος τα 1,2 μέτρα. Το πρωί είχαν βρεθεί τέσσερις νεκροί, κάποιοι μέσα σε αυτοκίνητα και άλλοι πάνω σε σωρούς από χιόνι στην άκρη του δρόμου. Υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

«Αυτά δεν είναι τα Χριστούγεννα που ελπίζαμε ή περιμέναμε, αλλά προσπαθήστε να τα χαρείτε όσο γίνεται σήμερα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους», έγραψε o Μαρκ Πόλονκαρζ στο Twitter.

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε σε δημοσιογράφος ότι είναι σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Πολιτείας κηρύσσοντάς την σε κατάσταση καταστροφής. «Θα περάσει στην ιστορία ως η καταστροφικότερη καταιγίδα στο Μπάφαλο. Είναι ιστορικών διαστάσεων και ακόμη είμαστε στα μισά», είπε η Χόκουλ.

Η ισχυρή χειμερινή καταιγίδα που έφερε πολικές θερμοκρασίες από της Βόρειες Μεγάλες Κοιλάδες μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό, κινείται σήμερα προς τα ανατολικά, αφού άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και έγινε αφορμή να ακυρωθούν χιλιάδες πτήσεις εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

ΗΠΑ – κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το φονικό πέρασμα του χιονιά-2
Lonetree Ranch via REUTERS/File Photo

Νωρίς το πρωί σήμερα περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, στο Τέξας και στην Πολιτεία Ουάσινγκτον – αριθμός εντυπωσιακά μικρότερος από το 1,8 εκατομμύριο του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Στο Μπάφαλο, το 16% των κατοίκων δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 1.500 πτήσεις σε όλες τις ΗΠΑ, ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος FlighAware.

ΗΠΑ – κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το φονικό πέρασμα του χιονιά-3
(AP Photo/Jeffrey T. Barnes)

Το πρωί των Χριστουγέννων η θερμοκρασία ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο για την εποχή στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ. Παγετός επικρατούσε έως και τα παράλια του Κόλπου του Μεξικού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ριτς Ότο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS).

Στη Νότια Φλόριντα, ιγκουάνα έπεφταν από τα δέντρα, καθώς παρέλυσαν λόγω του ψύχους – το θερμόμετρο έπεσε στους 7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με κατοίκους που ανάρτησαν φωτογραφίες των άτυχων ερπετών στο Twitter.

Στην κομητεία Ίρι, περίπου 500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και κλήθηκε η Εθνοφρουρά για να βοηθήσει στη διάσωσή τους, είπε ο Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την κομητεία παραμένει σε ισχύ και σήμερα.

Στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο το χιόνι έφτασε τα 109 εκατοστά σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Αναμένεται, μάλιστα, ότι θα προστεθούν άλλα 30-60 εκατοστά μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι τόσο ισχυροί που «σχηματίζονται χιονόλοφοι», είπε η 34χρονοι Άλι Λόσον που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια. «Χτες το βράδυ δεν βλέπαμε τίποτα πέρα από το κατώφλι του σπιτιού» και η κατάσταση είναι τέτοια που ούτε τα εκχιονιστικά δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους, πρόσθεσε.

Στο Κεντάκι, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον τρεις θάνατοι σχετίζονται με την κακοκαιρία. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στο Οχάιο. Μια καραμπόλα 50 αυτοκινήτων έκλεισε την Οχάιο Τερνπάικ και προς τις δύο κατευθύνσεις κοντά στο Τολέδο, την Παρασκευή.

Σχεδόν παντού, από το Ντένβερ μέχρι το Σικάγο, έχουν ανοίξει καταφύγια για να υποδεχτούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο υποθερμίας.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, μετανάστες από το Μεξικό, σε κατάσταση απελπισίας, πήγαν να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινοτικό κέντρο, όπως είπε η Ρόζα Φάλκον, εκπαιδευτικός και εθελόντρια. Ορισμένοι όμως επέλεξαν να παραμείνουν έξω παρά την παγωνιά, επειδή φοβούνταν ότι θα προσέλκυαν την προσοχή των υπηρεσιών μετανάστευσης, εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου