Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Τσιπ στον εγκέφαλο: Γιατί τα χρηματοδοτούν Γκέιτς και Μπέζος – Τι σχεδιάζουν

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, 2022Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος χρηματοδοτούν το νέο εγχείρημα της Synchron, ανταγωνίστριας εταιρείας της Neuralink του Elon Musk

Την αρχή έκανε ο Έλον Μάσκ… Μάλιστα, η εταιρεία του που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ιατρικής νευροτεχνολογίας, η Neuralink, αναμένει ότι θα αρχίσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο.

Τον ακολούθησαν άλλοι δύο δισεκατομμυριούχοι: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος, που επενδύουν σε μια άλλη επιχείρηση, που θα δημιουργεί εμφυτεύματα εγκεφάλου σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν ένα νέο εγχείρημα της Synchron, ανταγωνιστή της Neuralink του Elon Musk, για την κατασκευή συσκευών που συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές. Ειδικότερα, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή γνωστές ως BCI, οι οποίες ερμηνεύουν και διεγείρουν μέρη του εγκεφάλου, θα μπορούσαν επίσης να είναι μια πιθανή θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες.

Στόχος της εταιρείας στην οποία επένδυσαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος είναι να συμβάλει στον τομέα της νευρολογίας.  Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να χρησιμεύσει ως μελλοντική θεραπεία. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από τραυματισμούς των άνω άκρων και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία.

Όσα γνωρίζουμε για τα εμφυτεύματα


Επίσης η συσκευή Switch της Synchron στοχεύει να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους, όπως αυτούς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), να επικοινωνούν ελέγχοντας με το μυαλό τους τους κέρσορες του υπολογιστή.

Η εταιρία ήδη έχει εμφυτεύσει τη συσκευή σε δύο ανθρώπους και αναμένεται να το κάνει και σε άλλους εθελοντές τους επόμενους μήνες.

Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται από τους γιατρούς για ένα χρόνο και τα ευρήματα θα δοθούν στον FDA.

«Το πρόβλημα της παράλυσης είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι νομίζει ο κόσμος. Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από παράλυση των άνω άκρων» δήλωσε ο δρ. Τομ Όξλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Synchron, (φωτογραφία του πάνω, από Bloomberg) σε δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το in.gr, σε αντίθεση με το αντίστοιχο πειραματικό εμφύτευμα της Neuralink, το οποίο εισάγεται χειρουργικά στον εγκέφαλο μέσω οπής στο κρανίο, η συσκευή της Synchron εισάγεται με καθετήρα μέσω της σφαγίτιδας φλέβας στον λαιμό, χωρίς να χρειάζεται τομή στο κρανίο.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή παραμένει μέσα στα αγγεία πάνω από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος. Εκεί διαβάζει και μεταδίδει αυτόματα τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και μαντεύει τις κινήσεις που ο χρήστης φαντάζεται ότι εκτελεί.Οι παράλυτοι ασθενείς θα μπορούσαν έτσι να μετακινούν έναν κέρσορα στην οθόνη και να χειρίζονται θεωρητικά οποιαδήποτε συμβατή ηλεκτρονική συσκευή.

Τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία συμμετείχαν στην πρώτη κλινική μελέτη, σχεδιασμένη να εκτιμήσει κυρίως την ασφάλεια της μεθόδου. Ένα χρόνο μετά την εμφύτευση, δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες.

Ακολούθησε φέτος η πρώτη εμφύτευση της συσκευής στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που ξεκίνησε στο νοσοκομείο Mount Sinai West της Νέας Υόρκης.

ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου