Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Εκλογές: Στο τραπέζι πάλι η εκπροσώπηση των αποδήμων – Η πρόταση Βορίδη

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, 2022

Τέλος το "δούλεμα".

Γύρισαν την πλάτη τους οι Έλληνες Ομογενείς στο “μισο-βέτσικο” νομοσχέδιο για την ψήφο των Ομογενών.  Η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη και οι Πρόεδροι 26 Ελληνο-Αμερικάνικων Ομοσπονδιών των ΗΠΑ τα είπαν χύμα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη πρόσφατα σε zoom meeting:

“Για να δώσετε το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χρειάστηκαν μόνο 150 ψήφοι στη Βουλή, ενώ για την ψήφο των Ομογενών 200 ψήφοι στη Βουλή”!

Αυτό κι εάν είναι αίσχος και ντροπή.

paneliakos.com


Θέμα αναλογικής εκπροσώπησης προκύπτει από τη χαμηλή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πλατφόρμα για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους

Εκλογές: Στο τραπέζι πάλι η εκπροσώπηση των αποδήμων – Η πρόταση Βορίδη

Θέμα αναλογικής εκπροσώπησης προκύπτει από τη χαμηλή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πλατφόρμα για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή λιγότεροι από 3.000 Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι –ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάλπης– θα εκλέξουν 2-4 βουλευτές Επικρατείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρει ότι ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι δίκαιο τόσο μικρός αριθμός ατόμων να εκλέγει τόσους βουλευτές. Προσθέτει ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να προβλεφθεί σύνδεση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλεγούν από τους Ελληνες του εξωτερικού με τον αριθμό όσων ψηφίσουν, ανάλογα με τα όσα ισχύουν στις μονοεδρικές. Τονίζει, ωστόσο, ότι πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί προς συζήτηση με τα άλλα κόμματα, δεδομένου ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην «Κ» διευκρινίζει ότι ο ίδιος εκτιμά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας, δεδομένου ότι οι βουλευτές Επικρατείας εκπροσωπούν όλοι τη χώρα και όχι συγκεκριμένους εκλογείς.

Ο κ. Βορίδης πρότεινε να επανεξετασθεί η πρόβλεψη να εκλέγουν 2-4 βουλευτές Επικρατείας – Μόλις 3.000 έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ο κ. Βορίδης τονίζει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που ενσωματώθηκαν στη νομοθεσία για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού «προκειμένου να συμφωνήσει η Αριστερά, κατέστησαν τον νόμο μη λειτουργικό».

Σε ανακοίνωσή του πάντως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα φέρει μείωση «της εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή».

Αποδίδει την αποτυχία στους μικροκομματικούς συμβιβασμούς που έκανε η Νέα Δημοκρατία «στις προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές».

Η διευκόλυνση της δυνατότητας να ψηφίσει κάποιος από τον τόπο όπου κατοικεί αφορά (σ.σ. έτσι όπως είναι διαμορφωμένος ο σχετικός νόμος) τους ανθρώπους που έφυγαν σε αναζήτηση εργασίας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πηγές του υπουργείου αποδίδουν τη χαμηλή συμμετοχή στην πλατφόρμα δήλωσης για ψήφιση από τον τόπο κατοικίας στο γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία εκλογών, οπότε πολλοί δεν έχουν αποφασίσει αν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών σχεδιάζεται νέα καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των δηλώσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου