Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο

 Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο

Άδεια κτίρια, εγκαταλελειμμένα μαγαζιά, σκουριασμένα αυτοκίνητα και ερημωμένοι δρόμοι. Αυτή ήταν η «μοίρα» μερικών χωριών και πόλεων ανά τον κόσμο, τα οποία κάποτε έσφυζαν από ζωή αλλά στο πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκαν από όλους.

Πλέον εκεί θα βρει κανείς μόνο φυτά και μισογκρεμισμένα κτίρια, ωστόσο μόνο και μόνο το να περπατάς σε μία εντελώς άδεια και εγκαταλελειμμένη πόλη εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. 

Δείτε τις πιο «γνωστές-άγνωστες» εγκαταλελειμμένες πόλεις του κόσμου που θα ήταν ιδανικές για τα γυρίσματα ταινίας τρόμου ή και δράσης. 

 Oradour-Sur-Glane, Γαλλία

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο-1

Παλιά ήταν ψαροχώρι. Τώρα έχουν μείνει μόνο ερείπια.

Το χωριό Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τους Ναζί.

Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας, άνδρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε αχυρώνες, ενώ γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν όταν ανατινάχθηκε η εκκλησία στην οποία είχαν καταφύγει για να σωθούν. Ακόμη και όσοι επέζησαν πυροβολήθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό υπάρχει ένα μουσείο στη μνήμη των θυμάτων που λειτουργεί από το 1999.

Belchite, Ισπανία

Το χωριό ονόματι Βelchite στην Ισπανία πολιορκήθηκε για εβδομάδες κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πριν τελικά κατακτηθεί από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο το 1939.

Το μικροσκοπικό χωριό που βρίσκεται νότια της Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία και έχει μείνει σχεδόν όπως ήταν τότε, ενώ τα ερείπια της εκκλησίας του χωριού φωτογραφίζονται από επισκέπτες μέχρι και σήμερα.

Το έρημο σημείο, όπου σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα ακόμη χωριό, που χτίστηκε το 1939, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή από τη Σαραγόσα.

Craco, Ιταλία

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο-2

Κάνοντας μία βόλτα στην εγκαταλελειμμένη πόλη Craco στη νότια Ιταλία μπορεί κανείς να θαυμάσει ακόμη και τώρα την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.

Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960. Εν τέλει η πόλη ερημώθηκε εντελώς μετά από ένα δυνατό σεισμό το 1980.

Έκτοτε, η πόλη-φάντασμα όχι μόνο έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει και δημοφιλής τόπος γυρισμάτων, με ταινίες όπως το «Quantum of Solace» του Τζέιμς Μποντ του 2008.

Pyramiden, Νορβηγία

Το σημείο Pyramiden, που βρίσκεται ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, ήταν κάποτε ένας επιτυχημένος οικισμός εξόρυξης άνθρακα.

Πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927 με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική του να έχει πολλές επιρροές από εκεί.

Η εξόρυξη άνθρακα σταμάτησε το 1998 κι έτσι το σημείο ερημώθηκε. Ωστόσο λειτουργεί ακόμη ένα ξενοδοχείο για τους τουρίστες που θέλουν να ξεναγηθούν στα ερειπωμένα κτίρια.

Kolmanskop, Ναμίμπια

Σαν από ταινία: Οι πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο-3

Η πόλη Kolmanskop είναι μία κυριολεκτικά ερημωμένη πόλη καθώς βρίσκεται στην… καρδιά της ερήμου Ναμίμπ.

Ιδρύθηκε εξαιτίας της ανακάλυψης διαμαντιών από τον τοπικό εργάτη Ζαχαρία Λεουάλα το 1908 και στη συνέχεια «κατακλύστηκε» από Γερμανούς ανθρακωρύχους πριν εγκαταλειφθεί οριστικά το 1956.

Χτισμένο στα πρότυπα γερμανικών πόλεων, το Kolmanskop διέθετε αίθουσα χορού, καζίνο, ακόμη και τραμ.

Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να δουν πώς η έρημος έχει «σκεπάσει« τα κτίρια, με ολόκληρη την πόλη να εξαφανίζεται σιγά σιγά κάτω από την άμμο.

Πηγή: CNN/ Φωτογραφίες: Shutterstock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου