Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Wall Street: Απότομη πτώση «στη σκιά» της Fed

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022

Εντείνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση

Απότομη πτώση – τη μεγαλύτερη των τελευταίων εβδομάδων – κατέγραψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά του πληθωρισμού μέσω επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 763,54 μονάδων ή 2,25%, στις 33.211,90 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 2,48% και έκλεισε στις 3.895,82 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,23% στις 10.810,53 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια πιο ήπια κίνηση σε σχέση με τις διαδοχικές αυξήσεις των 75 μβ στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις της. Όμως ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι τα πρόσφατα στοιχεία όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν ήταν επαρκή για να πείσουν τη Fed ότι η μάχη κατά της αύξησης των τιμών έχει κερδηθεί.

Η Fed προέβλεψε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων σε επίπεδα άνω του 5% το 2023, σημείο που δεν έχει παρατηρηθεί από την οικονομική ύφεση του 2007.

Ανησυχία

«Δεν είναι μόνο το τι έκαναν αλλά και το τι είπαν. Σίγουρα φαίνεται ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, ότι δηλαδή αυτό δεν πρόκειται να είναι το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Melissa Brown, παγκόσμια επικεφαλής εφαρμοσμένης έρευνας στην Qontigo στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν την Πέμπτη σήμα για έναν παρατεταμένο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Άλλωστε οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ακολουθήσει μια στρατηγική αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τη Fed, οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, με το κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,9% περίπου στα μέσα του έτους, προτού μειωθεί στο 4,4% περίπου μέχρι το τέλος του 2023.

Αξιολογούν επίσης τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, τα οποία έδειξαν απότομη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, και μείωση του αριθμού των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Netflix κατέρρευσε (-8,63%) μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στους διαφημιζόμενούς της να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, λόγω μη επίτευξης των στόχων τηλεθέασης.

Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε κατά 4,09% αφού η HSBC Global Research έδωσε σήμα «reduce» για την μετοχή της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου