Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Τζαβάρας: «Αναγκαία όσο ποτέ η ίδρυση ενιαίου και ειδικού φορέα δασοπυρόσβεσης»

  Παρασκευή, 20 Αυγούστου, 2021


«Είναι ανεπίτρεπτο να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ειδικά αν έχουν στοιχίσει ζωές», τόνισε ο πρώην υπουργός

Τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πρότεινε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Πίκουλα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, αναφερόμενος στις τελευταίες μεγάλες καταστροφές που έπληξαν τη χώρα (Ηλεία, Εύβοια, Αττική, Μάνη, Αχαΐα).

Ειδικότερα επεσήμανε ότι το υπάρχον μοντέλο πυροπροστασίας στα δάση χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στο ίδιο αντικείμενο. Αποτέλεσμα αυτής της θεσμικής δυσλειτουργίας είναι η αναποτελεσματική αντιμετώπιση (πρόληψη και καταστολή) των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας, τόσο το πόρισμα του καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκόλνταμερ, όσο και το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής το 2007, με πρόεδρο τον σημερινό πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το σημερινό θεσμικό πλαίσιο και όργανο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, αρμόδιου τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή τους.

Ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι ενώ φέτος είχε γίνει η μεγαλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών στον τομέα της εναέριας πυρόσβεσης, με πολύ σημαντική ενίσχυση σε ελικόπτερα και αεροσκάφη, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα των προσδοκιών.

«Διαλύθηκε η μεγάλη πλάνη, διότι ενώ η κυβέρνηση διέθεσε παρά πολλά εναέρια μέσα και προσωπικά αναγνωρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, παρ’ όλα αυτά επιβεβαιώθηκε αυτό που γνωρίζουν οι απλοί άνθρωποι της υπαίθρου: ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε προληπτικά είτε εν τη γενέσει της. Είναι ανεπίτρεπτο να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ειδικά αν έχουν στοιχίσει ζωές. Στην Ηλεία, κάθε πέντε χρόνια οι πυρκαγιές περνούν από τους ίδιους διαδρόμους, καίνε τα ίδια μέρη. Και εμείς εδώ ακόμα δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας», ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας και υπογράμμισε την ανάγκη ίδρυσης ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, υπό τη δικαιοδοσία του οποίου θα είναι και η πρόληψη και η καταστολή.

«Υπάρχουν μελέτες που μας λένε καθαρά ότι αυτό που έγινε το 1998, με το να έχει άλλη υπηρεσία την πρόληψη και άλλη υπηρεσία την καταστολή, είναι λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Δεν μπορεί να έχουμε δέκα συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κι όχι έναν ενιαίο φορέα. Πρέπει το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλία και να αναθεωρήσει αυτό το σύστημα, για το οποίο αρκετοί λένε πως έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αποτελεσματικότητας, αλλά εγώ πιστεύω ότι ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό, κάτι που έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Ηλείας», επισήμανε στη συνέντευξή του ο Ηλείος βουλευτής.

Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως θα πρέπει οι πολίτες της χώρας να ενημερωθούν αναλυτικά για το πόσοι πόροι διατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και στους ΟΤΑ για δράσεις αντιπυρικής πρόληψης, πού δαπανήθηκαν και ποιο ήταν το παραδοτέο αποτέλεσμα των σχετικών εργολαβιών, καθώς και ποια σχέδια διαχείρισης έκτακτων συμβάντων είχαν εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πώς εφαρμόστηκαν.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου