Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ο ανασχηματισμός θα έλθει – Αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου

 Σάββατο, 14 Αυγούστου, 2021

Αλλαγές στην κυβέρνηση σε δύο φάσεις επέλεξε ο Κ Μητσοτάκης. Τώρα αλλαγές στο στενό πυρήνα συνεργατών του και αργότερα δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα


Μετασχηματισμό του μηχανισμού του Μαξίμου αποτελούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αναφέρουν επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου. Ουσιαστικά οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων» στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξηγούν πως δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση.

Όμως σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές αυτές είναι επακόλουθο της κρίσης με τις φωτιές αλλά και της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός έκρινε πρώτα ότι πρέπει να ανανεώσει και να ενισχύσει τον στενό πυρήνα των συνεργατών του για να προσαρμοστεί ο μηχανισμός του Μαξίμου στα νέα δεδομένα.

Αν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές ενδεχομένως να μην αποφάσιζε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τις αλλαγές σε δύο φάσεις, αλλά σε μία με ένα δομικό ανασχηματισμό.

Ο βασικός παράγοντας για τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός πότε θα κάνει τον ανασχηματισμό είναι η εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας. Και το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα ολοκληρώσει τη θητεία της στο τέλος της τετραετίας , λένε οι γνωρίζοντες τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει, αν και συνήθως ο κ. Μητσοτάκης δίνει το στίγμα του δημοσίως, και στη ΔΕΘ να εμφανιστεί με τη νέα κυβέρνηση. Όμως, όλα εξαρτώνται , πέραν των εκτάκτων παραγόντων, όπως οι φωτιές, από το πως θα σταθμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την πορεία των κρίσιμων μεγεθών. Έτσι, οι συνεργάτες του, απαντούν το κλασσικό «Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός».

Πάντως, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις του τη Δευτέρα και στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο έδιναν σήμα, όπως είχε γράψει και το in.gr για αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου και μετακίνηση του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά» είχε πει χαρακτηριστικά δίνοντας το σήμα. Και όταν οι αλλαγές στο στενό επιτελείο του είναι τέτοιες, τότε είναι πολύ πιθανόν και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι σαρωτικές. Τώρα με τις αναβαθμίσεις στελεχών ο κ. Μητσοτάκης δίνει το σήμα στους υπουργούς του ότι κρίνονται με βάση την αποτελεσματικότητα τους και στην στοχοπροσήλωσή τους στην παραγωγή έργου.

Η νέα δομή στο Μαξίμου

Το νέο σχήμα του Μαξίμου, θα αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας και 2 Υφυπουργούς. Οι δύο Υπουργοί Επικρατείας είναι οι  Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.

Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε Υπουργό από τον Πρωθυπουργό, σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και του πόσο αποτελεσματικός είναι, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Οι δύο Υφυπουργοί Επικρατείας είναι δύο νέα πρόσωπα: Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά, θα είναι υπό τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα, σημειώνουν με νόημα στελέχη δίπλα στον πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Οικονόμου – ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην Γραμματέας της ΔΑΠ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα, τεχνοκράτης και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). Έχει εξαιρετικές σχέσεις με  όλες τις πλευρές της ΝΔ, καθώς είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι καραμπόλες της αναδιάταξης του Μαξίμου

Η εκτελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κ. Πελώνη δεν είχε οριστεί επίσημα εκπρόσωπος και κλήθηκε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, κορυφαία στελέχη είναι «πληροφορικάριος» και πρόκειται για ένα Υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά. Κοντολογίς, ο κ. Λιβάνιος πάει στη θέση του κ. Στύλιου και ο  κ. Στύλιος στη θέση του κ. Οικονόμου.

Οι μετακινήσεις έγιναν καθώς ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να βγουν εκτός σχήματος τα δυο στελέχη ύστερα από τις αλλαγές στον στενό του πυρήνα τους επιτελείου του.

Μίνι ανασχηματισμός – Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί – Η νέα δομή στο Μαξίμου | tovima.gr

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί της της κυβέρνησης, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Επισκόπου Ωρέων, κ. Φιλοθέου.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, αναβαθμίζοντας τους Άκη Σκέρτσο, Χρήστο Τριαντόπουλο και Γιάννη Οικονόμου.

 Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Τριαντόπουλος αναβαθμίζεται σε υφυπουργό στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Στόχος της αναβάθμισης του κυρίου Τριαντόπουλου είναι να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.
 Με αφορμή αυτή την αναβάθμιση ανακοινώθηκε, παράλληλα, ότι:
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
  • Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου