Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

"Μακεδόνες" Ολυμπιονίκες

  Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

«Η «Μακεδονική» Ολυμπιακή Επιτροπή πανηγυρίζει για το μετάλλιο που κατέκτησε η «Μακεδονία» στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.»

τετράδιο και στυλό

Η «Μακεδονική» Ολυμπιακή Επιτροπή πανηγυρίζει για το μετάλλιο που κατέκτησε η «Μακεδονία» στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Στηνπλατεία «Μακεδονίας» καλεί η «Μακεδονική» Ολυμπιακή Επιτροπή -που εδρεύει, όπως σημειώνει, στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»- τους Μακεδόνες για να γιορτάσουν το μετάλλιο του αθλητή της «Μακεδονίας» Ντέγιαν Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος εόρτασε φορώντας κασκόλ της «Μακεδονίας», που είχε και τον ήλιο της Βεργίνας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε προσφέρει στην ανθρωπότητα το μοναδικό παγκόσμιο γεγονός, τους Oλυμπιακούς  Aγώνες. Ποτέ όμως δεν αξιοποιήσαμε διεθνώς πολιτικά και διπλωματικά το πλεονέκτημά μας αυτό. Το γεγονός δηλαδή, πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων.

Σαν έθνος έχουμε χαρίσει ονόματα ελληνικά σε όλη την υφήλιο.Είμαστε κοσμοπολίτες.Σε όλη τη Γη υπάρχουν ελληνικά τοπωνύμια και φυσικά δεν έχουμε πρόβλημα να τα χρησιμοποιούν και να τα έχουν οι κάτοικοί τους.Επτά πόλεις των ΗΠΑ έχουν το όνομα “Μακεδονία”, περισσότερες από δεκαπέντε το όνομα της Αθήνας και η πρωτεύουσα της πολιτείας  Ουάσινγκτον λέγεται Ολυμπία. Oύτε το όνομα “Ολυμπία” δεν το έχουμε κατοχυρώσει διεθνώς. Επομένως δεν έχουμε πρόβλημα με τη χρήση ελληνικών ονομάτων σε όλο τον κόσμο.

Τι μας ενοχλεί λοιπόν με τα Σκόπια; (ελληνικό όνομα κι αυτό από τη σκοπιά)…

Mας ενοχλεί πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Μακεδονικό έθνος χωρίς να είναι ελληνικό.Μας ενοχλεί το παραμύθι της ύπαρξης ενός έθνους που θέλει να συνδέσει τον Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο με τους σημερινούς Μη Έλληνες των Σκοπίων.Κι αυτό δεν είναι μια εθνικιστική εμμονή αλλά μια ιστορική αλήθεια.

Η απάντηση στους κατοίκους των Σκοπίων που συνεχίζουν να προκαλούν παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Πρεσπών βρίσκεται στην Ολυμπία.Να πάνε να δούνε το Φιλιππείον “…τοῦτο τὸ οἴκημα ἔστι μὲν κατὰ τὴν ἔξοδον τὴν κατὰ τὸ πρυτανεῖον ἐν ἀριστερᾷ, πεποίηται δὲ ὀπτῆς πλίνθου, κίονες δὲ περὶ αὐτὸ ἑστήκασι: Φιλίππῳ δὲ ἐποιήθη μετὰ τὸ ἐν Χαιρωνείᾳ τὴν Ἑλλάδα ὀλισθεῖν. κεῖνται δὲ αὐτόθι Φίλιππός τε καὶ Ἀλέξανδρος, σὺν δὲ αὐτοῖς Ἀμύντας ὁ Φιλίππου πατήρ: ἔργα δέ ἐστι καὶ ταῦτα Λεωχάρους ἐλέφαντος καὶ χρυσοῦ, καθὰ καὶ τῆς Ὀλυμπιάδος καὶ Εὐρυδίκης εἰσὶν αἱ εἰκόνες.” Παυσανίου Ἑλλάδος Περιήγησις 5. Ἠλιακῶν Α’

Σύμφωνα με τον Ιππία τον Ηλείο στο έργο “Ὀλυμπιονικών ἀναγραφή “ στα τέλη του 5ου αιώνα ο Αλέξανδρος ο Α ο Μακεδών έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 504 π.Χ. αφού οι Ελλανοδίκες έκριναν πως είναι Έλληνας και ήρθε δεύτερος στους αγώνες εκείνους. O βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’, γιος του Αμύντα είχε κατέβει και σε λόγο του στους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην  Ελλάδα τόνιζε : «Άνδρες Αθηναίοι… Αυτός τε γαρ Έλλην γένος ειμί τω αρχαίον και αντ’ ελευθέρης δεδουλωμένην ουκ αν εθέλοιμι οράν τη Ελλάδα… Ειμί δε Αλέξανδρος ο Μακεδών.» (Ηρόδοτου Ιστορία, βιβλίο Θ’, 45).

Mπορεί οι αρχαίοι Ολυμπιακοί  Αγώνες να είχαν καθαρό εθνικό χαρακτήρα αφού συμμετείχαν μόνο Έλληνες ελεύθεροι πολίτες αλλά και οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν οικουμενικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Συμμετέχουν πια με πρώτους τους Έλληνες στην παρέλαση έθνη από κάθε γωνιά της γης ανεξάρτητα από φυλές, θρησκεία, γλώσσα, πολιτικές πεποιθήσεις.

Δεχόμασταν εδώ και χρόνια τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες  της ομάδας της “Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”  με τη συντομογραφία MKD δηλαδή Makedonia.Αυτό θα πρέπει να αλλάξει.Οι Μακεδόνες αθλητές είναι Έλληνες και μόνο.

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management | Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου