Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο του ν/σ $1 τρισ. για τις Υποδομές

 Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι γερουσιαστές αποκάλυψαν το περιεχόμενο της διακομματικής συμφωνίας για το πακέτο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μετά από πολλές ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων. Πλέον, ξεκινά η διαδικασία μιας εκτενούς συζήτησης αναφορικά με το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί την κορυφαία πολιτική προτεραιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ετσι, οι γερουσιαστές θα είναι σε θέση σύντομα να ξεκινήσουν να τροποποιούν το νομοσχέδιο για την Επένδυση στις Υποδομές και τις Θέσεις Εργασίας (Infrastructure Investment and Jobs Act), το οποίο κατέληξε να είναι 2.700 σελίδες.

Μετά το «κλείδωμά» του, το βράδυ της Κυριακής, τα συναισθήματα των γερουσιαστών που ενεπλάκησαν στην παράξενη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου είναι πολύ έντονα, αναφέρει το «Associated Press». Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να απέχει πολύ από το περιεχόμενο στο οποίο κατέληξαν μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι γερουσιαστές με τον Λευκό Οίκο.

«Δεν έχουμε παράξει ένα μεγάλο, διακομματικό νομοσχέδιο τέτοιας φύσης εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε περιχαρής ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ψήφισή του είναι «ζήτημα ημερών».

Σημαντικό κομμάτι της ατζέντας του προέδρου Μπάιντεν, το διακομματικό νομοσχέδιο είναι η πρώτη φάση του σχεδίου του για τις υποδομές. Αφορά τις δαπάνες $550 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη σημαντική αναβάθμιση στους δρόμους της χώρας, τις γέφυρες, τα υδρευτικά συστήματα, τα ευρυζωνικά και το ηλεκτρικό δίκτυο.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό νομοσχέδιο καθώς στοχεύει στον εκσυγχρονισμό μεγάλων και ξεπερασμένων υποδομών σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι καλό για όλους» δήλωσε ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τους Ρεπουμπλικανούς.

Ωστόσο, μερικοί Ρεπουμπλικανοί άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το, ως πολύ δαπανηρό.

«Ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Λι σε μία τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. «Δεν είναι όλα σωστά με τον τρόπο που δαπανούμε χρήματα», παρατήρησε ο ίδιος.

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν οι γερουσιαστικές εκτός της διακομματικής ομάδας που διαπραγματεύτηκε το νομοσχέδιο θα υποστηρίξουν τροπολογίες, οι οποίες, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν εκνευρισμό στην ευαίσθητη συμμαχία των γερουσιαστών που συνεργάστηκαν για την κατάρτισή του.

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Γερουσία, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου μερικοί Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική, χαρακτηρίζοντας ως πολύ χαμηλές τις δαπάνες του.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών το έχει συνδέσει με δαπάνες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατεθούν στην εκπαίδευση, στη φροντίδα των παιδιών, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν επίσης, να αντισταθμίσουν αυτές τις κοινωνικές δαπάνες, με την αύξηση της φορολογίας στις εταιρείες και στους πλούσιους Αμερικανούς με εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων τον χρόνο. Από την άλλη μεριά, στα μέτρα αυτά εναντιώνονται οι Ρεπουμπλικανοί, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των δύο νομοσχεδίων.

Οι εξελίξεις της Κυριακής, ακολούθησαν την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μήνες, αλλά και την εκδήλωση εσωτερικής διαμάχης μεταξύ διαφορετικών ομάδων γερουσιαστών και του Λευκού Οίκου.

Αρχικά, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι επεδίωκε ένα διακομματικό νομοσχέδιο περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν ως αχρείαστο και ως πεταμένα χρήματα.

Μία ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών τότε, εργάστηκε σε ένα σχέδιο ουσιαστικά μικρότερων δαπανών, ενώ η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε αδιέξοδο, προκαλώντας ερωτηματικά για την ικανότητα του Κογκρέσου να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στον Δημοκρατικό Πρόεδρο να ικανοποιήσει μία υπόσχεση για συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς, που έδωσε στην ορκωμοσία της 20ής Ιανουαρίου.

Μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών υπό τη μετριοπαθή γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα από την Αριζόνα και τον συντηρητικό Πόρτμαν εργάστηκε σκληρά για μήνες, προσθέτοντας δεδομένα από τους κεντρώους του Λευκού Οίκου καταρτίζοντας ένα νέο σχέδιο που βρίσκονταν κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να αποδεχτεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου