Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Προειδοποιήσεις από Ιράν σε Ελλάδα για τις βάσεις και τις δηλώσεις Μητσοτάκη





Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2020
Το λιμάνι της Σούδας. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.
ΑΘΗΝΑ. Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα σε ενδεχομένη επίθεση των ΗΠΑ προς το Ιράν απηύθυνε η Τεχεράνη, η οποία μάλιστα εμφανίζεται και ενοχλημένη από δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Τμήμα Τύπου της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα «Καθημερινή», προειδοποιώντας να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα σε πιθανή επίθεση κατά του Ιράν. Παράλληλα, η πρεσβεία του Ιράν έχει προβεί σε διάβημα για τα όσα δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, και την Τρίτη θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ιρανό ομόλογό του.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει το εξής σχόλιο για τη δολοφονία Σουλεϊμανί: «Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».
Ως προς την επιστολή της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα προς την «Καθημερινή», αυτή αναφέρει:
«Κύριε διευθυντά,
Αναφορικά με το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου στο φύλλο της Κυριακής (5/1/2020), με τίτλο ‘Ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν’ και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:
Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος και την απουσία οποιασδήποτε διαφοράς και έντασης μεταξύ τους στους τελευταίους αιώνες, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδος και οι φιλικές και ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του Κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι προφανές ότι η Τεχεράνη θα σταθεί ηρωικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση και προσπάθεια επιβολής πολέμου και θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους εισβολείς. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».
Eξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες που υπήρχαν ότι το Ιράν προέβη σε διάβημα με αφορμή δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
«Υπήρξε διάβημα προς την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη και ζητήθηκε από τη ιρανική πλευρά συνομιλία του κ. Zarif (Ζαρίφ) μαζί μου. Με μεγάλη χαρά θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, άλλωστε έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη. Η συνομιλία μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν θα γίνει πιθανότατα αύριο (Τρίτη) το πρωί», είπε ο κ. Δένδιας.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου