Τους 213 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα.
Ο κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800.
«Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό.
Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.
Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.
Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Ρωσία: Οδηγίες στους πολίτες – Αποφεύγετε χειραψίες, φιλιά και αγκαλιές

Η ρωσική επιτροπή αρμόδια για την υγεία των καταναλωτών συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν να χαιρετούν ο ένας τον άλλο με χειραψία, με φιλιά ή αγκαλιές και να φορούν ιατρικές μάσκες σε δημόσιους χώρους, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης μίας μετάδοσης του νέου κινεζικού ιού στην Ρωσία.
Στην Ρωσία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας ιογενούς πνευμονίας που προέρχεται από την γειτονική της Κίνα και οι ρωσικές αρχές έχουν επιβάλει συνοριακούς περιορισμούς για να αποφύγουν την μετάδοση.
Η Rospotrebnadzor προτρέπει τις ρωσικές επιχειρήσεις που απασχολούν Κινέζους οι οποίοι βρίσκονται σε διακοπές στην χώρα τους να παρατείνουν τις άδειές του για να αποτρέψουν την επιστροφή τους στην Ρωσία.
Στις υγειονομικές οδηγίες, η επιτροπή συμβουλεύει τους Ρώσους/Ρωσίδες που έχουν μακριά μαλλιά να τα δένουν πίσω, να αποφεύγουν να αγγίζουν πόμολα και κουπαστές στους δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της με την Κίνα στους πεζούς και τα οχήματα.
Σιδηρόδρομοι μεταφοράς εμπορευμάτων συνεχίζουν να κυκλοφορούν μεταξύ των δύο χωρών, οι απευθείας πτήσεις συνεχίζονται και ένα επιβατηγό τρένο που κάνει την σύνδεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα παραμένει σε λειτουργία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.
«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.
Οι βρετανικές αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.
Ο επίσημος απολογισμός επιβαρύνθηκε σήμερα φθάνοντας τους 213 νεκρούς στην Κίνα και στα περίπου 10.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).
Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Βρετανούς να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι προς την Κίνα. Την επομένη, η British Airways διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα.
Για τον επαναπατρισμό των βρετανών υπηκόων από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίσθηκε ο νέος κινεζικός ιός, η βρετανική κυβέρνηση έχει ναυλώσει αεροσκάφος, σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές. Απογειώθηκε σήμερα με 110 επιβάτες, ανάμεσά τους 87 Βρετανούς, λιγότερους από ίσους είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αναμένεται να προσγειωθεί στις 13.00 τοπική ώρα και GMT στην αεροπορική βάση του Μπράιζ Νόρτον, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου.