Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κορωνοϊό | tanea.gr
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της νοσογόνου δράσης του.
Ειδικότερα,  κατά την τρίτη συνεδρίαση που είχαν την Πέμπτη τα μέλη του ΠΟΥ, κατέληξαν στη διαπίστωση πως ο κορωνοϊός αποτελεί παγκόσμια απειλή για την Δημόσια Υγεία, και έτσι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορωνοϊος εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα και για την αντιμετώπισή του θα χρειστούν συντονισμένες δράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων δεν είναι επαρκώς θωρακισμένα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κοροναϊός: Στα 98 τα κρούσματα εκτός Κίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας ανέρχεται πλέον σε 98, τα οποία έχουν σημειωθεί σε 18 χώρες.
Σε οκτώ περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο ιός φαίνεται πως μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο ΠΟΥ έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα για όσες προσπάθειες έχει κάνει προκειμένου να περιορίσει τον κορωνοϊό.
Δείτε εδώ την συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΟΥ

Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Και 7.711 κρούσματα

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Oι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτήν την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Δέκα κρούσματα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε δέκα, τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία, κρούοντας σε ακόμη πιο έντονο βαθμό τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αρχές στις περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν δραστικά μέτρα υπό τον φόβο εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ύποπτο κρούσμα και στην Θεσσαλονίκη

Κόκκινος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας με συμπτώματα του ιού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 άτομα, όλοι τους Κινέζοι.

Σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ

Όπως αναφέρει το voria.gr, ο άνθρωπος εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν έως την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
TA NEA