«Τελευταία προειδοποίηση, αποχωρήστε αμέσως» - Ο διάλογος του Τούρκου κυβερνήτη με την ελληνική φρεγάτα | tanea.gr
Το τουρκικό ερευνητικό μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημαίνοντας συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο έστειλε στην περιοχή την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προκειμένου για να παρακολουθεί στενά το τουρκικό πλοίο. Οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής -την ώρα που το Ορούτς Ρέις κινούνταν εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στην περιοχή πιθανόν παρασυρόμενο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο η Αγκυρα να ήθελε να θορυβήσει την Αθήνα και να την οδηγήσει σε πόλεμο νεύρων. Αντ’ αυτού, οι ελληνικές αρχές από την αρχή διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.

Ο διάλογος ελληνικού – τουρκικού Λιμενικού

Όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.
Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση.
Ακολούθως, το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».
«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση» επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα, με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Το απόγευμα της Παρασκευής, στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο, πάντως, πλέον κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Αμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ‘ORUC REIS’, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».
Οι «δοκιμές» αυτές των ελληνικών ορίων από την Άγκυρα έχουν θορυβήσει την Αθήνα, η οποία πάντως από την αρχή διατήρησε την ψυχραιμία της. Πολύ προσεκτικές στις τοποθετήσεις τους, αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και φόβο, κυβερνητικές πηγές εστίασαν περισσότερο στις κακές καιρικές συνθήκες, λόγω των οποίων πιθανότατα το τουρκικό πλοίο έχασε το δρόμο του.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Υπό το βλέμμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς»

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό Ορούτς Ρέις εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκε στην περιοχή, που είχε γίνει η παραβίαση.
Όταν δε αργότερα υπήρξαν πληροφορίες ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό μαζί με δύο εμπορικά πλοία, πλησίασαν περισσότερο το Ορούτς Ρέις, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμη να αποπλεύσει και δεύτερη ελληνική φρεγάτα.
Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του Ορούτς Ρέις

Στην αρχική καθησυχαστική γραμμή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό βρίσκεται στο στάδιο της αποδρομής, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.
TA NEA