Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Οι γονείς πληρώνουν... τη νύφη και τον γαμπρό ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

doc20200128--3
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με όλο και περισσότερα ζευγάρια από το εξωτερικό να επιλέγουν την Ελλάδα για σκηνικό της «ομορφότερης ημέρας της ζωής τους», ο γάμος εξελίσσεται γοργά σε μια αναπάντεχη νέα «βιομηχανία» για τη χώρα μας. Ωστόσο, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτή νέα αγορά δεν έχει ακόμα «χαρτογραφηθεί», ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τις τάσεις, αλλά και τυχόν αδυναμίες. Αυτό σκέφθηκε ο φωτογράφος γάμων και πτυχιούχος μάρκετινγκ Χρήστος Κοντσαλούδης αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία διεξαγωγής της πρώτης μεγάλης έρευνας γάμου στην Ελλάδα. «Πολλά από τα ευρήματά της εξέπληξαν ακόμα και συναδέλφους μου, επαγγελματίες του κλάδου», λέει ο ίδιος στην «Κ».
Πρόκειται για την Ερευνα Γάμου που διοργανώθηκε από το Wedding Circle και το Marketing Glasses τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 και στην οποία συμμετείχαν 518 άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμπλήρωσαν online ερωτηματολόγιο. Η έρευνα επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς ότι στην Ελλάδα, οι γονείς του γαμπρού και της νύφης αναλαμβάνουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος του κόστους του γάμου. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι στο 64% των γάμων οι γονείς συμμετέχουν στα έξοδα και σε ένα 9% αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τον λογαριασμό. Υπάρχει φυσικά και ένα 27% στο οποίο το ζευγάρι πληρώνει από την τσέπη του τον γάμο.
Σε κάθε περίπτωση, το budget του γάμου στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το ποσό που ζευγάρι και γονείς υπολογίζουν αρχικά. Ειδικότερα, ξεκινώντας τις προετοιμασίες υπολογίζουν κατά μέσον όρο το ποσό των 13.830 ευρώ, ενώ στο τέλος ο λογαριασμός φτάνει τις 15.383 ευρώ. Οι λόγοι που ξόδεψαν περισσότερα χρήματα ήταν κυρίως ότι στην πορεία ενδιαφέρθηκαν για περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες (36%). Το μεγαλύτερο ποσοστό του budget πάντως «φεύγει» στον χώρο δεξίωσης (6.477 ευρώ), ακολουθεί ο φωτογράφος-«βιντεογράφος» (1.719 ευρώ), το νυφικό (1.426 ευρώ), ο wedding planner (1.347 ευρώ), κ.λπ.
Ερωτώμενα τα ζευγάρια εάν έκαναν σήμερα τον γάμο τους σε τι θα επένδυαν περισσότερα χρήματα, απάντησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον φωτογράφο (15%) και στον DJ (13%). Φαίνεται ότι ο βιντεογράφος, ο φωτογράφος και ο DJ είναι οι επαγγελματίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα από τους νεόνυμφους.
Τα περισσότερα ζευγάρια στην Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν παραδοσιακό γάμο (36%), ενώ συνήθως ξεκινούν την οργάνωση και την αναζήτηση επαγγελματιών 10-12 μήνες νωρίτερα. Το 72% διαλέγει πρώτα χώρο για τη δεξίωση, ενώ δηλώνουν ότι επιλέγουν επαγγελματίες κυρίως με βάση την προσωπικότητά τους (70%), συστάσεις από φίλους (63%) και την τιμή (58%). Οι περισσότεροι εξετάζουν 2-3 επαγγελματίες ανά κλάδο πριν καταλήξουν.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μετά την πρόταση γάμου, το 16% αλλάζει την οικογενειακή του κατάσταση στο facebook σε «αρραβωνιασμένος» και μάλιστα οι περισσότεροι είναι άνδρες (20%). «Αυτή η πληροφορία είναι για εμάς κρίσιμη ώστε να δούμε πώς θα κινηθούμε διαφημιστικά», εξηγεί ο κ. Κοντσαλούδης. «Αυτό ήταν ένα από τα ευρήματα που μας εξέπληξε. Οπως προέκυψε, είχαμε διαφορετική εικόνα για διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα πιστεύαμε ότι το μπάτζετ είναι μεγαλύτερο (σ.σ. στην Κύπρο ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στους γάμους) και ότι η νύφη βλέπει περισσότερους επαγγελματίες ανά κλάδο πριν αποφασίσει. Η σειρά με την οποία επιλέγουν τους επαγγελματίες ήταν επίσης κάτι που δεν περιμέναμε. Αυτό έχει επίσης τη σημασία του, καθώς αυτός που επιλέγεται τελευταίος μπορούν να τον συστήσουν οι προηγούμενοι».
Η έρευνα συνεχίζει να «τρέχει» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την απαντήσουν σε αυτή τη διεύθυνση: weddingcircle.gr/wedding-survey/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου