Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Από την Καραϊβική οι 1,18 τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στον Αστακό – Πώς δρούσε το διεθνές καρτέλ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν και εμπορεύονται ναρκωτικά σε διεθνές επίπεδο κατάφερε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε συστηματικά, μέσω θαλάσσης, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Καραϊβική, με προορισμό χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών ενώ προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας κατασχέθηκαν 1,18 τόνοι κοκαΐνης από τον Αγιο Βικέντιο Καραϊβικής, κρυμμένοι σε συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων.
Σε οργανωμένες – παράλληλες - αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αλβανοί.
Όλοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 9 άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες.
Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50.000.000 €.
Πώς δρούσε το κύλωμα - Οι ρόλοι
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρα της Ευρώπης, από όπου κατευθύνουν τη δράση των υπόλοιπων μελών σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την ανεύρεση σκαφών για τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Καραϊβική, την παραλαβή των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών έως την τελική διάθεσή τους σε χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την αστυνομία, σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Αλβανία, ταυτοποιήθηκαν και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκαν οι διακριτοί τους ρόλοι, όπως:
  • αλλοδαπός και άγνωστος άνδρας αραβικής καταγωγής, μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, που δρούσαν ως διευθύνοντες και κατευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση,
  • αλλοδαπός, άμεσος συνεργάτης των ανωτέρω αρχηγικών μελών, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών, όπως την εύρεση ιστιοπλοϊκού σκάφους, πληρώματος και το συντονισμό της μεταφοράς,
  • αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι χώρας των Βαλκανίων και 28χρονος ημεδαπός ως άμεσοι συνεργοί, που ήταν επιφορτισμένοι με τους χρηματικούς διακανονισμούς της μεταφοράς των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών,
  • αλλοδαπός που δρούσε ως υπεύθυνος, τόσο για την παραλαβή από τους προμηθευτές των ναρκωτικών στην Λ. Αμερική, όσο και για τη μεταφορά (πλήρωμα σκάφους) και παράδοση των ποσοτήτων τους σε έτερα μέλη της οργάνωσης,
  • αλλοδαπός, που ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και την περαιτέρω διακίνησή τους σε χώρες της Ευρώπης, με συντονιστικό ρόλο, ερχόμενος σε απευθείας επαφή με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης στην Ισπανία.
  • ημεδαπός, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους δύο αλλοδαπούς και άγνωστο άτομο, ήταν επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά των ναρκωτικών, λαμβάνοντας μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τη διενέργεια των επαφών και των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και
  • αλλοδαπός 30ετών, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, που παρείχε μέτρα ασφάλειας και αντιπαρακολούθησης κατά τις συναντήσεις του ηγετικού μέλους της οργάνωσης, με άλλα μέλη.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
  • κοκαΐνη, βάρους -1- τόνου και -181,048- κιλών,
  • ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 100 γραμμαρίων,
  • το χρηματικό ποσό των 233.150-€,
  • λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 49 γραμμαρίων,
  • δύο  ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • περίστροφο των 38mm,
  • τρία πιστόλια με ισάριθμους γεμιστήρες,
  • πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με μία γεμιστήρα,
  • 92 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • σπρέι πιπεριού,
  • πέντε  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • δεκαεννέα  συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • πλήθος νάιλον συσκευασιών και ιδιόχειρες σημειώσεις,
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου